S letos ohlášenými iniciativami očekává Mobile Industrial Robots v roce 2020 významné zvýšení zájmu o AMR i na českém trhu

Dynamický rozvoj trhu s autonomními mobilními roboty (AMR) potvrzují i data IFR

Praha, 16. prosince 2019 – Společnost Mobile Industrial Robots (MiR), vedoucí globální dodavatel autonomních mobilních robotů (AMR), očekává v roce 2020 na trhu střední a východní Evropy (CEE) významné rozšíření poptávky. S letošním uvedením svého největšího robota MiR1000, zahájením online školení MiR Academy a rozšířením aplikační platformy MiRGo položila společnost základy k dalšímu růstu na trhu vnitropodnikové logistiky v regionu, včetně České republiky. Dynamický potenciál trhu v segmentu „servisních robotů“ v příštím roce potvrdila i zpráva World Robotics 2019 od Mezinárodní federace pro robotiku (IFR).

„Trh s logistickými systémy postavenými na konceptu AMR robotů podle zprávy IFR roste, v roce 2018 dosáhl 61% růstu,“ řekl Jesper Sonne Thimsen, Sales Director regionu CEE v Mobile Industrial Robots. „Podniky z výrobního sektoru a na nich navazujících odvětví si v roce 2018 pořídily 111 000 robotů na podporu logistiky. Co do rychlosti přijetí AMR technologií překonává region CEE naše očekávání. Příklady nasazení našich robotů ve slovenském Visteonu či polském Whirlpoolu ukazují, že pro stále více lokálních výrobních společností je optimalizace interní přepravy s pomocí mobilních robotů ideálním řešením jejich potřeb. Očekáváme proto další zvýšení zájmu i v roce 2020.“    

MiR1000, MiRGo, MiR Academy

Společnost v dubnu letošního roku představila MiR1000, robota s nejvyšší nosností určeného pro přepravu těžkého materiálu o hmotnosti až 1 tuny. Společně s tím byl také představen nový navigační systém vylepšený o kamery s umělou inteligencí (AI) umožňující detekovat a rozlišit pohybující se objekty a adekvátně reagovat. Vedle těchto aktivit MiR též pokračoval ve spolupráci s institucemi, jež se zaměřují na bezpečnostní normy a logistické systémy. 

Důležitým momentem bylo zprovoznění online školicích kurzů MiR Academy zaměřených na programování a obsluhu robotů, navigačního systému a bezpečnostních prvků či popis přínosů AMR systémů oproti AGV vozidlům. Jako výsledek spolupráce s dodavateli nadstavbových modulů pro roboty MiR došlo vloni také k rozšíření platformy MiRGo, která zákazníkům umožňuje vytvářet aplikace věrněji splňující jejich potřeby. Platforma MiRGo poskytuje všechny nezbytné nadstavby, software a doplňky k realizaci co nejefektivnějších automatizačních řešení.

Automatizace interní logistiky po celém světě

V průběhu letošního roku byly roboty MiR nasazeny v mnoha firmách z různých odvětví. Významný podíl projektů je z automobilového průmyslu, jako byl například Visteon na Slovensku a Mexiku, Ford ve Španělsku a Toyota ve Spojených státech. Automatizace interní logistiky s využitím robotů MiR byla realizována také v jiných výrobních firmách jako Whirlpool v Polsku, Stera ve Finsku, Cabka Group v USA nebo Bossard v Číně. 

„Implementace v prostředích nejrůznějších typů výroby jasně ukázala, že AMR roboty jsou univerzálním řešením automatizace vnitropodnikové přepravy. Díky širokému rozsahu nosnosti od 100 do 1 000 kg jsou naše roboty schopné přepravovat elektroniku, potraviny, ale také i těžké automobilové komponenty. Snadné využití inteligentního systému navigace umožňuje našim zákazníkům zvýšit efektivitu procesů ve velmi krátké době,“ dodal Jesper Sonne Thimsen.  

O Mobile Industrial Robots

Společnost Mobile Industrial Robots (MiR) vyvíjí a dodává kolaborativní a bezpečné autonomní mobilní roboty (autonomous mobile robots – AMRs), které rychle, snadno a za efektivních nákladů dokáží řídit interní logistiku, ulehčit zaměstnancům od namáhavé práce a umožnit jim vykonávat produktivnější činnost. Inovativní roboty od MiR již nasadily stovky velkých a středně velkých výrobních společností po celém světě, a také řada nemocnic a pečovatelských domů. MiR velmi rychle vytvořil globální distribuční síť ve více než 40 zemích a má regionální kanceláře v New Yorku, San Diegu, Singapuru, Frankfurtu, Barceloně a Šanghaji. V České republice a na Slovensku dodávají produkty MiR na trh společnosti Amtech spol. s r.o. a DREAMland PLC. MiR byl založen v roce 2013 a od samého počátku dosahuje rychlého růstu. V roce 2016 se zvýšil prodej oproti roku 2015 pětinásobně, v roce 2017 oproti roku 2016 se pak tržby zvýšily o 300 %. Firma se sídlem v dánském Odense byla založena a řízena profesionály s dlouholetou zkušeností z dánského robotického průmyslu. V dubnu 2018 byla koupena americkou společností Teradyne, předním dodavatelem automatizačního vybavení pro testování. Teradyne před třemi lety také získal akvizicí dánskou firmu Universal Robots. Díky svým úspěchům byla MiR oceněna organizací Ernst & Young titulem Dánská společnost roku 2018. Pro více informací navštivte: http://www.mobile-industrial-robots.com.

Videa o jednoduchém nastavení a programování robotů, případové studie a komplementární nástroje naleznete zde:  https://www.youtube.com/channel/UC3MRxsNU6AW_hKdExtnGr1Q