Pěší kurýrka a cyklokurýr – DPD představuje nové možnosti alternativního doručování

Společnost DPD CZ se v rámci strategie ekologického směřování firmy rozhodla pro další testování doručování zásilek s nulovými emisemi. To probíhá na Praze 3, kde pěší kurýrka zvládne doručit balíčky až na 40 adres v průběhu čtyřhodinové směny. Cyklokurýr naopak využívá elektrokolo a doručuje zákazníkům na pěších zónách a v centru Prahy a Plzně. Ještě letos chce společnost otestovat také koloběžku.

Testy probíhaly během letních měsíců, kdy se zkoušelo několik typů kol, vozíků, koloběžek i tříkolek. Nakonec bylo jako nejefektivnější vybráno elektrokolo, jehož vozík pojme až 880 L. Pěší kurýrka doručuje již od konce září, během listopadu se k ní přidá další pěší kurýr. Kurýři na elektrokolech budou pak obsluhovat širší centrum Prahy a Plzně. 

DPD se ke snížení své uhlíkové stopy zavázala již v roce 2016 ve své strategii Driving Change. Emise se společnosti daří snižovat zejména pomocí elektromobilů a dalších ekologických dopravních prostředků. DPD již nyní plánuje rozšíření pěších i cyklokurýrů do všech měst, kde má svá depa. Kromě Prahy a Plzně se jedná o Brno, Ostravu, Olomouc, Hradec a další. 

„V současnosti pozorujeme stále se zvyšující zájem o ekologii ve všech oborech a ne jinak je tomu v přepravních službách. Zákazníci se už nespokojí pouze s ekologickým výrobkem, ale stejně tak jim záleží na způsobu, jak se k nim dostane. Věřím proto,  že pěší i cyklo kurýři jsou jedním z řešení v budoucnosti doručování. Chceme ukázat, že i přepravní společnost může minimalizovat negativní dopady dopravy na životní prostředí,” říká Miloš Malaník, generální ředitel DPD CZ.

DPD je také aktivním členem iniciativy Global Compact se záštitou Organizace spojených národů, jejímž cílem je zlepšovat praktiky firem v oblasti lidských práv, práce a životního prostředí.

O DPD

Společnost DPD CZ je součástí skupiny DPDgroup, v Evropě největšího mezinárodního silničního přepravce a podle objemu zásilek druhé největší přepravní sítě v Evropě. V České republice je společnost DPD se svými 430 zaměstnanci a 900 kurýry přední poskytovatel přepravních služeb. Díky inovativním technologiím, expertním znalostem a výborné péči o zákazníky poskytuje DPD nejlepší zákaznickou zkušenost s doručením zásilek. Inovativní službou Predict nastavuje společnost DPD nové standardy v doručování. Zákazník předem ví, kdy mu bude zásilka doručena, a to na 1 hodinu přesně. Zároveň si v aplikaci DPD Kurýr může změnit čas nebo místo doručení podle svých preferencí. Jako součást DPDgroup může DPD CZ využít přes 42 000 výdejních míst Pickup napříč celou Evropou a doručovat do 230 zemí po celém světě. DPDgroup, přepravní síť společnosti GeoPost, s pomocí více než 75 000 pracovníků doručuje denně až 5,2 milionů zásilek. GeoPost je mateřská společnost DPDgroup vlastněná Le Groupe La Poste, která v roce 2018 vykázala tržby ve výši 24,7 miliard EUR.