Stovka cukrovkářů může zkrotit nemoc s chytrou aplikací. Na rok ji dostávají zdarma.

25. května 2020 – Snížená dostupnost zdravotní péče v době epidemie negativně dolehla na české diabetiky. Jejich kondici chce stabilizovat a vylepšit webová a mobilní aplikace Vitadio, která v loňském roce prošla Laboratoří Nadace Vodafone. Funguje jako osobní kouč i nutriční terapeut. Sto pacientů se může o roční program přihlásit zdarma.

Každý zhruba 10 obyvatel Česka trpí diabetem a tato diagnóza je nejčastější příčinou amputací dolních končetin – ročně jde o více než 10 000 případů. Stres, nedostatek pohybu a odkládání lékařských kontrol v době nouzového stavu u mnoha pacientů s cukrovkou vyvolaly zhoršení jejich zdravotního stavu. Léčba diabetu je totiž komplexní a kromě léků stojí zejména na úpravě životosprávy. Osvojením zdravějších návyků lze totiž předejít většině případů cukrovky a bylo prokázáno, že u části již diagnostikovaných pacientů lze takto diabetes i zcela zvrátit. 

Diabetici pro zlepšení svého životního stylu potřebují průběžnou podporu, a tu jim nabízí řešení pro chytré telefony a počítače Vitadiounikátní online program pro pacienty s prediabetem a diabetem 2. typu. Vitadio pacienta propojí s osobní nutriční terapeutkou, která je vždy připravená poskytnout povzbuzení či radu na online chatu nebo telefonu. Program nabízí rady a tipy šité na míru, týdenní výzvy i online komunitu ostatních diabetiků nebo databázi receptů. To vše zábavnou a přehlednou formou. Mobilní aplikace umí zjistit údaje z krokoměru, umožňuje vkládat fotografie jídel nebo monitorovat vývoj zdravotního stavu. Samotná aplikace všechna data vyhodnocuje a dynamicky přizpůsobuje obsah potřebám každého uživatele. Přehled o pacientově pokroku má přímo i nutriční terapeut a může tak kvalifikovaně poradit, pacienta motivovat nebo režim upravit. Celkově 12 měsíců trvající program pomůže zvládnout všechna úskalí diabetu a 100 pacientů ho teď může využít zdarma.

 „Ze zahraničních výzkumů i z našich zkušeností s českými diabetiky víme, že tento způsob péče přináší výsledky. Již stovkám spokojených pacientů jsme pomohli ke zdravější hmotnosti a lepší kompenzaci cukrovky. Spolupracujeme s desítkami diabetologů a praktických lékařů po celé České republice,“ říká Jan Šomvársky, spoluzakladatel společnosti Vitadio.

Paní Denise (47 let), která se roky potýká s obezitou, doporučila Vitadio právě lékařka. Aplikaci teď sama používá 8 měsíců a za tu dobu zhubla již 16 kg a 21 cm v pase. „Na začátku mi aplikace spolu s terapeutkou pomohly pracovat se svými pocity poté, co jsem neplánovaně snědla něco navíc. V průběhu programu jsem se naučila lépe kontrolovat svoji životosprávu a zvládat občasné výkyvy, abych nesklouznula zpět. Hodně mi také pomohlo focení jídel s komentáři od terapeutky, nebo podpora od dalších diabetiků ve skupině,“ popisuje paní Denisa. 

„Každý diabetik by měl mít v malíčku svou životosprávu. Potřebuje ale rady do začátku a také dlouhodobou podporu, někdo menší, někdo větší, “ dodává lékařka týmu Vitadio MUDr. Lucie Kovářová. 

Projekt Vitadio se loni účastnil inkubačního a akceleračního programu Laboratoř Nadace Vodafone, kde získával v ekosystému sociálních inovací hlavně kontakty na komunitu investorů, která je pro další růst e-health startupů zpravidla klíčová. „Vitadio bylo v té době už v poměrně pokročilé fázi vývoje, takže ocenili především zkušeného mentora z oblasti investování, který jim pomohl třeba s tím, jak správně a cíleně prezentovat svůj projekt investorské komunitě,“ popisuje Jan Fencl, programový manažer Laboratoře Nadace Vodafone, která svůj osmý ročník startuje už v září a právě teď přijímá přihlášky. 

A právě díky partnerovi VAMED MEDITERRA teď projekt Vitadio nabízí 100 registrací zcela zdarma bez dalších dodatečných poplatků. Zájemci se mohou přihlásit na www.vitadio.cz a získat vstup do 12měsíčního programu.

Trpíte-li prediabetem či diabetem 2. typu nebo máte-li diabetika ve své rodině, doporučte mu co nejdříve registraci na webových stránkách. Pak už stačí jen chytrý telefon a odhodlání dostat onemocnění pod kontrolu. 

VITADIO
Je česká inovativní společnost, která digitalizuje zdravotní péči o pacienty s chronickými onemocněními. Společnost operuje na českém, německém a slovenském trhu a získala několik evropských ocenění v oblasti inovací. Je součástí největšího medicínského uskupení v Německu Medical Valley a účastní se prestižního akceleračního programu InsurTech Hub Munich, kam postoupila do nejužšího výběru z více než 1 000 společností z celého světa. Mezi jejími klienty jsou nadnárodní pojišťovny, kterým pomáhá výrazně šetřit náklady a zvýšit dostupnost péče. Vitadio spolupracuje na vývoji s předními lékaři, nutričními specialisty a psychology. Začátkem roku společnost získala investici od kapitálového fondu Nation1 a angel investora Petra Skrly.

LABORATOŘ NADACE VODAFONE

Laboratoř Nadace Vodafone je unikátní inkubační a akcelerační program zvyšující ekonomický a společenský dopad startupů. Pomáhá vytvářet a rozvíjet sociální inovace s využitím informačních a komunikačních technologií. Podporuje projekty, které přispívají k záchraně životů, pomáhají znevýhodněným osobám a celkově zkvalitňují život již více než 1 500 000 lidí nejen v Česku. V minulosti prošly Laboratoří Nadace Vodafone desítky úspěšných projektů, mezi které patří třeba aplikace Včelka, Rekola nebo aplikace Záchranka či AfaSlovník.

VAMED MEDITERRA

Skupina VAMED MEDITERRA je členem nadnárodního holdingu VAMED, který je vedoucím globálním poskytovatelem celé řady služeb pro nemocnice a další zdravotnická a lázeňská zařízení ve světě. Historie holdingu VAMED sahá až do roku 1982 a vsoučasnosti působí ve více než 80 zemích světa. VAMED MEDITERRA provozuje vČeské republice celkem devět zdravotnických zařízení. Za 12 let působení získaly jednotlivé nemocnice a kliniky řadu prestižních ocenění a certifikací, ať už za finanční stabilitu či za pozitivní hodnocení pacientů.