Softwarová společnost Komix se stala partnerem technologického jednorožce UiPath

PRAHA, 2. prosince 2019 – Česká softwarová společnost Komix se stala partnerem rumunské společnosti UiPath. Ta vyvinula vlastní technologii pro robotickou automatizaci procesů (RPA), která nahrazuje rutinní administrativní úkony.
Cílem Komixu je s využitím robotické automatizace odebrat zaměstnancům korporací břemeno opakujících se a nudných administrativních úkolů tak, aby se mohli naplno soustředit na důležitější problémy, které robotizace řeší jen těžko. Jde především o procesy spojené s rozhodováním, kritickým myšlením a komplikovanými operacemi, jež prozatím nelze softwarem plně nahradit.

“Robotická automatizace procesů se často uplatňuje například v oblastech HR nebo reportingu. Zejména zaměstnancům v HR umožní plnit jejich skutečné poslání, tedy rozvíjet lidské zdroje společnosti, a nudné papírování nebo vyplňování tabulek nechat softwarovým robotům,” říká Jaroslav Procházka, vedoucí oddělení IoT společnosti Komix.

Nasazení a otestování softwarového robota trvá Komixu čtyři až osm týdnů. Návratnost investice lze podle Procházky očekávat do jednoho roku. “Robotizaci rutinní administrativní práce zavádíme nejčastěji v bankovnictví, pojišťovnictví a v HR odděleních velkých firem bez ohledu na obor působení,” dodává Tomáš Rutrle, generální ředitel Komixu, s tím, že za rychlou návratností stojí především úspora nákladů v kombinaci s výrazně rostoucí efektivitou práce u těch zaměstnanců, kteří již nemusí trávit čas plněním rutinních administrativních úkolů.

Společnost UiPath je původně rumunský startup, který vznikl v roce 2005. Vyvinul vlastní technologii pro RPA (Robotic Process Automation) a působí prostřednictvím partnerské sítě. Společnost je lídrem Gartner Magic Quadrant pro Robotic Process Automation Software. V březnu 2019 jeho hodnota překonala miliardu dolarů, čímž se stal oficiálně startupovým jednorožcem.

UiPath technologie primárně zjednodušuje firmám interní procesy, které jsou v lidských rukou často repetitivní a je možné je automatizovat. Tím se zvyšuje nejen efektivita, ale především se snižují náklady na určité úkoly. Využívá jednoduchý vizuální editor, který provádí vývojáře krok po kroku zapojením nejrůznějších úkolů. Aktuálně má více než 400 tisíc zákazníků po celém světě. Patří mezi ně firmy, jako je například McDonald’s, Google, Orange, Virgin Media, Duracell a další.
______________________________________________________________________________________

O společnosti
KOMIX s.r.o. je česká společnost založená v roce 1992. Specializuje se zejména na návrh, dodávky a konzultace informačních systémů a aplikací na klíč a na integrační nebo transformační projekty.