Manažery a podnikatele stále více láká CIIRC a umělá inteligence

Česká manažerská asociace připravila diskusní setkání s prof. Vladimírem Maříkem v Českém institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT (CIIRC), měnící se v evropské centrum excelence. Zájem o umělou inteligenci mezi manažery a podnikateli strmě roste.

Praha, 3. prosince 2019 Ve fázi přípravy a experimentování s umělou inteligencí AI je v České republice celkem 70 procent firem, necelá pětina ji implementuje. AI začíná ovlivňovat firemní procesy, do tří let takřka 90 procent tuzemských firem plánuje jejich zefektivnění*. To je také důvod vysokého zájmu podnikatelů a manažerů o informace z oboru. Česká manažerská asociace (ČMA) ve spolupráci s Českým institutem informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT (CIIRC) připravila proto na 3. prosince diskusní setkání s prof. Vladimírem Maříkem, vědeckým ředitelem CIIRC, vítězem soutěže MANAŽER ROKU 2018, vyhlašované právě ČMA. Debatu a exkluzivní prohlídku laboratoří využily desítky manažerů a podnikatelů, včetně zástupců velkých firem. 

„Naše spolupráce s CIIRC a profesorem Maříkem, Manažerem roku 2018, má mezi členy asociace značnou podporu, sílí mezi nimi zájem o umělou inteligenci a moderní management. Setkání navazuje na naše aktivity, zaměřené na přínosy umělé inteligence, na letošním MSV Brno i na významnou konferenci Kam kráčí management, kde byl profesor Mařík jedním z ceněných řečníků,“ uvedl výkonný ředitel ČMA Ivo Gajdoš.

„Digitalizace výroby je teprve nultou fází Průmyslu 4.0. Až umělá inteligence přináší autonomii, optimalizaci a samoučení do výrobních systémů,“ říká o roli AI v průmyslu prof. Mařík. „Budoucností průmyslové výroby je virtuální zapůjčování či dokonce sdílení výrobních prostředků a nabízení výroby jako služby,“ dodává.

CIIRC se proměňuje v evropské centrum excelence, již nyní zde působí odborníci evropského a světového formátu. Patří k nim prof. Vladimír Kučera zaměřený na systémy automatického řízení, jeden z průkopníků využití polynomiálních rovnic při návrhu regulačních obvodů, nebo Jan Šedivý, který se podílel na prvních zařízeních rozpoznávajících řeč. Na CIIRC vede úspěšný tým ALQUIST AI.

Působí zde i tři excelentní týmy držitelů ERC grantů Josef Urban, Josef Šivic a Robert Babuška. Nově je zde i Tomáš Mikolov, přední český vědec, vítěz kategorie Vizionář v soutěži MANAŽER ROKU 2018, dříve působící v Microsoftu, Googlu a Facebooku, který stojí za projekty jako je word2vec či FastText. Od ledna zde bude řešit svůj výzkumný projekt – tzv. český ERC grant, například Mikoláš Janota z University of Lisbon. 

*Zdroj: Průzkum Microsoftu, 2019

O České manažerské asociaci

Dobrovolné nezávislé sdružení řídících pracovníků – manažerů. Asociace vznikla v roce 1990 a jejím posláním je působit na rozvíjení odborných schopností manažerů. Přispívá ke zvyšování podnikatelské výkonnosti, konkurenceschopnosti, etiky řízení a odpovědného postoje manažerů vůči zákazníkům i společnosti. Ročně pořádá ČMA na 80 akcí, většinou v 15 regionálních a odborných klubech. Je spoluzakladatel České podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj (CBCSD). Je členem asociace CEC European Managers, která sdružuje přes milion manažerů v celé Evropě. ČMA je vyhlašovatelem a organizátorem soutěže MANAŽER ROKU, informace o 27. ročníku najdete na www.manazerroku.cz.