Mnozí piloti dronů neznají pravidla a nevědomky porušují zákony

Praha, 31. 3. 2020 Používání dronů je stále populárnější. Ne všichni piloti jsou však dostatečně obeznámeni s legislativou, která se na ovládání těchto strojů vztahuje. Na drony i piloty se totiž vztahují předpisy Úřadu pro civilní letectví, které se vyplatí znát, jinak riskují přestupek nebo i pokutu.

Drony jsou populární nejen mez profesionály, např. hasiči a záchranáři, ale i laiky, kteří je s oblibou využívají na dovolených pro pořizování fotek či videí i při sportování. Používání dronu však nese i mnohá rizika jak pro jeho pilota, tak i pro okolí. 

Jak drony upravuje zákon?

Předpisy Úřadu pro civilní letectví, paradoxně, pojem dron neznají. Naleznete v nich pouze pojmy bezpilotní systém nebo model letadla. Dron však fakticky nezapadá ani do jedné kategorie a zpravidla pro něj není nutné zvláštní povolení nebo registrace, pokud s ním ovšem nelétáte za výdělečným účelem nebo jej nepoužíváte v rámci výzkumu. Vztahuje se to však také na veškeré záznamy dronem pořízené, tzn. že pokud s dronem natočíte a následně zeditujete nějaké video, které posléze prodáte, vztahuje se na to registrace u ÚCL. 

Kde všude smíte létat?

Řízením dronu se jakožto pilot stáváte účastníkem leteckého provozu, který podléhá jistým pravidlům. Tím nejzásadnějším je zákaz létání nad konkrétními oblastmi, resp. ve vyhrazeném vzdušném prostoru, např. v bezletových zónách v okolí letišť, vojenských prostorů nebo národních parků. Kompletní seznam bezletových zón je možné najít na webu DronView. Drony do 0,91 kg však mají volnější režim a lze s nimi létat i uvnitř „zakázaných“ zón, avšak pouze do výšky 100 m. Obecně platí, že s dronem nesmíte létat v blízkosti budov a ztratit s ním vizuální kontakt, do kterého však nespadá použití dalekohledu. Dron musí být vždy „na dohled“. Pro létání v bezprostřední blízkosti osob navíc potřebujete jejich souhlas. 

Pilotování dronu má svá rizika

Právě při ztrátě vizuálního kontaktu může dojít k řadě kolizí, které mají za následek havárie dronu, jež vás mohou přijít hodně draho. V nabídkách některých pojišťoven se už proto začínají objevovat také pojistné programy pro drony nejen pro případ havárií, ale také krádeží nebo neobratného zacházení. „Naše pojištění platí v případě nehody během letu, přistání nebo poškození během přepravy. Klienti si ho mohou pořídit u našich partnerů Megapixel, Fotoškoda nebo třeba Fotolab,“ upřesnil Vlastimil Divoký, mediální zástupce ERV Evropské pojišťovny.