EET začíná děsit další milion živnostníků. Přitom k elektronické evidenci tržeb stačí SMS, příjmový doklad a tužka

Společnost Red Eggs připravila ve spolupráci s tiskárnou Typos řešení pro malé podnikatele: EET bez internetu, bez EET pokladny a tiskárny.

Praha, Česká republika, 31.10.2019 – Vizionáři z Red Eggs spolu s tiskárnou Typos připravili řešení pro řemeslníky a živnostníky, kteří nejpozději 1. května 2020 budou mít nově povinnost evidovat tržby. Toto jednoduché řešení pomocí tužky, paragonu a SMSky může zachránit mnohá podnikání. 

Řešení od společnosti Red Eggs je vhodné hlavně pro ty, kteří se obávají složitostí, děsí je velké technologické změny a vysoké náklady na pořízení EET pokladen a nechtějí měnit své účetní postupy. Používat ho mohou již nyní. K projektu, který zavedl unikátní identifikaci účtenky sFIK, se mohou připojit i ostatní subjekty, a to jak z řad dodavatelů EET pokladen, tak i dodavatelé tiskových sestav.

EET lze vyřešit v papírnictví

Stačí si v papírnictví zakoupit nový příjmový TYPOS blok, jehož součástí je návod pro zavedení této snadné evidence tržeb.

„Tužka. Papír. SMS. To je vše. Jsme si vědomi toho, že mnozí menší podnikatelé nejsou zvyklí pracovat na internetu a nemohou si dovolit kupovat drahé přenosné EET pokladny. Vymysleli jsme pro ně řešení, kde jim k evidenci stačí obyčejná SMSka z tlačítkového mobilu, daňový doklad TYPOS/mSk a tužka. Další jednoduché inovace pro drobné podnikatele a živnostníky budou brzy následovat,“ popisuje Pepe Rafaj, jednatel společnosti Red Eggs, která tento jednoduchý systém pod názvem EETpro dodává. 

“Na každém paragonu TYPOS bude nově předtištěn údaj EETuctenka.cz/………………. Na paragon pak kromě obvyklých údajů připíšete takzvaný sFIK, což je devítimístný unikátní kód, který odkazuje na EET účtenku zaevidovanou systémem EETpro. Kód sFIK získáte tak, že odešlete SMS s evidovanou částkou do systému EETpro. Tím splníte svou evidenční povinnost. Skutečně to může být tak jednoduché,” říká Roman Klik ze společnosti TYPOS.

Na EET se musí připravit kadeřnice, instalatéři i notáři

Vývoj této jednoduché technologie trval zhruba tři a půl roku a důvodem byly rostoucí obavy mnoha zákazníků Red Eggs z dalších chystaných fází EET plánovaných na rok 2020. Již od 1.5. 2020 začne platit EET plošně pro všechny stejně. 

Tento systém se tak hodí především pro ty podnikatele, kteří nejsou existenčně závislí na velkém počtu transakcí denně, což jsou třeba kominíci, kadeřníci, malíři, rybáři, instalatéři stánkaři nebo účetní, lékaři a advokáti. Naopak EET se nebude týkat například nevidomých živnostníků nebo prodejců vánočních kaprů. Ti nebudou muset podléhat EET pouze ve dnech 18. až 24. prosince, a to v provozovně, která je pro předvánoční prodej ryb určená.

„EET vnímáme jako významný krok k digitalizaci státu a plateb, což v konečném důsledku zjednoduší práci všem a volají po ní všechny politické strany. V tuto chvíli je ale důležité, aby si všichni malí živnostníci uvědomili, že je nutné se na EET připravit a nenechat to na poslední chvíli. Dobrovolně evidovat tržby mohou začít již dnes,” dodává Pepe Rafaj.

Red Eggs: Česká fintechová společnost zaměřující se na jednoduchost a dostupnost služeb pro širokou veřejnost. EETpro, tj. evidence tržeb prostřednictvím SMS, je společností Red Eggs s.r.o. provozováno již od roku 2016. Více informací na: redeggs.cz, eetpro.cz, smseet.cz, eetuctenka.cz, www.sfik.cz