Společnost Huawei využívá umělou inteligenci pro zajištění vysoké ochrany soukromí

Od doby, kdy se v roce 1956 v rámci Darthmouth Summer Research Project poprvé objevil termín „umělá inteligence“, se AI vypracovala z okrajového žargonu do populární technologie, o které se předpokládá, že by mohla uskutečnit scénáře science fiction. AI se původně využívala k zautomatizování jednoduchých úkonů jako je sběr dat a analýza, nyní je však schopná vykonávat abstraktnější činnosti, jako je popisování událostí/objektů, utváření soudů a předpovědí, a dokonce dělání konečných rozhodnutí. Svět také ohromilo vytvoření programu AlphaGo, který v březnu 2016 porazil nejlepšího lidského hráče Go na světě. AI se dále vyvíjí, neustále boří hranice a jemně se včleňuje do našich běžných životů.


Přestože se schopnosti AI vykonávat „lidské činnosti“ zvyšují, AI je založená pouze na datech – a ačkoli získávání a analyzování dat zlepšuje efektivitu výroby ve společnosti, AI by mohla představovat potenciální riziko pro soukromí. Tímto problémem se zabývají výrobci koncových zařízení a vyvíjejí technická opatření, kterými by ochránili soukromí a bezpečnost uživatelů. Společnost Huawei není výjimkou. 

3 bezpečnostní záruky: Odmítáme prozrazovat uživatelská data

V dnešní době jsou naše telefony mnohem více než jen jednoduché komunikační nástroje. Jsou také našimi identifikačními trezory, platebními kartami a peněženkami. Nicméně zatímco odemykání pomocí otisků prstů a rozpoznání obličeje nabízí při interakci s našimi zařízeními nebývalé pohodlí, je třeba zvážit, jak rizikové by mohlo být, kdyby tato důležitá biometrická data nezákonně získaly neoprávněné strany. AI představuje potenciál právě v tom, jak tyto důležité informace ochránit. A přesně toho využili inženýři společnosti Huawei a poskytli minimálně tři bezpečnostní pojistky, které fungují na bázi AI.

Zaprvé, biometrická data jako otisky prstů, rysy obličeje nebo záznam duhovky jsou bezpečně uloženy v TEE (Trusted Execution Environment) OS – které je postaveno na nezávislé architektuře mikrojádra – v telefonu. Tato data nejsou nahraná na cloudovém serveru (ani na serveru Huawei). Toto opatření účinně zabraňuje jakémukoli úniku dat mezi terminálem a cloudem.

Zadruhé je TEE OS izolované od operačního systému telefonu, a to na hardwarové úrovni. Jinak řečeno, bezpečný operační systém je vytvořen pomocí čipové sady Arm® TrustZone®, která splňuje nejvyšší bezpečnostní certifikaci v oblasti mobilních operačních systému – CC EAL 5+ –  a zásadně blokuje jakékoli vnější odposlechy a krádeže. 

A konečně do třetice, OS telefonu předává aplikacím pouze výsledek komparace biometrických dat, jako je „shoduje se“ nebo „neshoduje se“, nikoli samotné informace. Huawei Pay, Secure key, SkyTone a mnoho dalších mobilních funkcí Huawei je náležitě monitorováno iTrustee, přičemž je zavedeno několik opatření, která zajištují ochranu osobních údajů a bezpečnost dat. 

Huawei HiVoice: Je natolik inteligentní, že přesně ví, co může a co ne

Hlasoví asistenti jsou důležitým vynálezem spojeným s AI, jsou čím dál populárnější a používá je čím dál více spotřebitelských produktů. Ačkoli mohou být velice nápomocní, někdy se nevyhneme lehké pochybnosti, zda přece jen neposlouchají naše konverzace. I toto brali vývojáři Huawei HiVioce v úvahu a hned v počátku nastavili spodní morální hranici – HiVoice nemůže sám sebe aktivovat a poslouchat cokoliv chce, natož bez povolení vydávat rozkazy; majitel telefonu musí vždy vydat přímý pokyn.

Když je HiVoice skutečně aktivovaný uživatelem, je nesmírně nápomocný, dokonce vřelý a ohleduplný, v našem každodenním i pracovním životě. Mezi funkce, které AI podporuje, patří připomínání úkolů, přehledy o mobilních datech a upozornění na počasí. Vše se zpracovává lokálně v zařízení a žádná osobní data se nenahrávají na cloud.

Výše zmíněné představuje pouze část multidimenzionálního mechanismu ochrany soukromí v souvislosti s AI, které Huawei ve spotřebitelských produktech využívá. I když se AI zapojuje téměř do všech aspektů našeho života, nemusí to znamenat, že je naše soukromí jakýmkoli způsobem ohroženo.

Společnost Huawei v této digitální éře podporuje zavádění, implementaci a optimalizaci standardů zabezpečení a ochrany osobních údajů podporovaných AI, aby si každý uživatel mohl užívat duševní klid spolu s chytrými funkcemi a pohodlím, které nabízí. Poskytování bezpečných a důvěryhodných služeb je stavebním kamenem dlouhodobé prosperity, čehož si byla společnost Huawei vždy vědoma. Společnost Huawei bude průběžně posuzovat a vykonávat své technologické a sociální povinnosti, aby pro všechny vybudovala inteligentnější a bezpečnější AI.

Informace o produktech Huawei naleznete na https://consumer.huawei.com/cz

Aktuální informace ze světa Huawei Consumer BG naleznete denně aktualizované na:
Facebook – CZ/SK: https://www.facebook.com/HuaweiMobileCZSK/
YouTube: https://www.youtube.com/huaweimobileczsk
Instagram: https://www.instagram.com/huaweimobileczsk
Twitter: https://twitter.com/HuaweiCZ_SK

O Huawei Consumer Business Group
Produkty a služby společnosti Huawei jsou dostupné ve více než 170 zemích a používá je třetina světové populace. Ve Spojených státech, Německu, Švédsku, Rusku, Indii a Číně bylo zřízeno čtrnáct výzkumných a vývojových center. Huawei CBG je jednou ze tří obchodních jednotek společnosti Huawei a zahrnuje smartphony, PC, tablety, nositelné a cloudové služby atd. Globální síť společnosti Huawei je postavena na více než 32letých zkušenostech v telekomunikačním průmyslu a je odhodlána poskytovat nejnovější technologický pokrok spotřebitelů po celém světě.