Jak připojit dárky k internetu?

Dostali jste k posledním Vánocům spoustu elektronických dárků, a vaše stávající síť to nezvládá? Pořiďte si lepší. Spousta nových dárků totiž bude vyžadovat posílení stárnoucího síťového vybavení, které na novinky zkrátka příliš nestačí.

Smartphony, chytré hodinky, tablety, síťová úložiště, smart TV, zařízení chytré domácnosti a další elektronické finesy, to s sebou kromě radosti přináší i výraznější zátěž domácí sítě. Ta může mít nižší propustnost, a už to poznáte na rychlosti spojení jednotlivých přístrojů. A nezáleží přitom jen na kvantitě. Čili nemusíte hned k internetu bezdrátově připojovat vše zmíněné najednou. Nový telefon zkrátka k efektivnímu fungování může chtít jiný standard, a vy kvůli tomu nebudete moci naplno využít jeho potenciál.

Nebo budete? Poradíme vám, jak na to. Stačí posílit svoji Wi-Fi síť, jejíž stáří se v mnoha domácnostech pohybuje klidně k deseti letům, což na běžné aktivity s jedním nebo dvěma počítači sice výborně dostačuje, jenže čtyřčlenná rodina může mít k internetu souběžně připojených třeba i více než deset zařízení, a s takovou zátěží zkrátka Wi-Fi sítě před dekádou příliš nepočítaly.

Můžete na to přitom jít hned ze dvou směrů: buďto půjdete „od podlahy“ a vyměníte kompletně celou stávající síť, nebo usoudíte, že váš stávající router ještě pár let vydrží, a v tom případě jen stačí rozšířit jeho schopnosti, například o nové extendery (tedy opakovače) nebo powerline adaptéry (viz níže).

Pokud si chcete nechat původní router a nechcete svou síť za rok nebo dva opět předělávat, mělo by tohle zařízení splňovat následující charakteristiky. Tou první je bezesporu podpora standardu 802.11ac (tedy Wi-Fi 5), který sice brzy nahradí 802.11ax (Wi-Fi 6), jehož masové rozšíření ale čekejme až v následujících letech, a tak předpokládejme, že vám „pětka“ bude pro domácí účely ještě nějakou dobu stačit.

Důležitou související technologií je tzv. MU-MIMO, která umožňuje souběžné připojení více zařízení najednou – do určitého množství byste neměli více připojených počítačů nebo mobilů poznat na kvalitě a rychlosti spojení. Kvůli větší univerzálnosti by měl být součástí „balení“ i port USB, ideálně ve standardu 3.0 (k tomu připojíte třeba síťovou tiskárnu nebo úložiště), a čím vyšší datová propustnost v pásmech 2,4 i 5 GHz, tím samozřejmě lépe. Ale to už uvidíte v denním provozu.

Pokud se router rozhodnete přece jen vyměnit, máme pro vás jeden tip, díky kterému můžete páteř domácí sítě vybudovat ještě efektivněji. Namísto standardního routeru k tomu využijete tzv. mesh systém, tedy soubor dvou nebo více jednotek (přístupových bodů), kterými můžete bezdrátový signál doslova rozprostřít po celé domácnosti.

Takové mesh systémy ve svém portfoliu nabízí třeba výrobce síťových zařízení TP-Link, který vždy následuje nejnovější trendy a rozhodně se tedy nemusíte bát, že by cokoliv, co si od něj koupíte, bylo už brzy zastaralé. Pokud jste k Vánocům obdrželi „chytrou domácnost“, pak lze doporučit sadu Deco M9 Plus, která je nejen svou propustností vhodná i pro tyto účely. Většinové potřeby zvládá Deco M4, sada válcovitých jednotek, jež podporuje standard AC1200 a dokáže vytvořit plynulou, jednotnou síť na ploše až 370 metrů čtverečních.

Díky mesh systémům získáte po celé domácnosti jeden název Wi-Fi sítě (SSID) a při sledování videa nebo třeba hraní on-line hry při současném pohybu mezi dvěma místnostmi ani nepoznáte, že jste se právě přepojili k jiné jednotce.

Alternativní možností je tedy doplnění stávajícího routeru a posílení domácí Wi-Fi sítě na okraji dosahu, což učiníte například využitím extenderů (opakovačů) nebo powerline adaptérů. Zatímco první řešení se bezdrátově spojí s routerem a rozšíří jeho signál do odlehlých zákoutí domu nebo bytu, to druhé prodlouží domácí síť elektrické rozvody. A zatímco extendery se kupují po jednom, powerline adaptéry minimálně po dvou – jedna jednotka se zapojí do zásuvky u routeru, druhá pak v místě, kam chcete rozšířit signál, například do suterénu, garáže nebo venkovního domku. Kvůli průchozí zásuvce a podpoře standardu AC1200 doporučujeme z extenderů například model TP-Link RE365, z powerline adaptérů pak ze stejného důvodu sadu TL-PA8010P KIT.

Jak vidno, kde je vůle, tam je i cesta. Rozhodnete-li se využít některý z výše uvedených tipů, pak se vám vaše vánoční dárky podaří připojit tak, že už nikdy nebudete muset nadávat na rychlost připojení a zasekávání on-line obsahu. A pokud náhodou ano, pak problém nebude na straně vaší sítě, ale spíš na straně poskytovatele internetového připojení.