2020: Aut se prodává méně, operativní leasing pomůže letos zákazníkům i výrobcům aut

Prodej nových osobních aut za sedm měsíců klesl meziročně o 23,6 procenta na 114.799 vozů, oznámil čerstvě Svaz dovozců automobilů (SDA). Nejde zdaleka o jen nákupy aut jednotlivců, podíl firemních automobilů na prodejích totiž činí více než 70 %. A firmy nově více zvažují, zda vůz koupit nebo si ho pronajmout. I když nový fleet měly mnohé firmy v plánu letos pořídit, nyní na něj nemají finance, nebo si preventivně hlídají cash flow. Dnem, kdy vůz je zakoupen, totiž okamžitě ztrácí na hodnotě 20 %. Jakýmsi mostem k novému autu pro zákazníky může být operativní leasing, o který zájem roste. 

Pořízení auta do osobního nebo korporátního vlastnictví může v současné krizové situaci mnohé odrazovat. Cena nového auta v prvním roce totiž klesne v průměru až o 20 %. Děje se tak prakticky ihned, co dojde k zakoupení vozu. Reálně jde o ztrátu okolo 150 tisíc korun. Některé firmy, které měly v plánu letos nákup nového vozu, rozhodnutí změnily, a to aktuální čísla prodejů aut v Česku také odráží. Zároveň ale nový vůz potřebují a řeší situaci jinak. Auto samo o sobě je nástrojem k jejich rozvoji. „Mnoho firem nyní důsledně přehodnocuje  své provozní náklady a cash flow. V posledních týdnech registrujeme vedle zvýšeného zájmu o prodlužování leasingových smluv i znatelný nárůst nových objednávek,“ potvrdil trend Jiří Solucev, obchodní ředitel společnosti Arval, předního poskytovatele operativního leasingu. Solucev dodává, že podobný trend lze čekat i v druhé polovině letošního roku. „Právě volba  operativního leasingu pro řešení vlastního fleetu by mohla být logicky tou nejvíce preferovanou variantou z hlediska dlouhodobého  hospodaření menších i větších firem, zejména v sektorech,  které byly pandemií  významně zasaženy,“ říká Jiří Solucev. Operativní leasing dokáže velmi rychle snížit náklady za pořízení a provoz auta. Ušetřené statisíce lze využít pro své podnikání.  Velkou výhodou je, že motorista zná dopředu výši svých nákladů na vozový park. Podnikatel si rovněž může uplatnit nárok na odpočet daně z celé splátky za operativní leasing.

TOP 10 nejprodávanějších aut 2020 (SDA):

 

  • Škoda OCTAVIA s 12 304 ks (10,72%)
  • Škoda FABIA – 9 817 ks (8,55%) 
  • Škoda SCALA – 4 819 ks (4,20%) 
  • Škoda KAROQ – 4 709 ks (4,10%) 
  • Škoda KAMIQ – 4 411 ks (3,84%) 
  • Hyundai i30 – 4 039 ks (3,52%) 
  • Škoda SUPERB – 3 593 ks (3,13%) 
  • Škoda KODIAQ – 3 245 ks (2,83%) 
  • Hyundai TUCSON – 2 440 ks (2,13%) 
  • Kia CEE´D – 2 037 ks (1,77%)

 

Ceny některých aut půjdou nahoru

Ceny automobilů každým rokem rostou o tři až čtyři procenta. Důležitý vliv na cenu aut s konvenčním pohonem mají opatření Evropské komise, která požaduje v letošním roce snížení emisí CO2 v průměru o 21 % na jeden vůz oproti roku 2018. V opačném případě hrozí automobilkám pokuty v celkové výši 36 miliard eur. Příznivější situace je u vozů s alternativním pohonem, jejichž cena má v budoucnu naopak klesat. 

„Operák“: Za první platbu již získáte nové auto

Výhodou operativního leasingu je nový vůz, který získáte prakticky ihned. Servis, pojištění, dálniční známka a další poplatky jsou v ceně měsíční splátky. Takto pořízené auto si zákazník pronajme a používá jako službu.