Digitalizace a ekologický přístup ve společnosti Interporto Padova

Odolná technologie značky Panasonic podporuje společnost Interporto Padova a její proces digitalizace směrem k vyšší produktivitě, účinnosti a také udržitelnosti logistiky

PRAHA, 9. června 2020 – Areál o velikosti 1 100 000 m2 (z celkové velikosti 2 miliony) s 310 000 kontejnery a 6 000 vlaky odbavovanými každý rok: to jsou jen některá čísla společnosti Interporto Padova, vnitrostátního lídra v oblasti infrastruktury, zásobování, vývoje a řízení logistiky a platforem kombinované dopravy pro přepravu zboží.

Společnost Interporto, založená v roce 1973, je součástí klíčových silničních, železničních a námořních komunikačních tras pro severovýchodní Itálii a Evropu. Každý den se z areálu vypravuje asi dvacet nákladních vlakových souprav, které pravidelně spojují nejdůležitější italské a evropské přístavy.

Hlavním cílem společnosti Interporto je rozvíjet kombinovanou dopravu. Ta na dlouhých trasách upřednostňuje železniční dopravu místo silniční dopravy, která zůstává prostředkem pro závěrečné úseky (50–100 km). Tento model byl inspirován ve velkých přístavech na severu Evropy, jako je Rotterdam nebo Hamburg, kde se nákladní doprava odbavuje především po železnici nebo řekách. Model umožňuje společnosti Interporto Padova stát se jedním z klíčových hráčů „zelené revoluce“. V té hrají hlavní roli investice do inovací, infrastruktury, technologií a služeb.

„Pro zefektivnění provozů v Interporto je stěžejní zavedení inovativních IT nástrojů,“ uvádí Cristiano Ruffini, IT manažer ve společnosti Interporto Padova. „Ze své podstaty zahrnuje kombinovaná doprava řadu subjektů, které je třeba plynule a efektivně koordinovat. Zde přichází ke slovu technologie: bez nich bychom čelili paradoxu, kdy bychom museli řešit zásadní byrokratické komplikace, a ohrozili tak veškeré snahy dopravu zefektivnit.“

Během uplynulých let investovala společnost Interporto do moderních řešení. Počínaje automatizovanými branami, které okamžitě regulují vjezd a výjezd vozidel na posledním úseku. To zajišťuje rychlý přístup a výrazně snižuje náklady a emise škodlivých plynů.

Při příjezdu řidiči projíždějí portálem vybaveným kamerou, která detekuje registrační značku tahače nebo přívěsu, počet naložených jednotek a přítomnost nebezpečného zboží. Díky těmto informacím mohou pracovníci společnosti Interporto ověřit operace, které musí vozidlo vykonat. Jakmile se u samoobslužných stanic provede několik jednoduchých úkonů, silniční vozidla pokračují k oblasti terminálů, kde jsou obsloužena pomocí manipulačních zařízení, aby následně opět projela automatickou bránou.

Aby se možnost sledovacích a řídicích operací v reálném čase rozšířila také na personál v terénu a obsluhující manipulační zařízení, společnost Interporto Padova se rozhodla zavést i profesionální, odolné mobilní přístroje. Poslední dva roky patří k vybavení terminálu maximálně odolné tablety TOUGHBOOK G1, které v kombinaci se speciálním softwarem umožňují bezproblémové řízení pracovního provozu.

Panasonic TOUGHBOOK G1 je maximálně odolný 10,1” tablet s operačním systémem Windows 10, který se vyznačuje vysokým výkonem a dlouhou výdrží baterie (až 11 hodin). Je ideálním zařízením pro mobilní pracovníky – díky 10bodovému, displeji multi-touch, voděodolnému digitalizačnímu stylusu s certifikací IP55 a flexibilnímu portu lze použít k zobrazování dokumentů a snímků v HD kvalitě přímo v terénu. Díky možnostem připojení to zajišťuje efektivní komunikaci. Konfigurace flexibilního portu umožňuje firemním uživatelům využít starší verze připojovacích portů v kombinaci s robustním, maximálně odolným a lehkým zařízením.

TOUGHBOOK G1 je díky certifikacím MIL-STD 810G a IP65 navržen a testován tak, aby odolal extrémně náročným podmínkám. Variabilita jeho příslušenství z něj dělá ideální nástroj pro jakékoli prostředí, ať už při nošení na ruce nebo při ukotvení ve vozidle. Přesně tak to probíhá ve společnosti Interporto Padova, kde jsou tablety používány ve dne v noci mobilními pracovníky, kteří vykonávají delikátní kontrolní úkony pro přepravní vozidla, ať už prší, sněží nebo svítí slunce. Operátoři pomocí G1 nepřetržitě přijímají a odesílají informace a zajišťují provozní kontinuitu díky připojení LTE, a to i přes vysoké kovové konstrukce, jako jsou jeřáby a stěny kontejnerů. Tablet se používá také v kokpitu vozidel pro manipulaci s kontejnery: provozní údaje jsou přenášeny v reálném čase také těmto řidičům, a to bez obav ze silných vibrací nebo extrémních teplot.

