Zaměstnanec bez povědomí o IT bezpečnosti může ve firmě rozpoutat peklo

Praha 31. března 2020 – Nepozornost, nedbalost a malá poučenost zaměstnanců jsou nejčastější příčinou úniku dat z firemních systémů. Devět z deseti případů všech bezpečnostních incidentů v kyberprostoru má na svědomí lidský faktor. Vzdělání v oblasti IT bezpečnosti proto dnes představuje významný benefit jak pro další kariéru zaměstnance, tak především pro samotnou firmu. Společnost AEC, přední poskytovatel kybernetického zabezpečení, přináší prostřednictvím své AEC Security Academy dostupný, propracovaný a efektivní systém vzdělávání zaměstnanců.

Napadené instituce a firmy většinou spojují dvě věci. Solidně a nákladně zabezpečený systém víceúrovňové ochrany IT prostředí a zároveň jen minimálně poučení zaměstnanci. Statistiky ukazují, že až 94 % všech malwarových kompromitací je doručeno prostřednictvím phishingu. V elektronické poště některého z pracovníků se mezi novými zprávami objeví nenápadný e-mail, který působí důvěryhodně a urgentně. Další chod firmy nyní závisí na správné reakci jediného člověka.

Zaměstnanec bez dostatečného povědomí o hrozbách v kyberprostoru vůbec netuší, co všechno může jediné lehkovážné rozhodnutí či opomenutí rozpoutat. Kybernetický útok může firmu naprosto paralyzovat,“ podotýká Maroš Barabas, Head of Product Management společnosti AEC.

Řešení situace přitom není složité ani nákladné. Představuje ho efektivní vzdělávání zaměstnanců –benefit s velkou přidanou hodnotou pro všechny zúčastněné. Poučenému pracovníkovi se otevírají dveře k profesnímu růstu a současně je velkým přínosem i pro samotnou firmu. Tu navíc dobře chrání. Zároveň platí, že vzdělávání zaměstnavatele vyjde neporovnatelně levněji než poskytování jiných zaměstnaneckých výhod, například stravenek, příspěvků na pojištění nebo třeba firemních aut.

Jako ideální nástroj pro seznámení zaměstnanců s oblastí IT bezpečnosti se osvědčil e-learning, především krátká, informačně nabitá videa. AEC Security Academy nyní nabízí 10 vzdělávacích e-learningových kurzů. Tématem jsou zde bezpečnost mobilních zařízení, mazání informací, data na USB, hesla, bezpečné chování v síti, bezpečný e-mail nebo reakce zaměstnanců při incidentu. Přehledně a aktuálně zpracovaná videa jsou k dispozici online, tedy snadno a kdykoli dostupná.

Veškeré naše vzdělávací postupy směřují k tomu, aby se IT bezpečnost stala neoddělitelnou součástí dané společnosti. Zaměstnanci by měli považovat za samozřejmé, že jsou to oni, kdo představují tu nejdůležitější ochranu. Tento přístup se snažíme zakomponovat do firemní kultury tak, aby to bylo naprosto automatické,“ říká Maroš Barabas.

Bylo by chybné domnívat se, že když si lidé osvojí nějaké elementární znalosti prostřednictvím e-learningu, mají navždy splněno. V průběhu času je třeba získané informace připomínat a aktualizovat. K tomu jsou vhodné tematicky laděné newslettery, plakáty, hry, infografika, soutěže, různé motivační výzvy a především zážitky. Pokud si člověk spojí informaci s emocemi, utkví mu v hlavě mnohem déle.

To je jeden z důvodů, proč AEC v rámci svých kurzů nabízí testování již proškolených zaměstnanců, a to formou zasílání e-mailu s na míru připraveným a zcela neškodným malwarem. Pokud zaměstnanec „škodlivou“ zprávu otevře, je automaticky odkázán na další e-learning, aby zapracoval na své pozornosti a znalostech. Na základě výsledků testování pak AEC sestavuje žebříček úspěšnosti všech zúčastněných, podle něhož může firma své lidi oceňovat. 

AEC Security Academy nabízí svá školení v českém, slovenském a anglickém jazyce zákazníkům na klíč. To mimo jiné znamená, že firma má plnou kotrolu nad tím, jak bude vše probíhat. Jednotlivé kurzy vždy přiděluje příslušný manažer společnosti. Je to on, kdo na základě poskytnutých materiálů a svých znalostí prostředí firmy určuje vzdělávací plán organizace a rozděluje a dávkuje kurzy příslušným zaměstnancům.

Maroš Barabas k tomu podotýká: „Systém našich kurzů je podřízený tomu, aby byl co nejdostupnější a zároveň co nejefektivnější. Materiály, včetně příslušné infografiky, jsou připravené v souladu s firemním prostředím, na které jsou zaměstnanci zvyklí. Dokonce i testování poskytujeme jako službu na míru a v případě zájmu nabízíme prostředky, aby si ho mohla každá firma provést sama.“

Ačkoli člověk je zpravidla tím nejslabším článkem ochrany IT prostředí ve firmě, příčinou jeho selhání nebývá nezájem, ale malá poučenost. Smyslem kurzů a dalších vzdělávacích nástrojů nabízených společností AEC je co nejefektivněji podpořit ty, kteří čelí nebezpečí v první linii, a přitom mohou poměrně jednoduše a zároveň zásadním způsobem ochránit svoji firmu před případnou katastrofou.

O společnosti AEC

AEC patří již od svého založení v roce 1991 k předním poskytovatelům služeb v oblasti kybernetické bezpečnosti. Kvalita nabízených řešení se opírá o dlouholetou praxi v oblasti informační technologií a ověřené standardy, včetně legislativy EU. AEC pomáhá svým klientům řešit ty nejnáročnější bezpečnostní výzvy dneška a zorientovat se v nových produktech a technologiích. Společnost, mezi jejíž zákazníky patří finanční instituce, podniky z oblasti telekomunikací, utilit, ale i instituce veřejné správy, maximalizuje efektivitu svých opatření tím, že dokáže unikátním způsobem kombinovat přístupy a odbornosti etických hackerů, technologických inženýrů, konzultantů i zkušených auditorů. Vedle toho rovněž disponuje týmy pro specifický servis, jako je forenzní analýza, brandprotection, CSIRT a další, jejichž dostupnost je v České republice stále minimální. Od roku 2019 je AEC členem Aricoma Group, největšího ICT holdingu v regionu Česko-Slovensko. Členové Aricoma Group poskytují komplexní ICT služby pro firemní sféru a coby součást investiční skupiny KKCG jsou základem pro evropskou expanzi ICT aktivit této skupiny. Více se dozvíte na www.aec.cz