Vytopený byt? Zloděj v garáži? Chytré senzory ochrání bydlení před pohromou

Praha, 14. ledna 2020– Dorazit při návratu z dovolené do vytopeného obydlí je noční můrou každého z nás. Kromě pošramocených vztahů se sousedy totiž bývá vodovodní škoda spojena s nemalou částkou za likvidaci následků. Podle údajů pojišťoven je přibližně každá čtvrtá pojistná událost na majetku v Česku označena jako vodovodní škoda. Nejnovější technologie přitom umí na havárii včas upozornit, a tím ochránit domácnosti před mnohem větším poškozením.

Málokterý instalatér se kdy setkal s požadavkem na kontrolu vodovodních hadiček ke dřezu nebo pračce. Prasklina v nich je přitom nejčastější příčinou havárie. Jejich závažnost navíc stoupá, v roce 2018 byla průměrná škoda 25 527 Kč, což je o bezmála 11 % více než v předchozím roce. Celkový objem škod pak pojišťovny v roce 2018 vyčíslily na více než 1,15 miliardy Kč, což je nárůst o 2,7 %. 

„Velká havárie často začíná malým únikem. Jeho včasné rozpoznání může zabránit mnohem větším škodám,“ vysvětluje Pavel Plachký, zakladatel společnosti Senzoor. Ta vyvíjí speciální vodní senzory, které umí rozpoznat únik vody a upozornit na něj pomocí mobilní aplikace nebo SMS. Jejich snímač se umisťuje přímo pod vodovodní hadičky a případný problém hlásí rovnou majiteli. „Signál pronikne i skrz několik zdí nebo ze špatně dostupných míst jako sklepy. Senzor vydrží i několik let bez výměny baterie,“ popisuje Plachký. Včasné varování o havárii tak podle něj může ušetřit desítky tisíc korun.

Moderní technologie dokáže díky prostupnosti signálu ochránit i odlehlé a často obtížně dostupné nemovitosti jako chaty nebo garáže. Víkendové chaty jsou podle policejních statistik oblíbeným terčem zlodějů a jiných nevítaných návštěvníků, v roce 2018 obyvatelé nahlásili celkem 1 305 vloupání. Podobně zloději každoročně vyloupí stovky nechráněných garáží. „Pro majitele těchto nemovitostí je často příliš nákladné pořizovat klasický zabezpečovací systém. A kvůli občasným návštěvám se o krádeži dozví klidně několik týdnů poté,“ říká Pavel Plachký. Čidlo pohybu, které stejně jako vodní senzor komunikuje přímo s majitelem, přitom nestojí ani tisícikorunu.

Novým technologiím ochrany majetku věří i čeští investoři. „Uplatnění pro tyto technologie je téměř nekonečné. Tím, že nic obdobného dosud na trhu nebylo, se další případy využití stále vytvářejí. Segment Internet of Things (síť propojených zařízení sbírajících data, pozn. red.) je jeden z nejzajímavějších vůbec, s obřím a globálním potenciálem,“ říká Jiří Hlavenka z investiční skupiny Garage Angels, která technologii Senzooru podpořila. Komunikující čidla podle něj brzy ochrání majetek lidí i před dalšími hrozbami typu požáru nebo přítomnosti plynu.