„Zavedení těchto profesionálních zařízení nám umožnilo digitalizovat řadu operací, které doposud vyžadovaly řízení pomocí tužky a papíru – výrazný krok směrem k produktivitě, spolehlivosti a přenosu dat a také k úspoře spotřebního materiálu,“ doplňuje Ruffini.

„V prostředí společnosti Interporto Padova, kde se v maximální míře realizuje náš závazek vůči produktivitě a efektivitě, je poskytování profesionálních a zároveň odolných nástrojů pro práci v terénu naprosto nezbytné,“ uzavírá Federico Alessandro Padovani, vedoucí pro regionální trh v Itálii, Panasonic Mobile Solutions. „Jsme rádi, že se můžeme zapojit do procesu digitalizace takové důležité infrastruktury, jakou je společnost Interporto Padova, která se snaží o ekologizaci a větší udržitelnost dopravního odvětví a logistiky.“

O skupině Panasonic System Communications Company Europe (PSCEU)

PSCEU je evropskou pobočkou Panasonic System Communications Company, globální B2B divize společnosti Panasonic. Cílem PSCEU je ulehčit práci profesionálům a pomáhat firmám zvyšovat jejich efektivitu a výkonnost. Pomáhá společnostem získávat, zpracovávat a přenášet všechny druhy informací, jako jsou hlasová, textová a obrazová data. S přibližně 350 zaměstnanci, se zkušenými experty, se schopnostmi řízení globálních projektů a s rozsáhlou evropskou partnerskou sítí nabízí PSCEU bezkonkurenční výhody na daném trhu.

Naším cílem je, aby spolu technologie neviditelně spolupracovaly a společnosti se tak mohly soustředit pouze na úspěch. Věříme, že by technologie měly především fungovat bez potíží. Podniky uspějí, pokud se budou moc zaměřit pouze na své zákazníky a všechny technologie jim budou nápomocny jako jeden celek. Proto jsme odhodláni vyvíjet produkty a řešení, které jsou tak samozřejmou součástí způsobu práce našich zákazníků, že jsou téměř neviditelné. Je to jako koňská síla v pozadí, která pohání obchodní úspěch. 

Společnost PSCEU se zabývá šesti kategoriemi produktů:

  • Broadcast & ProAV vám umožňuje vyprávět příběh prostřednictvím vysoce kvalitních produktů a řešení, které zajišťují hladký provoz a vynikající poměr ceny a výkonu v rámci celé řady dálkově ovládaných kamer, přepínačů, studiových kamer a ENG P2HD. Řada filmových kamer modelů VariCam a EVA1 zvládá nahrávání ve 4K a HDR (High Dynamic Range). Díky tomu jsou ideálním řešením pro kino, televizi, dokumenty a živou produkci.
  • Communication Solutions nabízí nejlepší telefonní systémy, terminálová zařízení SIP a profesionální „síťové“ skenery, díky kterým se můžete soustředit na komunikaci, nikoli na připojení.

Computer Product Solutions poskytuje mobilním pracovníkům možnost pracovat kdekoli s řadou odolných notebooků Toughbook, podnikových tabletů Toughpad a elektronických systémů pro prodejní místa (EPOS). Společnost Panasonic byla v roce 2017 evropským lídrem a dosáhla tržního podílu 57 % v prodeji odolných notebooků

  • Industrial Medical Vision vyrábí aplikace pro různé segmenty včetně medicíny, biologických věd, ProAV nebo průmyslu. Produktové portfolio zahrnuje kompletní kamerové systémy a OEM kamerové systémy a vy tak můžete vidět to, co je lidskému oku téměř neviditelné.
  • Security Solutions staví na tradici poskytování záznamů CCTV v průkazné kvalitě. Zajišťuje nejvyšší kvalitu obrazu za všech podmínek díky využití vysoce spolehlivých kamer s pokročilou technologií a systémům pořizování obrazového záznamu. Můžete se tak cítit v bezpečí.
  • Visual System Solutions nabízí nejširší řadu profesionálních displejů a projektorů a umožňuje profesionálům v oblasti audia a videa svobodně tvořit. S tržním podílem 39 % je lídrem na evropském trhu projektorů s vysokým jasem (Futuresource > 5 klm FR17, 3. čtvrtletí, mimo 4K a digitálního kina).

O společnosti Panasonic

Panasonic Corporation je světovým lídrem ve vývoji řady elektronických technologií a řešení pro zákazníky v oblasti spotřební elektroniky, zařízení pro domácnost, automobilového průmyslu a B2B. V roce 2018 společnost oslavila 100 let od svého založení. Nyní provozuje 582 dceřiných společností, 87 přidružených společností po celém světě a generuje konsolidované čisté tržby ve výši 62,5 miliard EUR za rok končící 31. března 2019. Společnost se napříč všemi divizemi snaží s použitím inovací vytvářet nové hodnoty. Díky svým technologiím chce vytvořit lepší svět a lepší život pro své zákazníky. Více o společnosti Panasonic najdete na: https://www.panasonic.com/global