Česko-britský startup Buildiro plně digitalizuje proces nákupu stavebních materiálů. Získává k tomu investici v rámci akceleračního programu Nation 1

Praha 4. prosince 2019 – Britský startup s českými kořeny Buildiro, který digitalizuje proces nákupu materiálů a náčiní a přináší tak revoluci do stavebnictví, posiluje vývojářský tým a plánuje zásadně rozšířit povědomí o svém produktu. K dalšímu rozvoji teď získává 2 miliony korun od VC fondu Nation 1 a stává se zároveň součástí jejich akceleračního programu. Aplikace, která spojuje tradiční řemeslo s novými technologiemi, již nyní pomáhá řemeslníkům v Británii realizovat nákupy za zlomek původního času.

Za startupem Buildiro, který zjednodušuje řemeslníkům nákup materiálu, stojí Lukáš Polach, který v Anglii strávil čtyři roky s vlastní firmou na londýnských stavbách. „Z praxe vím, že nákup stavebních materiálů bývá zdlouhavý a neefektivní. Častokrát jsem se setkal s tím, že jsme přijeli do stavebnin, nesehnali jsme ani polovinu nákupního seznamu a museli se vydat jinam. Když takhle navštívíte tři obchody, tak přijdete o čtvrtinu dne i peněz. Na základě těchto zkušeností přišel nápad vytvořit Buildiro. Aplikaci, která řemeslníkům šetří čas i peníze, protože přesně vědí, kde seženou vše potřebné,“ popisuje myšlenku startupu Buildiro jeho zakladatel Lukáš Polach.

Můžete stavět, ne trávit čas nakupováním

Buildiro je aplikace, která agreguje offline i online stavebniny a díky technologii real-time náhledu do skladů umožňuje přesně zobrazit, který obchod disponuje potřebným materiálem nebo nástroji. Pomocí Buildiro nemusí řemeslník trávit čas na cestách po obchodech. Z nákupního seznamu aplikace sama vyhodnotí pobočky, které mají zboží skladem, a navrhne uživateli, kde nejblíže vše potřebné pořídí. Odpadá tedy veškeré nakupování naslepo, které mnohdy blokuje řemeslníky na celé hodiny. „Momentálně testujeme i možnost rozvozu. Nezřídka se stává, že parta přijede na stavbu a chybí jim třeba tmel. Nasednout do auta a vyrazit do obchodu bylo donedávna jedinou možností. To je v dnešním provozu, hlavně v Londýně, kde jsme aplikaci nasadili, minimálně hodina ztráty času. Buildiro nabízí řešení a do budoucna budeme schopni do 90 minut materiál doručit,“ přibližuje fungování Buildiro Lukáš Polach.

Aplikace a připravované webové rozhraní je výhodné i pro dodavatele. Většina malých hobby obchodů a stavebnin nemá vlastní web a Buildiro jim pomůže proniknout do světa onlinu, čímž získají nové zákazníky, aniž musí vybudovat nákladný e-shop. Jedním z vytyčených cílů je být nepostradatelným partnerem řemeslníků i obchodníků a oběma stranám ulehčit život.

Investice je akcelerací skvělého nápadu

„Do Buildiro jsme se v Nation 1 rozhodli investovat, protože v produkt věříme a vidíme, že na trhu chybí. V tomto sektoru mezičlánek mezi zákazníkem a prodejcem chybí. Služba může přinést do tohoto odvětví urychlení a potřebné ulehčení. Já osobně věřím v Lukáše, je do projektu zapálený a má profesní background, který mu umožní Buildiro úspěšně zavést na trh,“ říká Petra Končelíková, MD of acceleration v Nation 1.

Po prvotní investici v hodnotě 2 milionů korun se Buildiro stává také součástí akceleračního programu Nation 1. Čtyři měsíce trvající intenzivní akcelerátor poskytne Buildiro mentoring, know-how a workshopy s těmi nejlepšími odborníky z praxe. „Investice pomůže nejen s rozšířením vývojářského týmu, ale i s nastartováním marketingové kampaně, která má za úkol zvýšit povědomí o Buildiro. Aplikace, webové rozhraní a možnost dovozu materiálu vytváří komplexní produkt, který poskytne obchodníkům a řemeslníkům nenahraditelného partnera a zjednoduší jim každodenní rutinu,“ dodává Polach.

O Nation 1

Investor, akcelerátor i sehraný tým profesionálů, kteří nejdou pro dobrou radu daleko: to je Nation 1, venture kapitálový fond se zaměřením na pre-seedová a seedová kola investic do startupů. Za jeho vznikem stojí čtveřice Marek Moravec, Jaroslav Trojan, Petra W. Končelíková a Martin Bodocký, kteří do fondu dohromady vložili 1 milion eur a prostřednictvím financování i sdílení mnohaletých zkušeností podávají pomocnou ruku startupům v raných fázích vývoje. Pro startupy s globální vizí má fond v seedových fázích připravené částky až 1,5 milionu eur. V následujících deseti letech plánuje Nation 1 investovat 35 milionů eur do zhruba 40 firem na území Česka a pomoci jim tak s mezinárodní expanzí.