První ročník workshopu pro nadějné programátorky přilákal na 140 zajemkyň. Pořadatelé akce ReactGirls ve spolupráci s IT společnostmi jako je productboard chtějí více žen v IT

Praha 26. listopadu 2019 – V sobotu 23. listopadu proběhl v prostorách pražské Prague Laufen Gallery první ročník workshopu s názvem ReactGirls, který měl za cíl přilákat více žen do oboru IT. Zájem o akci předčil veškerá očekávání, přihlásilo se téměř čtyřikrát více zájemkyň, než mohli pořadatelé kapacitně naplnit. 33 žen s rozdílným stupněm zkušeností s programováním nakonec absolvovalo celodenní program, který měla na svědomí iniciativa ReactGirls za podpory startupu productboard. Hlavním cílem programu bylo zpřístupnit technický obor ženám, které v něm mají spíše menšinové zastoupení.

Program workshopu byl určený jak pro naprosté začátečnice, tak pro zkušené programátorky, které by rády rozšířily své znalosti o JavaSciptovou knihovnu React. “Úplně poprvé se s programováním setkalo 8 účastnic, dalších 15 už s programováním zkušenosti mělo, ale jen základní. Zbytek pak tvořily ženy, které už věděly, do čeho jdou,” popisuje skladbu workshopu Tereza Vaňková z ReactGirls. Věkové rozpětí účastnic bylo mezi 21 – 35 roky.

Jednotlivé týmy rozdělené po třech pak čekala praktická průprava kodérským jazykem React se zkušenými mentory, přednášky odbornic a odborníků z oboru, dobré jídlo, milá atmosféra a networking. Mluvilo se například o tom, jak skloubit kariéru a rodinu, nebo o ženách na vedoucích pozicích v technologických oborech. V rámci workshopu se podařilo propojit zajímavá jména lidí z české IT komunity, kteří nabídli svůj koučink. “Se začátečnicemi prošli koučové i úplné základy jako je HTML a co to programovací jazyky jsou, k čemu se používají. S pokročilejšími šli koučové rovnou na React,” přibližuje Vaňková.

Úspěšný workshop už plánuje reprízu

“Velice nás překvapil enormní zájem, který workshop vyvolal. I jeho průběh předčil všechna očekávání: jak koučové, tak účastnice se po celý den usmívali a i přesto, že strávili celý den intenzivním programováním, tak měli večer dobrou náladu. Je evidentní, že o IT je mezi ženami stále větší zájem, což je skvělé,” míní Vaňková. “Na příští rok už plánujeme obdobné akce, podle nasbíraných feedbacků se pokusíme upravit obtížnost kurzu a případně kurzy rozdělit na základnější a pokročilejší.”

Partnery akce byli ngParty, Livesport, Edupunk, Laufen, Techtaboo, Applifting, Oak’s lab, Puntoverde a PPC Bee. Na workshopu se významně podílel také startup productboard, který sídlí v San Franciscu, ale své kořeny a vývojářské kanceláře má v Praze. Právě tento startup zároveň dlouhodobě podporuje své ženské zaměstnankyně prostřednictvím projektu Women at productboard a je aktivním zastáncem tzv. zero pay gap, tedy nulového rozdílu mezi finančním ohodnocením žen a mužů ve firmě.

Více o productboardu

Online platforma productboard zefektivňuje život všem, kdo jsou zodpovědní za návrh, realizaci a obchodní úspěch digitálního produktu. Přes 2 200 startupů i etablovaných firem ji integruje do svého product managementu pro lepší porozumění zákazníkům, ujasnění si strategie, sjednocení práce týmů na společném cíli a uvedení správných produktů na trh v pravý čas. Productboard v roce 2014 založili a stále vedou Hubert Palán s Danielem Hejlem. Jejich více než stočlenný tým dnes na systému pracuje z kancelářích v Praze a San Franciscu a stojí za ním renomovaní investoři jako Kleiner Perkins, Index Ventures, Credo Ventures, Reflex Capital a Rockaway Capital. Bližší informace najdete na www.productboard.com nebo na sociálních sítích pod @productb.

Press kit společnosti zde.