Mladí IT advokáti chtějí prostřednictvím chytré webové aplikace „Otevřené právo“ pomoci zdarma podnikatelům s žádostmi o jejich nároky na podporu.

Brno 15.4. 2020 – Takřka každý den vydávají orgány veřejné správy různé podpůrné dokumenty a tiskové zprávy, které pojednávají o dotačních programech či různých úlevách v souvislosti s aktuální pandemií koronaviru. Nicméně ne vždy je jednoduché se v dané informační smršti zorientovat a ne každý člověk, který stojí na hranici krachu, si může dovolit zaplatit právníka, aby mu s tím pomohl.

Tuto situaci se rozhodla vyřešit parta mladých advokátů, kteří dnes spustili pracovní verzi chytré poradní aplikace na stránkách www.otevrenepravo.cz, která pokládá tazateli prostřednictvím chatu otázky a na základě odpovědí vyhodnotí, na co má tazatel právo.

Proč aplikace vznikla shrnuje otec myšlenky, IT advokát Josef Bátrla: „Prakticky od začátku projevů ekonomických dopadů současné pandemie jsem chodil za svým kamarádem Martinem Loučkou s nápady, jak pomoci lidem. Nakonec jsme dospěli k názoru, že v jednoduchosti je síla a vytvořili jsme chytrého poradce, který na základě jednoduchých otázek zjistí, na co konkrétní podnikatel má nárok. Výsledek našeho snažení můžete aktuálně vidět v pracovní verzi na stránkách www.otevrenepravo.cz.“

Z původního plánu vytvořit agregátor informací o právních dopadech aktuální krize  se nakonec zrodil nápad vytvořit „chytrého poradce“, který na základě odpovědí pomůže posoudit, zda má někdo nárok na specifickou pomoc od státu či ne. Bátrla tak spolu se svým kolegou Martinem Loučkou vytvořili něco, čemu s nadsázkou sami říkají „neformální ad hoc legal tech start-up“.

„V minulosti jsme již vytvořili jednu textovou počítačovou hru společně s nevlastním bratrem Martinem Pilátem, který nám teď pomohl vytvořit jádro celé aplikace. Všichni jsme fanoušci videoher a hlavně žánru RPG. Tahle zkušenost nám při přemýšlení, jak naši službu pojmout, hodně pomohla,“ popisuje dále vývoj Bátrla.

Sama aplikace je velmi jednoduchá. Uživatel zodpovídá otázky „klikáním“ v aplikaci a v pravém panelu se mu postupně ukazují nároky na typy podpor, u kterých splnil podmínky. Po kliknutí na konkrétní podporu je uživatel přesměrován na samostatnou stránku, kde najde důležité odpovědi a návod jak podat příslušnou žádost. Plán tvůrců je jednoduchý – vytvořit pomůcku, která uživateli umožní na jednom místě zjistit, na co má a nemá nárok a následně měl možnost rovnou vyplnit příslušné „papíry“.

Co bude s platformou dále záleží dle Bátrly nyní na tom, jak se betaverze aplikace ujme. Aktuální plán je rozšířit aplikaci o další data a udělat ji ještě chytřejší. Přestože už teď je aplikace funkční, její rozvoj zde nekončí. Tvůrci by chtěli totiž při vytváření otázek spolupracovat rovnou s ministerstvy a zapojit i dobrovolníky z řad právnických fakult, kteří již v této době pomohli obrovskému počtu lidí prostřednictvím právních poraden.

„Denně vzniká ohromné kvantum informací, ke kterým se poměrně těžko dostává. Žadatelé o podporu pak mnohdy žádají o něco, na co nemusí mít nárok. Dochází tak k zahlcování úřadů a reálně to oddaluje  pak pomoc lidem, kteří naopak na podporu nárok mají,“ vysvětluje Bátrla.

Spolupráce s ministerstvy může být podle Bátrly pro rozvoj aplikace klíčová. Potenciál totiž vidí v lepším a účinnějším informování o  nastavení podmínek a „předvyhodnocení“ naděje žádosti na úspěch. S tím je pak spojená menší zátěž státních orgánů, ale také možnost vyhodnotit data o odpovědích adresátů a možnostech čerpání podpory.

Ve hře je i model, kdy bychom sbírali anonymní data a ty poté využili k tvorbě různých statistik. Data by mohla být ekonomickým ukazatelem, jestli opatření vydávaná státními orgány jsou skutečně účelná a kdo na ně skutečně dosáhne. Často se stává, že o nárok žadatel přichází nesplněním jedné zdánlivě nesouvisející podmínky.“ Podle Bátrly by tak získali informace o tom, kde skutečně podpora pomohla a v kterém segmentu se ji nedochází.

Že se projekt jmenuje „Otevřené právo“ má i samo o sobě druhý význam. Obsah projektu je totiž licencován pod veřejnou licencí Creative Commons a oficiálně jej zaštiťuje spolek Open Content, z.s., který působí na poli otevřených dat a otevřeného přístupu.

„Nechtěli jsme z té aplikace dělat samoúčelný PR tah, ale skutečně pomoci lidem. Proto jsme se rozhodli, že projekt otevřeme a přesuneme pod spolek Open Content,“ vysvětluje Bátrla. Sami tvůrci žádají uživatele, pokud by měli touhu aplikaci podpořit, ať zašlou peníze na dobrovolnický účet jejich alma mater Masarykovy univerzity.