Bundeswehr si u společnosti Rheinmetall objednal v dodatečné veřejné zakázce systém na zneškodňování munice (EOD – Explosive Ordinance Disposal)

Bundeswehr udělil společnosti Rheinmetall dodatečnou veřejnou zakázku na čtyři systémy určené k odstraňování překážek z cest. Zakázka v hodnotě nižších desítek miliónů euro byla podepsána v prosinci 2019 na dobu přibližně čtyř let. 

Součástí smlouvy je přestavba pěti kolových obrněných transportérů Fuchs/Fox 1A8 na vozidla určená pro operační týmy. Dále budou přestavěna čtyři pásová obrněná vozidla Wiesel/Weasel 1 na detekovací platformy. Zakázka zahrnuje dodávku sedmi rezervních duálních senzorů spolu s transportními a skladovacími stojany a logistickou podporu. Klíčovou částí systému je modernizovaná verze nového duálního senzoru, a to bez zastarávajících součástek. 

Společnost Rheinmetall dodala prvních sedm systémů určených k odstraňování překážek v roce 2011, ty se staly součástí ženijní roty. Celý systém se skládá z pěti vozidel, která jsou upravena k následujícím úkolům: detekce a odstraňování min a improvizovaných výbušných zařízení, velení a transport.

Dálkově ovládaný Wiesel/Weasel je vybaven nově vyvinutým integrovaným duálním senzorem, georadarem a také detektorem kovů. Jeho úkolem v takzvaném DEU systému určenému k odstraňování překážek je detekce min a improvizovaných výbušných zařízení na silnicích i mimo ně.   

Díky panelům pro ovládání vozidel a systémům pro vyhodnocování signálů z duálních senzorů slouží Fuchs/Fox 1A8 jako mobilní a velmi dobře chráněné velicí středisko. 

Samostatně objednáno bylo dálkově ovládané vozidlo určené k ověření existence výbušnin, má za úkol kontrolovat podezřelé předměty. Monitoring situace v terénu zajišťuje integrovaný video systém, který se nachází ve velitelském vozidle Fuchs/Fox.

Vozidla v rámci systému k odstranění překážek z cest budou přepraveny nákladními vozy Multi FSA, vyrobeny společností Rheinmetall MAN Military Vehicles (RMMV).