EuroZprávy.cz důsledně bojují proti šíření lží na internetu

Praha, 27. srpna 2020 – Mainstreamové zpravodajství EuroZprávy.cz si buduje objektivní žurnalistikou stále významnější postavení mezi zpravodajskými portály. Server mediální skupiny INCORP a.s. již několik let aktivně potírá dezinformace šířící se na internetu a sám díky pečlivému prověřování informací mezi dezinformační weby nepatří, jak bylo nesprávně uvedeno v některých internetových zdrojích. Potvrzuje to například pozitivní hodnocení uznávané slovenské databáze Konšpirátori.sk a dalších iniciativ.

Server EuroZprávy.cz se kromě klasické zpravodajské činnosti typické pro mainstreamové médium jako jeden z mála v České republice dlouhodobě zabývá i odhalováním dezinformací šířících se napříč internetem. Ve formě zpráv, komentářů a rozhovorů upozorňuje například na fake news šířící se na sociálních sítích a monitoruje a vyvrací hoaxy zveřejňované jednotlivci či dezinformačními weby. 

Organizace a skupiny věnující se dezinformacím za tuto činnost server EuroZprávy.cz uznávají, což potvrzuje fakt, že se neobjevuje v žádném seznamu dezinformačních webů, který eviduje například think tank Evropské hodnoty, server Neovlivní.cz, databáze Konšpirátori.sk nebo spolek NELEŽ, který jako potvrzení vydal společně s mediální skupinou INCORP a.s. prohlášení. V něm výslovně potvrzuje, že portál EuroZprávy.cz do kategorie dezinformačních webů nespadá a netvrdí to ani zdroje, z nichž vychází, například Nadační fond nezávislé žurnalistiky (NFNZ) vedený Josefem Šlerkou.

Jedná se o jasný signál inzerentům, jenž si pečlivě hlídají, zda se jejich značka neobjevuje na některém z webů označených jako dezinformační.

EuroZprávy.cz jsou zárukou poctivé a transparentní žurnalistiky i pro mediální odborníky. „EuroZprávy.cz byly zkoumány naší odbornou komisí a zařazeny na seznam stránek s ověřeným obsahem. Při tomto posuzování neměla komise pochybnosti o důvěryhodnosti a kvalitě obsahu serveru EuroZprávy.cz,“ říká Ján Urbančík, zakladatel projektu Konšpirátori.sk. EuroZprávy.cz považují za seriózní také zástupci organizace Fair Advertising.

Internetová žurnalistika obecně má tendenci sklouzávat ke clickbaitům bez ohledu na pravdivost nebo zavádějící titulky. Jsem rád za každý web, který navzdory potřebě rychlosti a složité ekonomické situaci české žurnalistiky, dává přednost hledání objektivní pravdy a skutečnému informování svého čtenáře před maximalizací zobrazení a tudíž zisku na úkor kvality a předávání pravdivého obrazu o světě. EuroZprávy.cz vnímám jako web, který se o to velmi poctivě snaží,” říká Leoš Kyša, popularizátor vědy a dlouholetý člen vedení Českého klubu skeptiků Sisyfos.

Pozitivní vztah k serveru EuroZprávy.cz mají i lidé z oboru programatické reklamy. „Z mého pohledu profesionála působícího v internetovém reklamním byznysu více než 20 let jsou EuroZprávy.cz seriózním zdrojem mainstreamového zpravodajství, které garantuje provozovatel serveru mediální skupina INCORP a.s.. Díky vysoké čtenosti mají navíc potenciál oslovit mnoho inzerentů,říká jednatel agentury DigitalAd Jan Vobecký.

Společné prohlášení INCORP a.s. a spolku NELEŽ si můžete prohlédnout ZDE.

O společnosti INCORP

Mediální skupina INCORP a.s. je nezávislá společnost provozující a z vlastních zdrojů financující několik mainstreamových zpravodajských webů, mimo jiné projekty EuroZprávy.cz a stars24.cz. 

O webu EuroZprávy.cz

Mainstreamový zpravodajský server EuroZprávy.cz je internetový portál zaměřující se na aktuální zpravodajství ze světa i z domova. Přináší nepřetržitě aktualizované informace s důrazem na objektivitu, rychlost a nezaujatost. Události analyzuje a hledá souvislosti. Věnuje se i tématům, kterými se jiná česká média zabývají pouze okrajově, a několik let aktivně popírá dezinformace šířící se na českém internetu. Mezi jeho čtenáře patří ze 62 % ekonomicky aktivní čtenáři s rozhodovacími pravomocemi. Web navštíví měsíčně přes 1,7 milionu reálných uživatelů, kteří zhlédnou přes 10 milionů stránek.