Zaměstnanci před Vánocemi „proflákali“ skoro dvě hodiny denně

 

  • On-line nákupy a přípravy na svátky zaměstnancům z pracovní doby denně odkrojily rekordních 113 minut. Každý z nich tak během adventu proflákal 7901 Kč.
  • Letošní rok je pravděpodobně posledním ve znamení bezuzdného flákání.
  • Zaměstnavatelé začínají více sledovat efektivitu práce a hledají prostor pro budoucí úspory.

 

PRAHA, 18. prosince 2019 – Na produktivitě zaměstnanců firmy každoročně nejvíce tratí v prosinci. Stejně jako v předchozích letech i letos dochází k masivnímu zneužívání pracovního času a poklesu pracovního výkonu ve všech kancelářských profesích: tedy tam, kde mají zaměstnanci přístup k počítači a internetu. Letos během pracovních dnů adventu vzrostla na pracovišti míra zneužívání pracovního času meziročně o 5 minut na 113 minut denně.

Účet za předvánoční zneužívání pracovního času je závratný. „Během adventu zaměstnanci na pracovišti tráví denně téměř dvě hodiny soukromými aktivitami. V přepočtu na jednoho pracovníka to zaměstnavatele stojí rekordních 7901 Kč. To je o 678 Kč více než loni. On-line nákupy letos drtivě vedou, zejména muži do kamenného obchodu letos prostě nepůjdou,“ shrnuje Martin Hnízdil, AuditPro manažer společnosti truconneXion.

Vyplývá to z analýzy společnosti truconneXion, která již sedmým rokem zjišťuje využívání výpočetní techniky v předvánočním období na vzorku 2000 zaměstnanců v administrativních profesích, kde se běžně využívá výpočetní technika.

Dnešní flákači mohou být budoucí propuštění, zejména v administrativě

Letošní rok je ale s velkou pravděpodobností posledním ve znamení bezuzdného flákání, kterému nahrává rekordně nízká nezaměstnanost. Doposud zaměstnavatelé před prohřešky zaměstnanců zavírali oči.

„Jsou vidět obavy z propadu růstu ekonomiky, proto se řada firem začíná připravovat na hubenější léta a možné propouštění. Začínají více sledovat efektivitu práce a hledají prostor pro úspory. Pokud se budou muset rozhodnout, koho v budoucnu propustit, notoričtí flákači mohou očekávat výpověď mezi prvními,“ dodává Martin Hnízdil.

Firmy se totiž stále častěji vybavují systémy, které zjišťují efektivní využití firemních zdrojů včetně těch lidských. Nejvíce je to patrné v administrativních profesích s nízkou přidanou hodnotou, kde jsou pro práci využívány počítače. 

„Jejich práci může nahradit nějaká forma umělé inteligence (strojového učení). Namísto platby za nevýkonného pracovníka budou firmy raději investovat do nových technologií, které jeho práci naprosto nahradí,“ uzavírá Martin Hnízdil, AuditPro manažer společnosti truconneXion.

O společnosti truconneXionwww.txn.cz

Společnost truconneXion je dominantním poskytovatelem služeb pro správu a monitoring firemní výpočetní techniky. Firma již osmým rokem zveřejňuje míru zneužívání pracovního času na základě analýzy dvou set společností působících v ČR. Měření se zaměřuje na administrativní profese, tedy tam, kde je výpočetní technika každodenním pracovním nástrojem.

Firma pro monitoring využívá technologický nástroj AuditPro (www.auditpro.cz). Ten zajišťuje efektivní správu softwaru, hardwaru i veškerého ostatního majetku a umožňuje tak šetřit prostředky firem. Přináší také unikátní informace o skutečném využití výpočetní techniky a softwarových aplikací konkrétním uživatelem. Firmy tak mohou snadno zjistit, jakými aktivitami tráví zaměstnanci čas, a případně zamezit nežádoucí činnosti v pracovní době.