Router Mikrotik hAP ac3 nabídne profesionální výkon i podporu 4G LTE

Populární výrobce síťového hardware pro poskytovatele připojení k internetu vstoupil na spotřebitelský trh s extrémně výkonným routerem, kterému nechybí ani přívětivé ovládání prostřednictvím mobilní aplikace.

Praha, 11. května 2020 – Společnost MikroTik zahájila prodej nového routeru pro domácnosti a malé kanceláře MikroTik hAP ac3. Ten nabízí špičkový výkon, nadstandardní zabezpečení a nejmodernější technologie, které byly doposud výsadou internetových providerů. Samozřejmostí je podpora moderních standardů bezdrátových Wi-Fi sítí b/g/n s frekvencí 2,4 GHz, stejně jako výkonnějších a/n/ac v pásmu 5 GHz. Nechybí ani 5 plně gigabitových ethernet portů. 

Nadstandardní je integrovaná podpora 4G LTE cat6 s rychlostí až 300 Mbit downlink a 50 Mbit uplink. Díky ní může uživatel zálohovat své domácí připojení pomocí LTE sítí mobilních operátorů, nebo router využít jako bezpečnou bránu pro připojení na cestách. Nebývalý je i vysoký výkon, který ocení hráči, fanoušci 4K filmů i majitelé rozsáhlých instalací chytré domácnosti. Úctyhodnou propustnost 1,2 Gbit totiž zajišťuje 4jádrový procesor a 256 MB RAM. Uživatelsky dostupný MiniPCIe slot umožní doplnění rozšiřujících modulů a díky integrovanému USB získají uživatelé možnost proměnit router například v síťové úložiště.

Pro maximální zabezpečení a spolehlivost nasadil výrobce svůj unifikovaný operační systém RouterOS, oceňovaný profesionály i IT nadšenci, který však nyní nezapomíná ani na běžné uživatele. Kromě webového rozhraní je pro snazší instalaci či kontrolu přístupu dětí na internet k dispozici správa pomocí mobilní aplikace MikroTik dostupné v obchodech Google Play i Apple App store. Bezpečnost pak zajišťují měsíční aktualizace či oprava kritických chyb do 24 hodin.

Cena a dostupnost

Router MikroTik hAP ac3 je dostupný za cenu 5 266 Kč v e-shopu distributora www.i4wifi.cz a u vybraných partnerů.

LTE konektivita pro maximální všestrannost

Vestavěný slot na kartu SIM umožňuje bezproblémové připojení k internetu nezávisle na lokaci. S podporou rychlých datových sítí LTE a vysokým výkonem tak může router MikroTik hAP ac3 sloužit nejen jako spolehlivý domácí směrovač, ale také jako zabezpečená VPN brána pro profesionály na cestách. Efektivně tak odstraní nutnost konfigurace uživatelského PC, které se kdekoliv připojí k bezpečné „domácí wi-fi“ či ethernetovému portu.

Soukromí uživatelé ocení podporu 4G na chatách a v lokacích, kde nepůsobí žádný poskytovatel pevného připojení. Navíc získají i možnost své standardní připojení zálohovat pro případ jeho výpadku. Nemusí se tak obávat, že by jejich chytrá domácnost, kamerový systém či alarm zůstaly bez přístupu k internetu.

Nekompromisní výkon pro moderní domácnost

Většina moderních technologií dnes spoléhá na počítačové sítě a počet přístrojů, které jsou připojeny k internetu, neustále narůstá. Spolu s ním narůstá i význam domácího routeru. Ten nyní vytěžují nejen osobní počítače a chytré telefony, ale také osvětlení, pračky, lednice a v neposlední řadě mediální centra a streamery. Přehrávání 4K videí vyžaduje bezproblémové směrování velkých datových toků a ovládání chytrého osvětlení pro změnu okamžité odezvy. I proto společnost MikroTik do svého nového routeru nasadila 4jádrový procesor, kterému sekunduje 256 MB RAM. Zákazníci se tak mohou těšit na propustnost až 1,2 Gbit a jistotu, že budou jejich přístroje fungovat v optimálních podmínkách.

Příjemným bonusem je integrovaný USB port, který může sloužit pro připojení externího disku, DSL modemu, či obojího zároveň. Problém totiž ani s rozbočovačem, pomocí kterého lze do sítě zapojit až 5 různých zařízení.

Bezpečí nejen pro mládež

MikroTik hAP ac3 se pyšní i nekompromisním zabezpečením a flexibilním systémem Router OS. Ten dostává pravidelné aktualizace každý měsíc a kritické problémy řeší vývojáři již do 24 hodin. Uživatelé se tak nemusí bát o svá data ani zneužití zařízení v síti pro těžbu kryptoměn či DDoS útoky.

Snadno konfigurovatelná VPN umožňuje propojení s domácí sítí odkudkoliv. S její pomocí lze zajistit bezpečný přenos citlivých dat i ovládání chytré domácnosti tak, jako by uživatel byl připojen přímo. Operační systém Router OS je dokonce natolik flexibilní, že se dokáže chovat i jako VPN klient. Není tak problém vyrazit na cesty s druhým routerem a odvézt si tak svou domácí síť kamkoliv.

Rodiče pak ocení funkci dozoru nad potomky zvanou Kid controll, která umožňuje vymezit kdy a jakou rychlostí mohou děti přistupovat k internetu. V případě zájmu lze na routeru navíc spustit vlastní DNS server a znemožnit tak například přístup k webovým stránkám s obsahem pro dospělé.

O společnosti MikroTik

MikroTik je litevská společnost založená roku 1996 se sídlem v Rize, která se dlouhodobě zaměřuje na vývoj síťového HW a SW. Jejich populární řada produktů RouterBOARD se pro svou flexibilitu, výkonnost i přívětivou cenu stala přední volbou pro poskytovatele internetového připojení. Velkou roli v tom sehrál i operační systém Router OS, který je sdílený napříč celým portfoliem výrobce a dnes dovoluje pohodlnou správu pokročilých funkcí nejen profesionálům, ale i nadšencům a domácím uživatelům.