Zájem o zahraniční pracovníky roste, mnoho z nich však má problém s návratem do ČR

Karanténní opatření zavedená kvůli šíření nového typu koronaviru způsobila odliv zahraničních zaměstnanců. Dle šetření personální agentury Hofmann Personal bylo své zaměstnavatele z výrobního sektoru nuceno opustit až 30 % pracovníků z ciziny, z nichž mnozí mají nyní problém s návratem. Poté, co většina výrobních firem naplno obnovila svůj provoz a snaží se dohnat to, co kvůli karanténě zameškala, tito pracovníci znatelně chybí.

Podle průzkumu agentury Hofmann Personal zaměstnává cizince až 70 % českých výrobních firem, uplatnění však cizinci nacházejí i ve stavebnictví a v zemědělství. Nejčastěji se jedná o pracovníky z Ukrajiny, Slovenska a Polska, velké zastoupení však mají také Rumuni a Bulhaři. Se zahraniční pracovní silou je spokojeno 77 % zaměstnavatelů, chválí si zejména jejich ochotu pracovat a časově se přizpůsobit např. v rámci přesčasů, víkendů či svátků. Jak v zemědělství, tak i ve stavebnictví zastávají většinou nekvalifikované pracovní pozice, ve výrobě ovšem i kvalifikované řemeslnické pozice lakýrníků, svářečů či CNC operátorů.

„Dle našich informací bylo v mnoha firmách nuceno opustit Českou republiku až 30 % zahraničních zaměstnanců, kteří se museli vrátit do své domovské země. Firmy nyní plně obnovují provoz, ale situaci jim často komplikuje fakt, že velké procento z jejich zahraničních zaměstnanců má potíže vrátit se zpět,“ říká Gabriela Hrbáčková, ředitelka agentury Hofmann Personal. Asi největší potíže mají pracovníci z Ukrajiny, týká se to však i dalších zemí. Podle bruselského zpravodajského serveru Politico se snaží tamní vlády udržet svou pracovní sílu doma, a zpřísňují proto pravidla pro opuštění země. Splnit tato kritéria je však pro mnoho z nich obtížné. 

Firmy se snaží chybějící pracovníky nahradit agenturními zaměstnanci. Aktuálně je využívá zhruba polovina velkých výrobních firem. „Snažíme se firmy v této době co nejvíce podpořit. Provádíme nábory na dálku a věříme, že situace se v průběhu léta zlepší, a cizinci se budou opět moci vrátit,“ říká Gabriela Hrbáčková. Pozice, které obvykle zastávají, jsou totiž českými pracovníky těžce obsaditelné. Na jednu stranu jde o méně atraktivní sezónní práce, na druhou kvalifikovanou řemeslnickou práci. Právě zde by se firmy do budoucna mohly bez cizinců obejít. Nevyužitý potenciál se skrývá ve spolupráci firem a středních škol. I když tuto cestu volí pouze 9 % českých podniků, zkušenosti naznačují, že se vydaly správným směrem. Podpora škol a jejich studentů se jim totiž vrací v podobě kvalitních uchazečů o práci.

Dobrou zprávou pro firmy zaměstnávající pracovníky ze zemí mimo Evropskou unii je však nové nařízení vlády o prodloužení pobytu cizinců, kterým v době nouzového stavu vypršela platnost víza a pracovního povolení. Pracovníci z ciziny, kterých se to týkalo, museli dle původního nařízení ze země vycestovat do 16.7.2020, nyní se však na základě rozhodnutí vlády jejich pobyt prodlužuje o dalších 60 dní, tedy do 16.9.2020. 

O průzkumu

Průzkum pro agenturu Hofmann Personal zrealizovala agentura B-inside na vzorku 225 respondentů z řad personalistů výrobních firem a společností z oboru obchodu a služeb. Šlo o organizace s více než 100 zaměstnanci. 

O společnosti Hofmann Personal

Hofmann Personal je ideálním partnerem k řešení všeho kolem personálního managementu. V Německu i v dalších dceřiných společnostech v České republice, Rakousku, Švýcarsku, Itálii, Slovensku a USA nabízí firmám podporu v personální politice a uchazečům o zaměstnání novou profesní perspektivu. Společnost založila Ingrid Hofmann v roce 1985 a dodnes ji jako jediný vlastník řídí. Více na www.hofmann-personal.cz.