Sledujte společně s Vodafonem cestu vánočního stromku na Staroměstské náměstí

21. listopadu 2019 – Ve spolupráci s Magistrátem hlavního města Prahy připravil Vodafone unikátní dohled nad pražským vánočním stromem. Jeho cestu ze Semil v Libereckém kraji až na Staroměstské náměstí mohou lidé sledovat díky nové aplikační platformě pro internet věcí Vodafone Invent, se kterou telekomunikační firma přichází na trh.

Vodafone rozšiřuje své portfolio služeb v oblasti internetu věcí (IoT) o cloudovou platformu Invent. Ta slouží k vývoji aplikací na míru a umožňuje tak vytvářet kompletní IoT řešení. Ukázku předvede na převozu vánočního stromu ze Semil na pražské Staroměstské náměstí. Na vánoční smrk Vodafone nainstaluje IoT čidlo, připraví aplikaci na míru a díky ní mohou lidé cestu stromu sledovat od neděle 24. listopadu online na adrese www.vodafone.cz/sledujstromek. Monitorovat lze rychlost převozu a po rozsvícení stromu, které je naplánované na 30. listopadu, i teplotu ve větvích stromu. Veškeré informace lze vysledovat i zpětně. 

Dohled nového řešení Vodafone Invent nad hlavním pražským vánočním stromem má v praxi ukázat zásadní zjednodušení služeb pro zájemce o internet věcí. „Zákazník už nemusí hledat zvlášť poskytovatele telekomunikačních služeb, k tomu navíc programátory, prostor na serveru a shánět hardware. O vše se nyní díky platformě Invent postará Vodafone a firmám může nabídnout kompletní IoT řešení. Od zařízení přes konektivitu až po vytvoření aplikace,“ říká Jonathan Rutherford, viceprezident Vodafonu Czech Republic pro firemní zákazníky.

Staroměstské náměstí letos ozdobí po dobu vánočních trhů smrk, který vyrostl na soukromém pozemku ve městě Semily. Smrk věnuje organizátorovi trhů majitelka zahrady, ve které vyrostl

Letos se tak desetitisíce návštěvníků pražského centra nebudou muset spokojit jen s tím, co vidí, ale dozví se i více o ikonickém vánočním stromu hlavního města a jeho cestě.

IoT umí monitorovat nejen strom, ale třeba i ovzduší

Jako se lidé připojují k internetu, mohou se podobně připojovat stroje i senzory. Firmy tak šetří čas i peníze. V Česku už dva roky existuje speciální mobilní síť úzkopásmového internetu věcí (v anglické zkratce NB-IoT) a ta například hlídá firemní majetek, pohyb zásilek, teplotu v kanceláři, obsazenost parkoviště, riziko napadení kůrovcem nebo zavlažování půdy. Města mohou NB-IoT využít pro chytré parkování, sledování naplněnosti kontejnerů nebo pro online monitoring ovzduší, a tak prostřednictvím síťového propojení přispějí k lepší kvalitě dopravy a života občanů ve městech a obcích.

Další podrobnosti ke službě Invent najdete na www.vodafone.cz/invent 

O Vodafone Czech Republic

Vodafone Czech Republic je od roku 2005 součástí jedné z největších telekomunikačních skupin na světě Vodafone Group. V České republice poskytuje služby více než 3,9 milionu zákazníků. Od roku 2007 přináší komplexní telekomunikační služby pro firemní zákazníky prostřednictvím řešení Vodafone OneNet a nyní provozuje přes 1,5 milionu firemních SIM karet. Po integraci UPC Česká republika v červenci 2019 se Vodafone rozrostl o 1,5 milionu domácností připojených k síti nové generace, která poskytuje více než půl milionu zákazníků služby vysokorychlostního pevného internetu, půl milionu zákazníků kabelovou televizi a dvě stě tisícům uživatelů pevné telefonní služby.  Vodafone už několikrát dostal ocenění Best in Test za kvalitu hlasových služeb a datových přenosů na základě testů provedených společností P3 communications. Aktuálně pokrývá jeho mobilní síť LTE 99 % populace ČR. Zároveň Vodafone nabízí pevné připojení k internetu, a to 99 % českých domácností. Kromě toho na podzim 2017 pokryl Českou republiku speciální sítí úzkopásmového internetu věcí NB-IoT a v prosinci téhož roku spustil komerční provoz. Vodafone se řídí dlouhodobou strategií udržitelného podnikání, hlásí se ke globálním Cílům udržitelného rozvoje (SDGs) a podporuje digitalizaci a diverzitu ve společnosti. Klade důraz na ochranu životního prostředí a využívá jen energii z obnovitelných zdrojů. Vodafone podporuje inovativní startupy a podnikatele v regionech. Zaměstnanci společnosti věnují ročně dobrovolnickým aktivitám více než 7500 hodin prostřednictvím Nadace Vodafone. Ta se za 13 let od svého založení dostala mezi nejdůležitější podporovatele a investory do technologických sociálních inovací, které zlepšují život společnosti a znevýhodněných skupin. Více informací na www.vodafone.cz.