Ztrácíte se v záplavě zkratek? Poradíme jak na výběr TV

Březen 2020 – Když chcete získat ten nejlepší televizor pro svůj domov, můžete z toho mít pořádně zamotanou hlavu.  O vaši pozornost totiž soupeří závratné množství různých televizních technologií, které se skrývají za tajemně vyhlížejícími zkratkami. Jak se v tom všem vyznat a nelitovat svého rozhodnutí za pár týdnů?

Televizní přijímač dnes představuje vedle příjmu programů z vysílačů nebo satelitů hlavně centrum multimediální domácí zábavy. Co je důležité pro takové zařízení, aby bylo perspektivní pro nás
a případně i pro dorůstající potomky?

Velké obrazovky směle i do menších bytů

V Evropě je za průměrnou pozorovací vzdálenost od středu obrazovky považována vzdálenost 2,7 m. Údaj přitom vychází z vlastností lidského oka, zrakové ostrosti a schopnosti rozlišení detailů, a závisí také na rozlišení displeje. Pro UHD neboli 4K displeje vychází podle výpočtů pro uvedenou průměrnou vzdálenost jako optimální velikost obrazovky 70“, což odpovídá  úhlopříčce o velikosti 178 cm. Tím padá mýtus, že velké obrazovky nepatří do malých bytů. Proto také dnes již nenajdeme televizory UHD o úhlopříčce menší než 40“ (pozorovací vzdálenost by byla ¾ m).

Ultra vysoké 4K rozlišení znamená dokonalý obraz

I když v ultra vysokém rozlišení (UHD nebo 4K) u nás nevysílá žádná televize, na satelitu nebo přes internet takové programy ale najdeme. Navíc, trh s audiovizuálními nosiči nabízí Blue-ray disky označované UHD. Toto ultra vysoké rozlišení nabízí 4x více detailů přenášené scény oproti rozlišení FullHD. I když se přiblížíte k obrazovce, všechny detaily uvidíte dokonale ostře.

Obrazovka, věrnost zobrazení a realistické barvy

Televize byla od samého počátku technologickým kompromisem mezi tím co je člověk schopen vnímat v reálu a na reprodukovaném obraze. Výsledný vjem určuje displej. Na trhu jsou nejrozšířenější dva principiálně odlišné systémy. Ten první, dnes nejrozšířenější, funguje na bázi řízených tekutých krystalů (LCD) s podsvícením diodami LED. Má obrovskou výhodu – umožňuje vyšší jas i za silného okolního světla; obraz tedy budete dobře vidět, aniž byste museli zatemňovat místnost. Druhým typem jsou panely OLED na bázi řízené elektroluminiscence v organických materiálech, které umožňují vypnutí
a tím absolutní černou. 

Vývoj ale směřuje i k dalším technologiím. „V nejvyšší kategorii velkých TV už dnes existuje specialita dostupná i na našem trhu – laserový televizor výrobce Hisense, který představuje kombinaci projekčního systému s velmi krátkou vzdáleností a klasického „televizního“ základu, včetně tunerů, konektorů
a systému reproduktorů,“ uvádí Tomáš Vratný, produktový manažer TV Hisense. 

Výrobce Hisense také představil na nedávném veletrhu CES v Los Angeles první 98“ televizor Dual Cell TV. „Dual Cell TV, zjednodušeně řečeno, kombinuje dvě různé LCD matrice, aby dosáhl co největšího kontrastu a jasu barev, a současně stmíváním příslušných diod prohloubil černou. Nabízí dokonalý obraz s vysokým jasem, realistickými barvami a značným pozorovacím úhlem. Navíc, oproti OLED televizorům, nedochází u Dual Cell TV k blednutí barev, ani tzv. vypalování obrazu. Vidíme proto v této technologii značný potenciál, a modely OLED z tohoto důvodu v budoucnu v naší nabídce nenajdete,“ uvádí Tomáš Vratný, produktový manažer TV Hisense. Dual Cell TV bude ale přicházet nejprve na světové trhy, u nás si na něj budeme muset počkat.

