Jak být na internetu v bezpečí?

Praha, 13. prosince 2019 – Součástí každodenního života se stal pro většinu lidí internet. Podle průzkumů na něm člověk stráví v průměru skoro šest hodin denně. Internetové připojení nabízí bezednou studnici informací, urychluje naši práci a zároveň nás propojuje s celým světem. Málo lidí si ale uvědomuje, že i internet má své stinné stránky. Internetoví útočníci se každý den snaží najít mezery v naší virtuální bezpečnosti. Jejich cílem jsou soukromé informace, hesla k účtům, ale i fotografie a videa. Práce ale i zábava na internetu by tak měla probíhat dle pravidel, která útočníkům znemožní nebo alespoň ztíží naše okradení.

A jak zní základní pravidla bezpečnosti? 

  1. Navštěvujte pouze ověřené a důvěryhodné webové stránky. Co ale jsou ověřené weby? K čemu by vlastně byl internet, kdybychom pořád navštěvovali jedny a ty stejné stránky? Přiznejme si – toto základní pravidlo dodržuje jen málokdo z nás. Je ale několik věcí, na které je potřeba dát si ve virtuálním prostředí velký pozor. Vyhněte se webům, které vám mnohdy až agresivním způsobem nabízí dárky nebo peníze. Nic zdarma nedostanete a často zaplatíte únikem dat z vašeho počítače. 
  2. Pokud se připojujete k veřejné Wi-Fi, používejte pouze spolehlivé hotspoty – například ty označené jako WPA (Wi-Fi Protected Access). Tím se připojíte k virtuální privátní síti vytvořené mezi vámi a vzdáleným VPN serverem. Jde o vůbec nejbezpečnější způsob komunikace, který vytváří šifrované připojení. Dalším doporučením expertů je také vypnout na mobilních telefonech možnost automaticky se připojovat k veřejným Wi-Fi sítím. Nejprve si vždy ověřte, k jaké síti se připojujete!

I když už jste na důvěryhodné Wi-Fi, pamatujte na zodpovědné chování na síti: „Časté jsou i případy, kdy uživatelé zavirují svůj počítač při sledování pornostránek. Stačí jedno kliknutí a počítač může být napaden trojským koněm. To samé se ale může stát při sledování stránek s nelegálními sportovními přenosy, ale i seriály,” upozorňuje na nebezpečné webové stránky Jakub Jánský z internetové společnosti AIM.

  1. Používejte antivirové programy a nestahujte bezhlavě vše, co na internetu vidíte. Na internetu nikomu nevěřte, vše si několikrát prověřujte, protože nikdy nevíte, s kým jednáte.
  2. A na závěr už pro některé ohrané, ale stále často nedodržované základní pravidlo při používání internetu. Rozmyslete si, co budete na internetu psát nebo sdílet. Na síť určitě nepatří osobní údaje a soukromé fotografie. Hesla si nechávejte pouze pro sebe a při jejich vymýšlení se snažte být kreativní. 

O společnosti

Obchodní značka AIM společnosti Planet A, a.s. je český poskytovatel internetového připojení, který působí na trhu už 10 let. Zaměřuje se zejména na poskytování internetu a televize po optické síti. V současné době využívá služeb AIM více než 50 tisíc zákazníků. V loňském roce AIM rozšířila poskytování vlastního internetového připojení na území celé České republiky. Společnost neustále pracuje na rozšiřování vlastní infrastruktury a pokrývání dalšího území technologií optických vláken. Součástí služeb AIM je poradenství a pružný zákaznický servis. V roce 2014 spustila AIM společně s brněnskou společností Smart Comp a.s. internetovou televizi Kuki, která má v nabídce více než 100 televizních kanálů s možnostmi zpětného přehrávání a dalšími chytrými funkcemi. Generálním ředitelem je Martin Havrda.