V České republice proběhl úspěšně první test strojního zdění, na vývoji technologického demonstrátoru se podílely KM Robotics, Wienerberger a IdeaSense

Ve čtvrtek 16. července proběhl v České republice historicky první test technologického demonstrátoru strojního zdění na reálné stavbě. Zdicí stroj vyvinula značka KM Robotics za podpory společnosti Wienerberger. Tržní potenciál produktu zkoumá Inovační společnost IdeaSense, jež také napomohla vytvořit byznys model budoucí služby strojního zdění. Komerční prototyp by se měl na trhu objevit v následujících letech, na jeho přípravě se bude kromě výše zmíněných podílet také Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT. Řešení by mohlo nejen zrychlit a zpřesnit zdění, ale také pomoci řešit dlouhodobý problém s nedostatkem kvalifikovaných zedníků na stavbách.

2019-09-25 11_19_32-Úvod _ Ideasense

Myšlenka využití robotického ramene pro zdění pochází od KM Robotics, za vývojem demonstrátoru stojí zakladatelé značky Štěpán Kočí a Jakub Maršík. Výsledný produkt byl poprvé po čtyřech letech vývoje otestován v ostrém provozu na stavbě v Říčanech. Demonstrátor bude zároveň sloužit jako základ k následnému vývoji prototypu systému strojního zdění určeného pro sériovou výrobu. Jeho vývoj bude probíhat v úzké spolupráci se společností Wienerberger, IdeaSense a CIIRC ČVUT. Wienerberger projektu poskytuje finanční podporu a směřování s ohledem na správné zabudování stávajících cihelných bloků. IdeaSense je koordinátorem celého projektu – stojí za přípravou byznys modelu a monitoruje, jak by mohl výsledný produkt obstát na trhu. 

Provedený test demonstrátoru na reálné stavbě je vyvrcholením jedné z etap vývoje našeho systému strojního zdění. Ověřili jsme při něm celou řadu principů a konstrukčních řešení ve venkovním prostředí, které se nedá v laboratorních podmínkách úplně napodobit. Kvalita provedené zdi byla velmi dobrá, dále se tedy budeme s kolegou Jakubem Maršíkem soustředit na zrychlení procesu zdění a snadnost práce se systémem na staveništi,” komentuje Štěpán Kočí, jeden ze zakladatelů a HW Development Leader značky KM Robotics.

Demonstrátor strojního zdění byl postaven na robotu KUKA KR210 na lineární dráze vlastní konstrukce a je schopen zdít libovolně dlouhé rovné úseky zdí z běžného sortimentu broušených cihelných bloků Porotherm společnosti Wienerberger. Samotný test probíhal s pálenými keramickými cihlami Porotherm 30 Profi Dryfix. Jako pojivo je možné použít tenkovrstvé lepidlo či pěnu. V rámci samotného testu byla použita zdicí pěna Dryfix.

„Zdicí stroj během testu dokázal, že vyzdí cihelné bloky kvalitně a dle našich pravidel pro správné provádění. Jasně bylo dále ověřeno, že je schopen také sám dávkovat přesné množství pojiva, kterým v tomto případě byla zdicí pěna Dryfix. Jsme velmi rádi, že jako inovativní společnost můžeme stát u zrodu nové technologie zdění, která napomůže modernizaci stavebnictví a která oslovuje současný problém s dostupností kvalifikované pracovní síly, doplňuje  Jiří Dobiáš, vedoucí produktového managementu ze společnosti Wienerberger. 

 

Jsme moc rádi, že můžeme KM Robotics a společnosti Wienerberger pomoci s realizací tak inovačního a potřebného výrobku. Kromě koordinace celé spolupráce tkví naše role především ve vývoji samotného obchodního modelu. Ten je nesmírně důležitý pro to, aby samotná inovace byla přijata trhem. Zároveň zjišťujeme, jaký má stroj na trhu potenciál a koordinujeme následující kroky, které budou potřebné k uvedení finální verze do prodeje,” dodává k celému projektu Jiří Devát, Thought Leader společnosti IdeaSense. 

O KM Robotics

Značka KM Robotics vyvíjí neobvyklé robotické aplikace s přesahem do stavebnictví od roku 2016. Zakladatelé značky Štěpán Kočí a Jakub Maršík mají rozsáhlé zkušenosti z oblastí stavebnictví, výroby betonu a vývoje software, které přenášejí do projektu technologického demonstrátoru strojního zdění. Značka sídlí v unikátní administrativní budově z lehkého betonu ve Strančicích oceněné Českou cenou za architekturu v roce 2018.

Více informací na: www.km-robotics.cz

O Wienerberger 

Společnost Wienerberger s.r.o. se sídlem v Českých Budějovicích je největším výrobcem pálených cihel  a keramických střešních krytin v České republice. Její portfolio na trhu v ČR nyní zahrnuje zdicí systém Porotherm, obkladové a lícové cihly Terca, keramickou dlažbu Penter a pálenou střešní krytinu Tondach. Wienerberger je firmou s dvousetletou tradicí a patří k technologickým špičkám v oboru. Její produkty již několik desetiletí ovlivňují trendy ve stavebnictví a stávají se inspirací pro ostatní výrobce a stavební profesionály. Wienerberger s.r.o. je součástí mezinárodního koncernu Wienerberger, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálených střešních krytin v Evropě. 

Více informací na: www.wienerberger.cz

O IdeaSense

Společnost IdeaSense vznikla v roce 2012 a platí za leadera na trhu s inovacemi. Firmám z České republiky i zahraničí dodává inovace produktů, služeb a business modelů prostřednictvím Inovačních farem®. Inovační proces vychází z přístupu Human-centered design, který zajišťuje vývoj inovací přesně cílený na příležitosti na trhu (tzv. Jobs-To-Be-Done) a zároveň na dlouhodobou výnosnost inovací. IdeaSense klientům nabízí mimo jiné také zázemí v kulturní antropologii a behaviorální psychologii, které zajišťují výzkum trhu na vysoké úrovni. V inovačním procesu spolupracuje s členy IdeaSense Advisory Boardu – špičkovými odborníky a osobnostmi, kteří jsou přítomni v každém realizovaném projektu.

Kromě vývoje inovačních řešení společnost pomáhá firmám aktivovat vlastní inovační potenciál skrze školení a nastavení interních inovačních ekosystémů. Poskytuje nástroje pro crowd innovation, tj. zapojení zaměstnanců a zákazníků do inovačního procesu. IdeaSense jako jediná společnost v České republice využívá nejefektivnějších způsobů testování tržního potenciálu inovací prostřednictvím prediktivních trhů. Poskytuje kompletní servis v oblasti vývoje inovací, včetně dohledu nad realizací či implementaci inovací skrze dceřiné startupy.