Co je ULED?

ULED neboli Ultra LED je termín, který výrobce Hisense používá pro soubor 20 různých patentů kolem čtyř klíčových oblastí. Prvními dvěma oblastmi jsou Ultra 4K Resolution, což je vlastně převod nižšího rozlišení SD až na úroveň rozlišení displeje UHD a Ultra široký barevný gamut (WCG) umožňující rozšířené barevné podání bez přesycených barev. Ultra Local Dimming slouží ke zvýšení kontrastu řízeným lokálním stmíváním  podsvícení panelu. A čtvrtou oblastí je Ultra Smooth Motion Rate (HFR), který používá vyšší vnitřní rychlost zobrazení snímků (až 120 Hz) s vkládáním dalšího mezisnímku (MEMC) i do formátů s progresivním řádkováním, které je v DVB-T2 šířeno i u nás. Tím se dosáhne ostřejšího ohraničení při rychlých pohybech kamery, zejména u sportovních přenosů nebo akčních scén. 

Fajnšmekři pak sledují i tzv. dynamický rozsah, kde existuje více systémů – HLG (jednoduchý, vhodný pro vysílání) a HDR10, nebo nejdokonalejší Dolby Vision používaný právě na nejnovějších UHD Blue-ray discích. Technologie Dolby Vision je dostupná v ULED televizorech Hisense. 

K dokonalému obrazu patří explozivní zvuk jako v kině

Na špici zvukových formátů je Dolby Atmos. Po vítězném tažení napříč kiny po celém světě se pomalu, ale jistě stává součástí i domácích kin. „Dolby Atmos spočívá v přesnějším rozložení zvuku v prostoru použitím většího množství kanálů, které umožňuje obrazně řečeno rozdělit zvuk na více samostatných složek. Jeden kanál tak může obsahovat střelbu, jiný zvuk kopyt cválajícího koně – dříve by zněly
z jednoho bodu, ale v realitě z jednoho bodu logicky nezní. Pomocí technologie Dolby Atmos je tedy umístění zvuku v prostoru výrazně přesnější. Jednotlivé zvuky jako by tekly nad a kolem vás
v trojrozměrném prostoru,“ upřesňuje Tomáš Vratný. Televizory s touto technologií jsou schopny poskytnout velmi kvalitní zvuk už i zabudovanými reproduktory.

Smart TV není vždy hybridní televize HbbTV

Smart znamená chytrý. Co si ale pod tímto pojmem představit u televizoru? Je to vlastně televizní přijímač vybavený řadou dalších doplňkových funkcí, které z něj dělají interaktivní nástroj. Chytré televizory jsou proto vybavené operačními systémy, aby mohly po připojení k internetu zobrazit i jeho obsah. Například streamované filmy z placených platforem jako Netflix nebo HBO GO, obsah
z YouTube, zajistit přístup do online galerií apod. Další rozšíření obsahu, i archivního, představuje hybridní vysílání HbbTV po přepnutí pomocí tzv. červeného tlačítka. „I když u nás televizní společnosti šíří hybridní vysílání ve verzi 1.5, společnost Hisense byla první, která u nás přišla na trh s verzí HbbTV 2.02 již v loňském roce,“ dodává Tomáš Vratný.

Odolnost vůči budoucnosti

„Protože jsou chytré TV jasným trendem, je celková koncepce a průběžně se vyvíjející operační sytém VIDAA U pro Hisense klíčový,“ uzavírá Tomáš Vratný. Společnost Hisense se letos v lednu stala členem standardizačního sdružení DVB, které ještě v tomto roce dokončí nový standard pro internetové vysílání. To je zárukou, že i do budoucna budou televizory Hisense splňovat i ta nejmodernější
a nejnáročnější kritéria kvality.

A jak vybírat a neprohloupit?

