Schneider Electric zapojuje umělou inteligenci do nové generace nástrojů pro řízení datových center

Praha, 30. října 2019 – Umělá inteligence vylepší novou generaci nástrojů pro řízení infrastruktury datových center (DCIM). V rámci údržby bude hrát důležitou roli zejména v prevenci problémů namísto jejich složitého řešení. Nové nástroje mají být pro zákazníky uživatelsky přívětivější, umožní snadněji a rychleji zpracovávat obrovské množství dat a přinesou firmám také finanční úspory. Schneider Electric spolupracuje na vývoji umělé inteligence se společností Microsoft. 

Co umí nová generace DCIM

„Umělá inteligence má v rámci analytiky úplně jiné možnosti než člověk. Umožňuje nám uvažovat nad prediktivní údržbou datových center. Nová generace nástrojů DCIM bude schopna předpovědět případné selhání systému ještě dříve, než k němu dojde. Takové programy budou šetřit nejen peníze, ale i pracovní sílu a zdroje. V oblasti umělé inteligence jsme se spojili s Microsoftem, abychom vedle vývoje společně implementovali do našich nástrojů nové a vylepšené pojistky v oblasti kybernetické bezpečnosti,“ říká Pavel Blahut ze Schneider Electric, expert na datová centra.

Zjednodušené uživatelské prostředí

Potřeba kontrolovat funkci infrastruktury datových center z hlediska doby provozuschopnosti, dostupnosti a spotřeby energie podle slov Pavla Blahuta stále trvá. Z toho usuzuje, že i poptávka pro nástrojích DCIM zůstává přibližně stejná. „Umělá inteligence ale přináší zjednodušené uživatelské prostředí. Nástroje se stanou univerzálnější a zákaznicky dostupnější. Celosvětový trh pak podle našich odhadů může vyrůst až na sedm miliard dolarů.“

Umělá inteligence a nahrazuje reaktivní přístup proaktivním

První generace DCIM byla čistě reaktivní. Z dat se dalo poznat pouze, co se stalo a co je potřeba k nápravě. „Umělá inteligence nahrazuje reaktivní přístup proaktivním, což je důležitý benefit. Díky této technologii budou nástroje sledovat větší množství dat a ještě lépe je využívat. Podle údajů ze Světového ekonomického fóra jsou firmy v současnosti schopné využít pouze 30 % z celkového objemu sledovaných dat. Firmy možná nepotřebují více informací, chtějí jen najít způsob, jak ze sledovaných dat vytěžit maximum. Umělá inteligence ve spojení s DCIM bude umět obojí,“ uzavírá odborník na datová centra Pavel Blahut ze Schneider Electric. 

DCIM řešení od Schneider Electric je možné vyzkoušet zdarma po dobu 30 dnů po registraci na https://ecostruxureit.com/

.O Schneider Electric 

Schneider Electric je hlavní hráč v oblasti digitální transformace, automatizace a řízení energií. Poskytuje řešení pro domácnosti, budovy, datová centra, infrastrukturu a průmysl. Společnost je zastoupena ve více než stovce zemí a je nezpochybnitelným lídrem ve správě napájení, zejména u zařízení s vysokým napětím, dále v oblasti zabezpečení napájení a automatizačních systémech. Poskytujeme integrovaná efektivní řešení, která kombinují energii, automatizaci a software. V rámci našeho globálního ekosystému spolupracujeme s největší komunitou partnerů, integrátorů a vývojářů. Díky naší otevřené platformě tak můžeme zajišťovat provozní efektivitu i kontrolu procesů v reálném čase. Věříme, že skvělí lidé a partneři dělají ze Schneider Electric stejně tak skvělou společnost a že máš závazek vůči inovacím, rozmanitosti a udržitelnosti zaručuje, že heslo Life is on platí všude, pro každého a v každém okamžiku. Více na www.se.com