Směle do cloudu?

Cloudové řešení, tedy ukládání firemních dat ve virtuálním uložišti na internetu, bylo ještě nedávno považováno za řešení pro „odvážné“. Především s ohledem na obavy ohledně bezpečnosti ukládaných dat a své zde navíc sehrála také vyšší cena. To vše ale je dnes již hudbou minulosti a poptávka českých firem po cloudových službách rapidně roste, a to nejen u velkých společností, ale i u menších firem. IT společnosti, které dodávají firemní software, udávají až 30% nárůst implementace tohoto typu řešení za poslední 3 roky.

Proč tedy jsou cloudová řešení čím dál oblíbenější? Jaké jsou nejčastější důvody pro přechod na cloud?

Především je třeba říci, že cena není to, podle čeho se firmy rozhodují pro využití cloudového řešení. Zvláště pokud zrovna máte nové moderní datové centrum, pak server vám vydrží řadu let a finanční náklady na jeho provoz budou nižší, než kdybyste přešli na cloud. Ovšem budete se muset o něj nepřetržitě starat a jeho kapacita a technická úroveň vás může do budoucna limitovat.

Co tedy může cloud nabídnout?

Špičkový hardware a software.

Ani jako velká firma si ne vždy můžete dovolit ten nejmodernější a technologicky vymazlený hardware či software. Tím spíš jako menší firma, která do technické infrastruktury investuje prostředky ve zcela jiném, tedy nižším řádu, což se samozřejmě odráží v kvalitě práce s daty a jejich zabezpečení. S cloudem získáte to nejlepší, navíc se nebudete muset starat o aktualizace, hlídání licencí apod.

Sázka na bezpečnost

Všichni víme, že kybernetická nebezpečí jsou velkou hrozbou, navíc jsou stále sofistikovanější a je čím dál těžší se před nimi účinně bránit. Poskytovatelé cloudových služeb přijímají odpovědnost za bezpečí dat, která jim firmy svěřují a vynakládají obrovské finanční prostředky na kybernetickou ochranu. Jistě je to na zcela jiné úrovni, než co by si mohla dovolit většina běžných firem.

Flexibilita a akceschopnost

Možná patříte k firmám, kde se počet uživatelů SW sezónně mění, máte výkyvy v produkci nebo se prostě jen stěhujete. V tom případě umožní cloud velmi rychle reagovat na přicházející změny bez budování nových serverů nebo bez nechtěného nevytížení stávajících.

Nepřetržitý dohled nad daty

Přístup ke svým datům a aplikacím kdykoliv a odkudkoliv se již stal samozřejmostí. Cloudové uložiště je ideální způsob, jak toto zabezpečit.

Pokud se tedy aktuálně vaše firma rozrůstá, fúzuje, přišli jste s novým produktem nebo vám končí životnost vašeho datového centra, je na místě zvážit, jak dál.

A ať už se rozhodnete pro přechod na cloud nebo zvolíte klasické SW uložiště dat, obojí může být správně. Záleží na konkrétních potřebách a situaci vaší firmy, které je potřeba vzít v potaz. Pokud si na to sami netroufáte, pomohou vám s rozhodnutím zkušení IT odborníci.