Nový podjezd pro pěší a cyklisty pod mostem Čuprova byl otevřen

Nově otevřený podjezd Čuprovy ulice podél koryta Rokytky představuje zrychlení pro pěší i cyklisty.

Dnes byla otevřena nová trasa pro pěší a cyklisty. Jedná se o propojku na trase A26 na rozhraní Prahy 8 a Prahy 9, pod rušnou ulicí Čuprova. Trasa nově vede podjezdem mostu, podél koryta říčky Rokytka. Dosud bylo nutné k překonání použít komplikovanou zajížďku, přeložkou trasy se průjezd zjednoduší a zrychlí.

Vodní prostup Rokytka patří mezi největší cyklistické akce TSK v posledních letech a je výjimečná svým rozsahem. Kromě trasy pro cyklisty se upravilo i koryto řeky a opravily se ochranné a opěrné zdi. Náklady stavby byly 48 milionů korun.

“Mám z toho velkou radost, nově vybudovaný podjezd výrazně zjednoduší pohyb přes rušnou ulici Čuprova. Lépe řečeno pod touto ulicí. Zkrátí se tak o stovky metrů cesta na trase A26 mezi Palmovkou a Pivovarem Kolčavka, mezi Prahou 8 a Prahou 9,” uvedl při otevření nového podjezdu radní pro dopravu Tomáš Slabihoudek. “Speciálně oceňuji takové stavby, které nestaví cyklisty proti automobilům, ale naopak umožňuje fungování obou těmto dopravním režimům. Už jen tím, že jsou fyzicky oddělené,” dodal Slabihoudek.

Technická správa komunikací při této stavbě spojila úpravu koryta Rokytky, sanaci spodní stavby mostu a výstavbu opěrné zdi s vybudováním podjezdu pro pěší a cyklisty. Most dostal silnější základy a Rokytka má kapacitnější koryto pro případ povodní.

Stavba známá jako “vodní prostup Rokytka” odstartovala po letitých přípravách v červenci 2019. Dnes slavnostně stezku otevřeli Adam Scheinherr, náměstek primátora pro dopravu, Jozef Sinčák, generální ředitel TSK, Tomáš Slabihoudek, radní pro dopravu MČ Praha 8, Tomáš Portlík, místostarosta MČ Praha 9 a zástupci společnosti STRABAG.