70 projektů za 3 roky: Podpora EU zvýšila dopad sociálních inovací z Laboratoře Nadace Vodafone

31. března 2020 – Inkubační a akcelerační program Laboratoř Nadace Vodafone 2.0 uzavírá svoji evropskou kapitolu. Z Evropského sociálního fondu (ESF) bylo prostřednictvím Ministerstva práce a sociálních věcí ČR využito na podporu 70 projektů v letech 2017 – 2020 přes 17 milionů korun, dalších 6 milionů investovala v tomto období do programu Nadace Vodafone. Ta dál hledá inovativní technologické projekty se sociálním dopadem, které bude podporovat v rámci Laboratoře 3.0 i od roku 2020. Máte nápad? Připojte se!

Lidem se zdravotním omezením nebo se závislostmi, ženám a mužům bez domova, dětem či dospívajícím a taky seniorům – těm všem a mnoha dalším znevýhodněným skupinám zkvalitňují životy desítky inovativních nápadů s využitím technologií, které pomohla nastartovat Laboratoř Nadace Vodafone 2.0. Program, který navázal na předchozí Laboratoř založenou v roce 2013 a byl od roku 2017 spolufinancovaný z Operačního programu Zaměstnanost ESF, získal v roce 2019 cenu Central European Startup Awards za nejlepší inkubátor a akcelerátor v Česku. 

V letech 2017 – 2020 se do inkubátoru pro sociální inovace přihlásilo více než 300 projektů z celého Česka. Podporu od Nadace Vodafone ve formě 9měsíčního mentoringu a vzdělávání nakonec získalo 70 týmů na své projekty. Celkem 25 z nich dostalo na rozvoj svého nápadu kromě vzdělání a mentoringu navíc 150 000 Kč. Tak se zrodil třeba osobní mobilní terapeut pro odvykání kouření AdiQuit, aplikace ECHO pro pomoc při pátrání po pohřešovaných dětech, platforma pro cestování neslyšících Deaf Travel, VERUapp pro správu pečovatelských služeb a desítky dalších

„Díky zapojení více než 150 zkušených mentorů a 200 dalších partnerů, mezi nimiž byly univerzity, inovační centra, vědecké týmy i další veřejně prospěšné organizace napříč republikou, se nám podařilo posílit ekosystém sociálních inovací v Česku a podpořit jejich expanzi do zahraničí,“  říká Adriana Dergam, místopředsedkyně správní rady Nadace Vodafone. „Manažer programu Jan Bízik s týmem, stejně jako mentoři a partneři Laboratoře odvedli fantastickou práci. Bez nich by mnohé projekty vůbec nevznikly, nebo určitě nebyly tam, kde jsou dnes,“ dodává Dergam za vedení nadace.

Obsah výukové části cílil na kvalitní přípravu týmů a osvojení základů podnikání, čímž do určité míry kopíroval obsah kurzů studia MBA. Jako impuls k dalšímu vzdělávání ho vnímali i sami účastníci programu. „Laboratoř Nadace Vodafone mě motivovala dále na sobě pracovat, a tak jsem začala studovat titul MBA. Bez zkušenosti z Laboratoře bych studium zvládala jen velmi těžko. Dala mi solidní základy, a když bych měla srovnat kvalitu výuky v programu MBA a Laboratoři, musím uznat, že Laboratoř Nadace Vodafone je mnohem obsáhlejší,  více zaměřená na pochopení tématu a individuální rozvoj. Program byl vedený velmi moderně a profesionálně,“ říká Eva Rainbergová, která se programu Laboratoř Nadace Vodafone účastnila se svým projektem Online škola Mentor. Vzdělávací program Laboratoře byl jako jediný tohoto druhu v Česku přístupný i uživatelům českého znakového jazyka. 

„Nejčastěji byl pozitivně hodnocen nejen mentoring, zvyšování kompetencí a povědomí o podnikatelských aktivitách, ale i publicita získaná prostřednictvím účasti v Laboratoři a získání kontaktů. Sami účastníci zhodnotili, že bez poskytnuté pomoci by se znatelně hůře – nebo vůbec – dostávali z prvotních fází projektu do realizace,“ upřesňuje Lucie Vnoučková z Vysoké školy ekonomie a managementu (VŠEM), která hodnotila výstupy jednotlivých projektů a dodává: „U Laboratoře je pozitivní zejména zřetelný společenský dopad a zvýšení povědomí o sociálních aktivitách na veřejnosti i přes to, že některé projekty ještě nejsou ve fázi plného poskytování produktu či služby.“

Evropská kapitola Laboratoře Nadace Vodafone sice končí, nicméně program bude pokračovat dál: v menším rozsahu, ale s více individualizovanou podporou ušitou na míru každému projektu. Jako Laboratoř 3.0 zacílí nejen na sociální dopad, ale i na samotné inovace v technologickém řešení. Vzdělávání, networking a napojení na možnosti dalšího financování a investic budou nedílnou součástí  i dalšího ročníku tohoto inkubátoru a akcelerátoru zaměřeného na sociální startupy. Odstartovat by měl ještě letos, ale vzhledem k aktuální situaci a omezením kvůli šíření koronaviru není zatím stanoveno přesné datum. Nicméně se očekává, že by 8. ročník Laboratoře mohl začít se začátkem školního roku

„Pokud však už nyní máte svůj inovativní nápad nebo projekt se sociálním dopadem, který využívá, či bude využívat informačně-komunikační technologie, mobilní aplikace, datová řešení a podobně, například v oblasti zdraví, vzdělávání, sociálního nebo pracovního začleňování nebo digitalizace, program Laboratoř vám může pomoci nastartovat nápad, nebo již existující projekt vylepšit a rozšířit. Napište nám na email nadace@vodafone.cz a rádi s vámi zůstaneme v kontaktu do začátku programu. Nepropásnete tak svoji šanci zúčastnit se výběru do Laboratoře,“ popisuje programový manažer Laboratoře Jan Fencl.

O začátku výběru do Laboratoře Nadace Vodafone, podmínkách programu a harmonogramu budou zájemci včas informováni na webových stránkách a sociálních sítí Nadace Vodafone.