Během jarních prázdnin jsou sjezdovky přeplněné. Riziko srážek rapidně roste

Praha, 2. 3. 2020 – Z dat ERV Evropské pojišťovny vyplývá, že na hory během jarních prázdnin vyrazí 60 % lyžařů, tedy nejvíce v rámci celé zimní sezony. V tomto období proto dochází kvůli přeplněným sjezdovkám k největšímu počtu srážek a zranění. Na konci loňské sezony jich pojišťovna meziročně evidovala o 11 % více.

Jarní prázdniny jsou nejoblíbenějším obdobím pro lyžování pro většinu Čechů. Meziročně také přibylo o 6 % více těch, kteří se vydají za sněhem do zahraničí. „Rostoucí poptávka po lyžování v zahraničí je letos odvislá od nepříznivých sněhových podmínek na tuzemských horách,“ říká Vlastimil Divoký, manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny. Nejčastěji pak Češi vyráží do rakouských Alp, které jsou příznivé jak z hlediska ceny, kvality sněhu a služeb, tak vzdálenosti. „Se zvýšeným počtem lidí na sjezdovce se ale rapidně zvyšuje riziko srážek lyžařů a snowboardistů,“ varuje Vlastimil Divoký. 

V průzkumu pojišťovny celá jedna čtvrtina respondentů uvedla, že někdy sama zažila úraz na horách. 2 % Čechů dokonce přiznávají, že byli viníkem nehody a způsobili zranění jinému lyžaři. „Právě srážky lyžařů jsou příčinou těch nejvážnějších úrazů, při kterých dochází ke komplikovaným zlomeninám, úrazům hlavy a páteře,“ varuje Vlastimil Divoký. Za většinu srážek pak může nepřiměřená rychlost, neznalost nebo nerespektování tzv. FIS pravidel. Pokud k takové nehodě dojde, musí viník uhradit škody na zdraví poškozeného, náklady na jeho léčení a rehabilitaci a transport, ale i ušlý zisk, bolestné nebo právníky. Příkladem je případ, kdy klientka ERV Evropské srazila v Itálii jinou lyžařku a způsobila jí zlomeninu krčku a holenní kosti. Léčebné výlohy (818 tisíc korun) tvořily menší část celkově vyplacené škody – celkem se suma vyšplhala na 1,9 milionu korun.

Evropský průkaz zdravotního pojištění nestačí 

Náklady na škody způsobené jinému lyžaři, tedy například zásah horské služby, léčbu, následnou rekonvalescenci, bolestné či ušlý zisk, mohou viníka nehody přijít opravdu draho. Tento druh pojištění vůbec neobsahuje pojištění odpovědnosti. Modrá kartička má ale značné limity i v případě, že se lyžař zraní sám. Pojištění totiž kryje pouze ošetření ve veřejných zdravotnických zařízeních a jen v rozsahu obvyklém pro místní obyvatele. 

Zásah horské služby či transport vrtulníkem tedy nezahrnuje. Problémem pak je, že většina zdravotních středisek v horských resortech je soukromá a často trvá na úhradě zdravotní péče předem. „Komerční cestovní pojištění však dává asistenční službě pojišťovny možnost zaslat do kliniky tzv. garanci platby. Klient tak na místě nemusí nic hradit, a pokud, jedná se většinou o drobnější spoluúčast v řádech několika stovek korun,“ říká Vlastimil Divoký. 

Ceník zákroků v Alpách

Náklady Cena
Ambulantní ošetření naražených zad 5,5 tis. Kč
Ambulantní ošetření zlomené ruky 

(s následnou operací v ČR)

28 tis. Kč
Operace natržených kolenních vazů 112 – 126 tis. Kč
Operace komplikované nebo otevřené zlomeniny cca 400 tis. Kč
Operace komplikovaného úrazu hlavy nebo páteře cca 570 tis. Kč
Převoz sanitkou do ČR 30 – 70 tis. Kč
Svoz vrtulníkem ze sjezdovky 55 – 84 tis. Kč
Zranění zahraničního lyžaře 560 tis. – 2,8 mil. Kč