Každý by si měl v tom nepřeberném množství určit své požadavky a priority, třeba podle formátů svých videí, fotografií nebo aplikací v češtině. Pro náročného a spořivého konzumenta multimédií mohou být ideální volbou následující televizory, které jsou samozřejmě vybaveny pro příjem satelitního, kabelového, pozemního vysílání v DVB-T2/HEVC i hybridního HbbTV. Nechybí ani vstup pro placené služby.

Hisense H65U8B – dostupná 4K ultra HD TV z Plzně se 17 patenty

Ultra tenký chytrý televizor s HbbTV 2.02 s patentovanou technologií ULED nabízí brilantní obraz. Doplňuje jej zážitek z prostorového zvuku, který generuje výkonná vestavěná reprosoustava s technologii Dolby Atmos. Rychlá a uživatelsky jednoduchá platforma VIDAA U umožňuje využívat velké množství předinstalovaných aplikací včetně českých (VOYO, Filmbox Live, Lepší.TV, SLEDOVÁNÍ TV, Stream.cz ad.). Stojí 25 990 Kč.

Hisense H75B7510 – dostupná velká smart LED TV s detailním UHD rozlišením a HDR technologií Dolby Vision z Plzně 

Kromě špičkové obrazové kvality v detailním 4K rozlišení nabízí pestrou paletu chytrých funkcí, které přinášejí nové uživatelské možnosti a intuitivní ovládání. Aktuální verze operačního systému VIDAA je o 50% rychlejší než poslední generace a poskytuje mnohem kratší zaváděcí čas a hladší provoz. Umožní stahovat aplikace pro streamování obsahu z oblíbených online služeb nebo zobrazovat obsah z mobilního zařízení přímo na obrazovce televizoru. Zvládá jak statický vysoký dynamický rozsah HLG, tak i dynamický HDR 10+, který samostatně upravuje jas a úrovně barev pro jednotlivé scény, díky čemuž jsou dříve skryté oblasti v tmavých stínech a vysokých jasech vykresleny do nejmenšího detailu. Díky HDR technologii Dolby Vision, inspirované technologií používanou v kinech, bude vaše domácí zábava ještě dramatičtější a prožitek silnější. Stojí přitom  pouze 27 990 Kč

O společnosti:

Skupina Hisense je předním celosvětově působícím výrobcem inovativního sortimentu technologických produktů, které výrazně zasahují do mnoha oborů spotřební elektroniky – konkrétně domácích spotřebičů, klimatizací, mobilních komunikačních zařízení nebo řešení pro infrastrukturu a zdravotnictví. Tato státem vlastněná čínská společnost s veřejně obchodovanými dceřinými společnostmi zaměstnává více než 80 000 pracovníků téměř po celé planetě. Působí prostřednictvím 54 zámořských obchodních společností, 12 výzkumných center a 14 výrobních závodů (včetně dvou v ČR) ve více než 130 zemích. 

V roce 2018 se společnost Hisense stala 100% vlastníkem skupiny Gorenje. Tato akvizice dále posílila pozici Hisense na evropských trzích, a také přinesla řadu synergií ve vývoji a výrobě, provozní efektivitě a distribuci. 

V České republice je společnost Hisense zastoupena od roku 2015, kdy byla otevřena továrna na výrobu plochých televizorů v Plzni.  Postavení si postupně buduje nejen v segmentu  televizorů s uhlopříčkou od 32″ až do 100″, vybavených patentovanou technologii ULED a všemi typy tunerů, ale i chladniček, praček a klimatizací. V dubnu roku 2019 přebrala společnost Gorenje spol s.r.o. prodejní a marketingové aktivity značky Hisense v České a Slovenské republice s cílem rozšířit okruh distribučních partnerů a využít synergii v marketingu a logistice. 

Více informací: www.hisense.czglobal.hisense.com/

Fotogalerie je trvale přístupná zde: https://1drv.ms/u/s!AlDUuB6kZhh4hgP-2iiyiS9xG8DY?e=bGj9oT