Báječný den s chemií zažilo již více než čtyři tisíce žáků a studentů

Chemie není nudná, ale zábavná, plná nečekaných překvapení a hlavně otevírá dveře k budoucímu atraktivnímu uplatnění v životě. O tom se přesvědčilo přes 4 200 žáků a studentů 85 základních a středních škol ve Středočeském, Ústeckém a Plzeňském kraji, kteří se zúčastnili zábavně vzdělávacího projektu Báječný den s chemií. Ten již druhým rokem organizuje Nadace Unipetrol ve spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze a Unipetrol výzkumně vzdělávacím centrem. Nečekané zážitky a objevy pro mladou generaci připravují přední čeští vědci a pedagogové pod vedením Michaela Londesborougha, vědce a popularizátora chemie anglického původu, který již 15 let žije v Česku.

„Podporujeme střední a vysoké školy, pedagogy a jejich studenty. Zároveň si uvědomujeme, že mnohdy se o lásce k chemii rozhoduje již na základní škole. Vždyť každý z nás si určitě dobře vzpomíná na svůj školní vztah k chemii. A protože současné děti jsou náročnější na formu, jakou jim informace předáváme, přišli jsme s konceptem naučného a především zábavného dne. A funguje to skvěle!“ Vysvětlila motivy vzniku tohoto projektu Katarzyna Woś, předsedkyně správní rady Nadace Unipetrol.

Úspěšný projekt letos vyvrcholil dvěma podzimními akcemi pro školy v Kralupech nad Vltavou a ve Veltrusech. Show navštívilo během dvou dnů 840 žáků  a studentů. Stejně jako předtím v Litoměřicích a Plzni byla tato vzdělávací akce zaštítěna podporou měst za osobní účasti obou starostů – Marka Czechmanna z Kralup nad Vltavou a Filipa Voláka z Veltrus. Součástí programu byla tradiční soutěž s chemickou tématikou. Vítězné týmy získaly 3D tiskárnu a mobilní sadu na moderní výuku chemie. 

„Pověst o neotřelé show plné napětí a zábavy, do které se mohou diváci aktivně zapojit se rychle šíří. Po úspěšném prvním ročníku se nám ozvaly další města a školy se zájmem o tuto bezplatnou show. V letošním roce jsme navštívili Litoměřice, Plzeň, Kralupy nad Vltavou a Veltrusy. Celkem jsme letos přivítali 2 240 žáků a studentů. Netradičním přístupem k chemii také inspirujeme samotné pedagogy, aby se nebáli jít naproti dětské fantazii. Vždyť chemie je jako stvořená pro naplnění Komenského hesla škola hrou,“ uzavřela Katarzyna Woś, předsedkyně správní rady Nadace Unipetrol.

Projekt Báječný den s chemií byl odstartován v únoru 2018 v Litvínově prvním Báječným dnem s chemií, jehož se zúčastnilo 400 žáků. V červnu minulého roku se do pozoruhodného světa chemie nechalo vtáhnout 700 žáků z Plzně a v listopadu téhož roku byl zakončen první ročník vzdělávacího turné v Mostě, kde Báječný den s chemií nadchl 900 žáků a studentů. V letošním roce si zábavnou výuku chemie objednali kromě již zmíněných měst Kralupy nad Vltavou a Veltrusy také v Litoměřicích, kde v březnu a říjnu show shlédlo 700 žáků a úspěšné opakování minulého roku zažila Plzeň. V červnu se tam chemií bavilo 700 žáků.

Informace o Nadaci Unipetrol

Nadace Unipetrol zahájila svou činnost v roce 2017. Během dosavadního působení rozdělila v rámci stipendijního programu bezmála 5 millionů Kč mezi 139 středoškolských a vysokoškolských studentů přírodovědných a technických oborů. V rámci grantového programu rozdělila 5,5 milionů Kč třiceti středním školám z celé republiky na podporu vzdělávací a vědecké činnosti. Od roku 2019 podporuje také učitele. Pedagogické granty v hodnotě 444 tisíc korun předala devíti učitelům za inovativní přístup k výuce. Prostřednictvím projektu EDUbus, který aktivizuje zájem žáků o chemii netradičními metodami ve speciálně upravené mobilní laboratoři, oslovila 3 200 žáků. Show Báječný den s chemií již shlédlo celkem 4 200 žáků. Ve školním roce 2018/2019 uskutečnila devět přednášek na rozmanitá témata týkající se chemie v projektu Pátek s vědou ve spolupráci s vědeckými kapacitami v oboru přírodních věd. Informace o poslání Nadace Unipetrol a všech ostatních aktivitách najdete na internetových stránkách www.nadaceunipetrol.cz.