IKEM přivítá „bílé hackery“. Za 48 hodin vzniknou inovace pro lékaře i pacienty

Celkem 20 hackerských týmů z Česka i ze zahraničí se ve dnech 22.–24. listopadu zúčastní akce Smart Health Hackathon. Cílem 48hodinového inovačního maratonu je využít netradičního spojení technologických inovátorů a odborníků na zdravotnickou problematiku, a vytvořit tak jedinečný prostor pro nové nápady a inovace v oblasti zdravotnictví. Vítězný tým získá odměnu 100 000 Kč, kterou mi předá ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Unikátní akce se bude konat přímo v prostorách pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). 

Praha 12. listopadu 2019 – Přihlášené tříčlenné týmy čekají intenzivní tři dny. Během nich si zvolí některou z deseti výzev (viz rámeček).  K dispozici budou mít základní hardwarové vybavení a mentory z řad odborníků hned několika oborů – požádat o radu mohou například chirurga Tomáše Šebka, zakladatelku neziskové společnosti Loono Kateřinu Vackovou, ředitele neurorehabilitačního centra ERGO Aktiv Jana Königa, a také lékaře působící v pražském IKEM. Samotný „hacking“ začne v pátek ve 14 hodin a skončí o dva dny později prezentací prototypů nových zdravotních služeb a vyhlášením vítězného týmu. Ten získá odměnu 100 000 Kč.

Hackathon není jenom programování

„Vítězný tým musí splňovat několik kritérií. Projekt posoudíme z hlediska jeho inovativnosti, byznysového potenciálu a technologické vyspělosti,“ vysvětluje radikální inovátor a spolupořadatel Tomáš Studeník ze společnosti CEE Hacks. „Ačkoliv by se tak mohlo podle názvu zdát, akce není určená výhradně programátorům. Vítáme také inovátory z řad studentů medicíny, designérů, inženýrů i odborníků na big data a technologie. V tom tkví kouzlo těchto akcí – spojit vášeň a nápady napříč obory, zkoušet nové věci.“

Propojení oborů, nápadů a zkušeností

Ke stejným principům se hlásí i hlavní partner akce, IKEM. „Inovace a rozvoj patří k základním cílům každého moderního zdravotnického zařízení. K Institutu klinické a experimentální medicíny, který už téměř 50 let spojuje vědu, výzkum a klinickou praxi, tato dvě slova neodmyslitelně patří. Proto vítáme zájem mladých ‚hackerů‘ nahlédnout na problematiku inovativní medicíny jinou optikou, posunout naše představy zase o kus dál a v nejlepším případě přijít s myšlenkami či řešeními, které naše vědce nenapadly. Právě spojování různých myšlenek, různých generací a různých lidí je totiž základní podmínkou rychlého rozvoje inovací nejen v medicíně,“ říká doc. MUDr. Jiří Malý, Ph.D., náměstek ředitele pro strategii a rozvoj v IKEM.

Akce začíná v pátek 22. listopadu v 9 hodin ráno. Vítěze budeme znát v neděli 24. listopadu v 16:30. Přesný program najdete na webových stránkách akce.  Fotografie z předchozích ročníků jsou ke stažení zde

Co je hackathon?

Hackathon je jednodenní nebo dvoudenní akce, na které skupina programátorů, grafiků, analytiků či kreativců postaví prototyp nově vytvořeného řešení. Jedná se o tzv. bílé, etické hackery, kteří využívají svých schopností pro dobro ostatních. Tématem hackathonů (nebo také inovačních maratonů) bývají výzvy moderní doby. Při práci účastníkům pomáhají odborní mentoři, data z veřejné a soukromé sféry, pizza, energetické nápoje a rychlý internet. 

O CEE Hacks

CEE Hacks je organizátorem globálních hackathonů trvajících 24 nebo 48 hodin. CEE Hacks již uspořádal více než 10 hackathonů v průmyslových odvětvích, jako jsou zdravotnictví, mobilita, energie, internet věcí a také v sociálních inovacích. CEE Hacks organizoval hackathony pro společnosti jako ŠKODA AUTO DigiLab, Siemens, ČEZ, Plzeňský Prazdroj, PENTA Investments, Visegradský fond a mnoho dalších. Uplynulé akce si můžete prohlédnout zde: https://www.ceehacks.com/past-events   

Partneři

Smart Health Hackhathon se uskuteční pod záštitou Ministerstva zdravotnictví ČR, Magistrátu hl. m. Prahy, České lékařské společnosti J. E. Purkyně, Kraje Vysočina a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Partnery akce jsou společnosti IKEM, síť nemocnic Penta Hospitals/Svet Zdravia, Dr. Max, MEDICON, PRONATAL, ICZ, VZP a DNAnexus.