Společnost Allco ze skupiny VAFO Group a.s. přináší na trh nové krmivo pro psy s obsahem hmyzího proteinu

  • Společnost Allco, výrobce a distributor krmiv pro zvířata, je součástí skupiny VAFO Group a.s. od roku 2017
  • Mezi hlavní složky nového krmiva pro psy bez obsahu obilovin patří pstruh a hmyzí protein, pocházející z larev mouchy bráněnky
  • Inovativní produkt charakterizuje vedle alternativního zdroje bílkovin také udržitelná výroba, která je šetrná k životnímu prostředí a k živočišným zdrojům

Praha, 22. července 2020 – Německá společnost Allco, patřící do skupiny VAFO Group a.s., uvádí na trh zcela nové krmivo pro psy bez obsahu obilovin a s udržitelnými zdroji proteinů – pstruhem a hmyzem. Firma Allco tím chce přispět k tomu, aby se alternativní zdroje proteinů u chovatelů psů výrazněji prosadily.

Na trhu krmiv pro domácí zvířata již existuje několik produktů, obsahujících hmyzí bílkoviny, přičemž většina z nich se cíleně zaměřuje na hypoalergenní psy. „Našim cílem však je oslovit i majitele ostatních psů,“ říká Jörg Lefers, generální ředitel společnosti Allco.

Nové krmivo, jež je nyní k dispozici ve specializovaných obchodech pod prémiovou značkou Christopherus, proto obsahuje nejen hmyz, který již společnost úspěšně používá jako alternativní zdroj bílkovin v krmivu pro ryby, ale také pstruha, který je jako krmivo velmi oblíbený a má výtečné nutriční vlastnosti.

Vzhledem k tomu, že se pstruzi živí hmyzem, podařilo se firmě Allco vyvinout přirozenou kombinaci, která by podle jejího názoru mohla přesvědčit i spotřebitele, kteří jsou vůči hmyzu jako potravě doposud skeptičtí. Jorg Lefers a jeho tým již několik let studují možnosti zavedení alternativních zdrojů bílkovin v potravě pro domácí zvířata a přitom sledují, jak stále vzrůstá celosvětová poptávka po krmivech z alternativních zdrojů. 

Podle ředitele společnosti Allco z toho nutně vyplývá rostoucí spotřeba zdrojů jako důsledek konvenčního chovu užitkových zvířat. Použití alternativních zdrojů proteinu, jako jsou hmyz a pstruzi, naopak považuje za podstatně šetrnější k životnímu prostředí a zdrojům, což významně přispívá k ochraně klimatu. U hmyzu, který se používá k výrobě nového krmiva, se jedná o larvy mouchy bráněnky, pocházející z nizozemské farmy.

Krmivo, obsahující kombinaci „pstruh + hmyz“, je k dispozici jako suchá strava v baleních o velikosti 750 g, 4 a 12 kg. Hlavními složkami krmiva jsou pstruh (podíl 16 procent), hmyzí proteiny (15 procent), brambory (15 procent) a jablka (14 procent). K tomuto produktu navíc společnost Allco nabízí pamlsek značky Soft-im-Biss, jenž má podobné základní složení jako suché krmivo.

# # #

O VAFO Group a.s.

Skupina VAFO Group a.s vznikla  v roce 2014 a sdružuje firmy podnikající v oblasti výroby a distribuce krmiv pro zvířata. Součástí VAFO Group a.s je 5 společností, které v 5 evropských státech zaměstnávají 400 pracovníků. Mezi nejvýznamnější společnosti skupiny patří VAFO PRAHA,  Allco (Německo) či Prima Pet Premium Oy (Finsko).

O VAFO PRAHA s.r.o.

VAFO PRAHA s.r.o. je česká rodinná firma, která byla založena v roce 1994 v Chrášťanech u Prahy. Hlavním předmětem podnikání je od počátku výroba a distribuce krmiv pro domácí zvířata. Během 25 let podnikání se firma stala přední značkou v oblasti pet food. Aktuálně má společnost VAFO PRAHA s.r.o. 308 zaměstnanců.