E-neschopenka nefunguje, mluvte s námi – vzkazují lékaři ministryni!

Praha 21. 1. 2020 – Čekárny praktiků praskají kvůli začínající chřipkové epidemii ve švech. Lékaři ale ve svých ordinacích místo stoprocentního léčení pacientů stále bojují se špatně fungující e-neschopenkou. Ministerstvo práce a sociálních věcí přitom svého „miláčka“ chválí a informuje o jeho bezchybnosti. Praktičtí lékaři proto v otevřeném dopise apelují na ministryni Janu Maláčovou, aby o e-neschopenkách nepodávala zavádějící informace a začala dlouhodobě neúnosnou situaci ihned řešit. 

Elektronické neschopenky podle lékařů nefungují bez problémů, vyplnění je časově náročné a systém často vypadává. „Ministerstvo klame veřejnost, že e-neschopenky fungují, a že pokud nefungují, jsou vinni všichni kolem kromě ministerstva. Bohužel musíme konstatovat, že se jedná o nedodělek, který není plně elektronický a co je elektronické, tak zdaleka nefunguje tak, jak to pacienti, lékaři a zaměstnavatelé potřebují,“ říká předseda Sdružení praktických lékařů MUDr. Petr Šonka. Praktici v dopise ministryni představují zásadní problémy, se kterými se v praxi potýkají. Ostrý start neschopenek bez možnosti předchozího vyzkoušení si tak vybírá svou daň. Lékaři řeší technologické a administrativní problémy a nemohou se plně věnovat léčbě pacientů. Naprosto nepochopitelné je podle nich například zpracovávání odeslané neschopenky, které jak se ukazuje trvá často mnoho hodin, a dokonce i dní. Během této doby nelze s e-neschopenkou nic dělat, nelze nastavit či měnit pacientům vycházky, odeslat lístek peníze, nebo neschopenku na žádost pacienta ukončit.  „Nikdo neví, v jakém stavu vlastně neschopenka je, jestli vůbec vznikla a zda ji může vidět zaměstnavatel. Je to další jasný důkaz nepřipravenosti systému, který byl neuváženě a zbrkle spuštěn v ostrém režimu, přesto, že měl rok běžet ve zkušebním provozu,“ vysvětluje doc. Svatopluk Býma, předseda Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP. Opakované problémy zaznamenávají lékaři při vyplňování e-neschopenky i několikrát denně, například při změně zaměstnavatele. Systém lékaře nepustí, pokud nevyplní zaměstnavatele, ale pacienti ho často neznají. „Při mnoha jednáních v minulosti nám Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) přislíbila, že při neztotožnění jakéhokoli údaje bude možno pokračovat bez zdržení dál s tím, že ho úředníci ČSSZ poté sami doplní. Je to typická časově velmi náročná práce za úředníky, kterou ale MPSV nehradí,“ připomíná doc. Býma. Lékaři vytýkají ministerstvu také to, že při nevypisování e-neschopenek mohou dostat až několikatisícové pokuty. V případě výpadků serveru přitom nemají jinou možnost než vypsat pracovní neschopnost ručně. „Pracovníci ČSSZ nám nejsou při problémech nápomocní. Je paradoxní, že ČSSZ zdravotníkům za práci nic neplatí, ale za její „špatné” provedení hrozí finančními sankcemi. Jinými slovy: doktore, pracuj pro můj úřad zdarma, nestěžuj si na to, že jsi dostal špatný pracovní nástroj a pokud s ním nebudeš dobře pracovat, dostaneš pokutu,“ říká MUDr. Šonka. 

Praktičtí lékaři proto žádají ministryni Janu Maláčovou o schůzku, kde by se mohli společně zabývat řešením této dlouhodobě neudržitelné situace. „Jsme přesvědčení, že řadu problémů je možné vyřešit během krátké doby. Není však možné je zlehčovat, nebo před nimi zavírat oči,“ uzavírá MUDr. Petr Šonka.

O SPL ČR

Nezávislá dobrovolná organizace SPL ČR sdružuje na profesním principu všeobecné praktické lékaře pro dospělé vykonávající praxi v ČR. Posláním sdružení je rozvoj všeobecného praktického lékařství jako oboru a primární péče jako základního článku zdravotního systému, dále zlepšování podmínek i kvality činnosti praktických lékařů, hájení jejich zájmů a podpora a pomoc při výkonu jejich povolání. V současné době má SPL 5 000 členů (více než 90 % z celkového počtu praktických lékařů pro dospělé v ČR), což z něj činí vůbec největší dobrovolnou organizaci lékařů v ČR. Více na www.splcr.cz.

O SVL ČLS JEP

Odborná společnost vznikla v roce 1979. V současnosti se SVL podílí na tvorbě doporučených léčebných postupů, aktualizuje koncepci oboru, je partnerem pro jednání v dohodovacích řízeních jak o kompetencích praktického lékaře, tak o ceně jeho práce. Odborní zástupci společnosti jsou zváni ke koncepcím řady preventivních programů. V současnosti např. k programu celoplošného screeningu rakoviny tlustého střeva a konečníku a k aktivitám v oblasti prevence karcinomu prsu. Řada praktiků se podílela na výzkumu odhalování karcinomu prostaty nebo např. na významné epidemiologické studii prevalence Helicobacter pylori a na dalších. SVL pořádá vzdělávací semináře pro praktické lékaře v systému celoživotního vzdělávání. Společnost vydává časopis Practicus, který vychází 10× ročně. Více informací na www.svl.cz