Red Hat definuje budoucnost superpočítačů

Vedoucí světová linuxová platforma Red Hat Enterprise Linux poskytuje operační systém pro 3 nejvýkonnější superpočítače na světě a 4 z první desítky.

PRAHA – 22. července 2020 – Red Hat, Inc., přední světový poskytovatel řešení založených na open source technologiích, na základě žebříčku TOP500 oznámil, že Red Hat Enterprise Linux (RHEL) je využíván jako operační systém pro páteř tří nejvýkonnějších superpočítačů na světě a čtyř systémů z první desítky. Vedle toho, že již nyní slouží jako katalyzátor pro podnikovou inovaci napříč oblastí hybridního cloudu, ukazují tyto žebříčky, že vedoucí světová linuxová platforma RHEL dokáže nabídnout pevné základy, které splňují nejnáročnější podmínky ve výpočetních prostředích.

V první desítce žebříčku TOP500 je Red Hat Enterprise Linux využíván jako operační systém pro:

  • Fugaku, špičku mezi superpočítači můžeme najít v Centru pro výpočetní vědy RIKEN v japonském Kobe.
  • Summit, druhý nejvýkonnější superpočítač najdeme v Národní laboratoři Oak Ridge v Oak Ridge v americkém Tennessee.
  • Sierra, třetí superpočítač v celosvětovém žebříčku se nachází v Národní laboratoři Lawrence Livermore v kalifornském Livermore.
  • Marconi-100 je devátý světový superpočítač a najdeme jej ve výzkumném centru CINECA v Itálii.

Vysoce výkonná výpočetní infrastruktura napříč architekturami

Red Hat Enterprise Linux poskytuje konzistentní, standardizované a vysoce výkonné prostředí napříč téměř všemi certifikovanými architekturami a hardwarovými konfiguracemi. Přesně tyto standardy jsou pak přeneseny do prostředí superpočítačů, což poskytuje předvídatelné a spolehlivé rozhraní bez ohledu na hardware, na kterém systém běží.

“Red Hat Enterprise Linux je navržen tak, aby bez problémů fungoval na různých architekturách, které využívají přední superpočítače. Tím hraje RHEL důležitou roli při prosazování HPC (high-performance computing; vysoce výkonná výpočetní technika) na nových trzích a pro nové případy užití – včetně AI, podnikových výpočtů, kvantových výpočtů a cloudových prostředí,“ upozorňuje Steve Conway, Senior Adviser, HPC Market Dynamics, z výzkumného ústavu Hyperion Research.

Z laboratoře do datacentra a dál

Moderní superpočítače už nejsou monolity postavené za jediným účelem z drahých na míru vyrobených komponent. Každý superpočítač, na kterém běží Red Hat Enterprise Linux, využívá hardware, který může být běžně zakoupen a nasazen do jakéhokoliv datacentra. To usnadňuje organizacím využívat podnikové systémy podobné těm, které boří vědecké hranice. Bez ohledu na hardware poskytuje Red Hat Enterprise Linux jednotnou ovládací vrstvu, díky které mohou superpočítače běžet, být spravovány a udržovány stejným způsobem jako tradiční IT systémy.

Red Hat Enterprise Linux také umožňuje aplikacím pro superpočítače těžit z pokroků v podnikovém IT – včetně linuxových kontejnerů. Red Hat se zapojuje do open source komunit a úzce spolupracuje s organizacemi jako je projekt Supercomputing Containers. Tím pomáhá vylepšit projekty jako Podman, Skopeo a Buildah, komponenty distribuované sady nástrojů pro kontejnery, a zpřístupnit je pro vývoj a nasazení kontejnerizovaných aplikací pro superpočítače.

“Superpočítače již nejsou doménou na míru vyrobeného hardwaru a softwaru. S rozšířením Linuxu na různé architektury se cíl vysoce výkonné výpočetní techniky změnil na poskytování škálovatelného výpočetního výkonu pro podporu vědeckých pokroků. Red Hat Enterprise Linux již nyní poskytuje základ pro inovace v podnikovém prostředí a, i vzhledem k nedávným výsledkům v žebříčku TOP500, můžeme s potěšením říct, že nabízíme stejnou dostupnou, flexibilní a otevřenou platformu pro nejrychlejší a energeticky nejefektivnější výpočetní systémy na světě,“ řekla Stefanie Chiras, viceprezidentka a generální manažerka pro Red Hat Enterprise Linux Business Unit, Red Hat.

Další zdroje

Jak se spojit se společností Red Hat

  • Na oficiálním webu společnosti 
  • Z korporátních novinek                            
  • Na blogu společnosti Red Hat
  • Následováním účtu společnosti na Twitteru
  • Připojením k účtu společnosti na Facebooku
  • Sledováním kanálu společnosti na YouTube
  • Sledováním účtu společnosti na LinkedInu

 

O společnosti Red Hat

Společnost Red Hat je přední světový poskytovatel open source softwarových řešení, který s využitím komunitního přístupu poskytuje spolehlivé a vysoce výkonné linuxové technologie, hybridní cloud, kontejnerové a Kubernetes technologie. Brněnská pobočka Red Hat Czech s.r.o. je jedním z největších vývojových center společnosti na světě. Red Hat pomáhá zákazníkům integrovat nové a stávající IT aplikace, vyvíjet aplikace založené na cloudu, standardizovat na svém špičkovém operačním systému a automatizovat, zabezpečovat a spravovat komplexní prostředí. Vedle technologií nabízí Red Hat také vysoce oceňovanou technickou podporu, školení a konzultační služby, které z něj činí důvěryhodného poradce pro společnosti na žebříčku Fortune 500. Díky celosvětovému propojení sítě firem, partnerů a open source komunit může Red Hat pomoci připravit zákazníky na budoucí změny v informačních technologiích.