Gatema kupuje německého high-tech výrobce plošných spojů

Boskovice, 22. ledna 2020 – Gatema a.s. dokončila největší akvizici ve své dosavadní historii a zároveň jednu z nejzásadnějších tuzemských transakcí v oboru desek plošných spojů. Kupuje německou firmu Kubatronik – Leiterplatten GmbH, která se zabývá vývojem a výrobou prototypových a testovacích desek.

Kubatronik platí po dlouhá léta za specialistu na high-tech výrobu desek plošných spojů. Společnost, která byla založena v roce 1980, dnes díky tomu 75 % své produkce směřuje do segmentu letectví, vojenství, lékařské techniky či telekomunikací. Mezi klienty v jejím portfoliu patří například Siemens, Rohde & Schwarz, Fraunhofer, Fujitsu nebo Leica. Nově ve společnosti se 42 zaměstnanci a ročním obratem okolo 100 milionů korun získává Gatema devadesátiprocentní podíl. 

Hledali jsme partnera, který je podobně jako my orientovaný na rychlost dodávek a schopnost kvalitně realizovat expresní zakázky. Ale zároveň bude schopný doplnit naše portfolio o špičkové technologie a prototypovou výrobu. Proto jsme se rozhodli pro Kubatronik, jenž má na německém trhu pověst kvalitního dodavatele. Můžeme tak ještě více posílit pozici v Německu i celé západní Evropě. Českým a slovenským zákazníkům naopak budeme moci nabídnout širší záběr našich služeb a zpřístupnit i speciální technologie,“ říká Stanislav Sýkora, CEO a předseda představenstva společnosti Gatema.

Cíl? Být jedním z největších v Evropě

Gatema se netají tím, že by v brzké budoucnosti ráda patřila mezi nejvýznamnější evropské hráče v oblasti výroby prototypových desek plošných spojů. Už dnes dodává řešení více než 800 společnostem v patnácti zemích Evropy, včetně největších distributorů v oboru. „Od založení společnosti v roce 1992 jsme několikrát učinili mnohamilionové investice, ale vždy mířily spíš do samotné firmy – ať už šlo o budování vlastního sídla v Boskovicích nebo inovování výrobních linek. Naposledy v loňském roce, kdy jsme inovovaly výrobní linky, které dnes patří mezi technickou špičku v celé Evropě. Tato akvizice je pro nás samotné novinkou, a naznačuje, že i touto cestou se budeme ubírat, abychom naplnili náš společný cíl. A to je hrát v oboru DPS nejvyšší evropskou ligu,“ doplňuje Zdeněk Cápal, ředitel Divize plošné spoje.

Divize desek plošných spojů je největší divizí Gatemy, která se zabývá také podnikovými informačními systémy, projektovým poradenstvím nebo vyvíjí vlastní zdravotnický audiovizuální systém Apollon. Dnes zaměstnává v Boskovicích, Brně a Třebíči více než 170 zaměstnanců a má roční obrat přes 250 milionů korun.

Více informací o společnosti Kubatronik: http://www.kubatronik.de/

Více informací o společnosti Gatema: https://www.gatema.cz/