Rheinmetall dodá laserové duelové simulátory pro bojové vozidlo pěchoty Puma

Jedná se o významný příspěvek k bojové připravenosti německých jednotek mechanizované pěchoty.

Rheinmetall brzy dodá německému Bundeswehru simulační technologii, která umožní vysoce realistický výcvik jednotek mechanizované pěchoty vyzbrojených bojovými vozidly Puma. Celková částka smlouvy může dosáhnout až 142 milionů eur (v přepočtu 3,5 miliardy korun) včetně daně z přidané hodnoty. Společnost Rheinmetall obdržela objednávku na simulátor AGDUS na konci roku 2019 od konsorcia odpovědného za vozidlo Puma, jež získalo zakázku od Bundeswehru dne 20. prosince. 

V první fázi bude vyvinuta a integrována předsérie šesti systémů. Hodnota objednávky, jež byla zaúčtována Rheinmetallem v lednu 2020, činí 54 milionů eur s DPH. Opce na vybavení 252 pěchotních bojových vozidel řeší situaci, kdy bude systém v plném rozsahu připraven k sériové výrobě. Výsledkem by byla následná objednávka v hodnotě přibližně 88 milionů eur včetně DPH, čímž by se celková hodnota smlouvy AGDUS přiblížila 142 milionům eur včetně DPH.

Každá sada AGDUS se skládá z laserových detektorů rozmístěných kolem vozidla a z laserů bezpečných pro oči, které jsou schopné simulovat účinky hlavních zbraňových systémů Puma, tj. automatického kanonu, kulometu a protitankové řízené střely MELLS. Laserové algoritmy jsou naprogramovány tak, aby zajistily balisticky přesnou simulaci výstřelů a zásahů. AGDUS také umožňuje simulaci sekundárního zbraňového systému vozidla Puma nezávislého na věži nebo TSWA, jakož i systémů vlastní ochrany vozidla. Díky tomu bude možné provádět a vyhodnocovat extrémně realistická cvičení v armádním bojovém středisku a dalších výcvikových zařízeních.

Divize Vozidlové systémy a elektronická řešení společnosti Rheinmetall, které budou provádět práce na této zakázce v Brémách a Unterlüssu, budou sdílet své odborné znalosti s výcvikovými středisky.

Vozidlo Puma vybavené technologií AGDUS výrazně zvýší bojovou připravenost německé mechanizované pěchoty v souladu s heslem „Cvičte jako když bojujete!“