Přelomový projekt 31s nabízí řešení filmového pirátství

Praha, 31. října 2013 – Česká společnost 31s s.r.o. dnes představila novou službu online plateb za filmové licence, která veřejnosti umožní legálně užívat elektronické kopie filmů včetně tzv. pirátských. Projekt podpořili oceňovaní režiséři Jan Svěrák a Radim Špaček či Národní filmový archiv. K prvním zpřístupněným snímkům patří Tmavomodrý svět a Vratné lahve. (TZ)

Principem služby 31s je možnost zakoupit film prostřednictvím platebního QR kódu umístěného na začátku a na konci filmů šířených v tzv. pirátských sítích. Platba za licence probíhá pomocí systému ILQ platba (ILQpay) a její výše je libovolná s doporučenou cenou 25 Kč. Proces probíhá stejně po celém světě, neboť využívá spojení chytrého mobilního telefonu a platební karty VISA či MasterCard.

Jak to funguje?

Držitelé distribučních práv vloží před začátek filmu sekvenci s platebním QR kódem a informací pro diváka. Divák, který platbu uskuteční, bude moci legálně stahovat, sledovat a sdílet kopie díla. Dobrovolná platba bude rozdělena mezi držitele práv k filmu, výrobce ripu (elektronické kopie filmu), obchodníka nabízejícího rip a společnost 31s. K platbě za film je zapotřebí pouze načíst platební QR kód z obrazovky před začátkem filmu chytrým telefonem, nebo licenci zakoupit v e-shopu 31s.cz přes ILQ platbu. Licence lze také zakoupit na serverech Ulozto, WarForum a Warserver.

Mezi prvními filmovými tvůrci, kteří se do projektu 31s zapojili, je držitel Oscara Jan Svěrák, jehož filmy Jízda, Tmavomodrý svět a Vratné lahve si ode dneška můžete legalizovat i v případě, že jste si je dříve stáhli bez placení. K projektu se dále připojili Radim Špaček, Národní filmový archiv, Evolution Films, Radim Prochazka, Verbascum a další tvůrci. V současné době probíhají jednání s BBC a desítkami dalších domácích i zahraničních subjektů.

Filmaři si od nové technologie slibují nový zdroj příjmů, divákům zase dává šanci vyhnout se porušování autorských práv. Lidé šířící dnes filmy nelegálně získávají díky projektu 31s nástroj, jenž jim umožní činit tak v souladu se zákonem a zájmy filmových tvůrců.

Česká společnost 31s, s.r.o. vznikla spojením poskytovatele platebního systému ILQ platba Red Eggs s produkční společností Shining Pictures a vývojáři WIS SecurityNet.cz. „Tento projekt může znamenat revoluci v oblasti autorských práv,“ říká duchovní otec 31s, producent Pepe Rafaj. „Stávající koncept je neudržitelný, což potvrzuje stále rostoucí šedá zóna uživatelů, kteří využívají pirátský obsah, ač by mnohdy byli ochotni svoji filmotéku zlegalizovat.“

Stejný optimismus sdílí také režisér Jan Svěrák. „S lidmi z filmové branže vedeme již léta mnoho diskuzí, jak řešit problém filmového pirátství. Zdálo se to marné a moc mě potěšilo, když s originálním nápadem na řešení globálního problému přišla právě česká firma.“ Jeho kolega Radim Špaček dodává: „Producenti vítají zájem o své filmy, ale finanční úniky z pirátské distribuce jsou mnohdy fatální. Nikdy jsem ovšem nepodceňoval ochotu diváků platit za dobré filmy rozumnou cenu”.

“Nejen dnešní producenti, ale i strážci filmové minulosti, za něž se filmové archivy považují, všemožně trpí množstvím nelegálního a nekvalitního obsahu, který se převaluje na internetu. 31s považuji za příslib lepších časů,” říká Michal Bregant, ředitel NFA.

Více o projektu 31s najdete na stránkách www.31s.cz, a na Facebooku facebook.com/31s.cz.

  • O společnosti Red Eggs, s.r.o.

Red Eggs se specializuje na provozování a platebních a bankovních systémů.

www.redeggs.cz

  • O společnosti Shining Pictures, s.r.o.

Shining Pictures, s.r.o. je filmová produkce, zaměřuje se především na dokumentární filmy, aktuálně připravuje kolekci filmů z Afghanistánu.

www.shinigpictures.cz

  • O společnosti SecurityNet.cz s.r.o.

SecurityNet.cz s.r.o. se specializuje na zpracování, implementaci a provoz vysoce navštěvovaných on-line aplikací s důrazem na stabilitu, výkon a maximální efektivitu vs. náklady a provozuje hosting Hukot.cz