S počasím větší starosti než s koronavirem a dovolená raději doma. Žebříčky vyhledávání na Googlu ilustrují letošní léto

Hitem českého léta byla dovolená v tuzemsku, hlavně na jižní Moravě. Chorvatsko bylo pro Čechy lákavější než sousední země, ještě více se však lidé ptali na předpověď počasí či seriál Slunečná. Zájem o ně dokonce překonal záležitosti spojené s šířením koronaviru. Ukazují to letní trendy ve Vyhledávání, které zveřejnila společnost Google. 

Není pochyb o tom, že letošní letní sezóna byla jiná než všechny předchozí. I když by se ale mohlo zdát, že hlavní starostí tohoto léta budou obavy z epidemie covidu-19, podle vyhledávání na Googlu Češi ještě o něco více řešili proměnlivost místního počasí. Vyhledávání dotazu “Počasí zítra” se tak na Googlu stalo největším trendem této sezóny. Léto poznamenané častějšími dešti i chladnějšími teplotami si pak Češi zpříjemňovali seriálem z produkce televize Prima Slunečná. Oproti loňskému létu vzrostlo právě vyhledávání termínu “Slunečná” na Googlu více než vyhledávání výrazu “koronavirus”, který se v žebříčku umístil až na třetím místě. 

V souvislosti s pandemií lidé během léta vyhledávali zejména stránky a údaje z Ministerstva zdravotnictví a termín “roušky”. Z filmů v létě nejvíce trendovalo polské erotické drama 365 dní. V hledáčku se ocitla také v červnu odhalená konzole nové generace Sony PlayStation 5. Přeložený termín maturit a příjímacích řízení na střední školy posunul do popředí zájmu také Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání – CERMAT a zaujala i spotřebitelská hra o ceny Rondo

Trendy ve Vyhledávání Google (léto 2020)

  1. Počasí zítra
  2. Slunečná 
  3. Koronavirus
  4. 365 dní
  5. iPhone 11
  6. Ministerstvo zdravotnictví
  7. Cermat
  8. Roušky
  9.  PS5
  10.  Rondo
  11. Zalando Lounge
  12. Filmy 2020
  13. Xiaomi Redmi Note 8
  14. iPhone 12
  15. Kateřina Veliká

Do Chorvatska raději než k sousedům

Letošní letní sezónu charakterizoval také zvýšený zájem o dovolenou v tuzemsku. Zkoumání možností dovolené v Česku bylo hlavním dovolenkovým trendem tohoto léta. Z českých luhů a hájů se pak jako největší lákadlo ukázala oblast jižní Moravy. Ti, kteří se vydávali do zahraničí, pak nejčastěji zvažovali dovolenou v Chorvatsku. To ve Vyhledávání porazilo i sousední Slovensko. Češi zkoumali také možnosti vzdálenějších cest například do Řecka, zejména pak na Santorini či ostrov Kréta. Více než například o sousední Rakousko vzrostl zájem o Tunisko a Bulharsko. V souvislost s cestami také Češi vyhledávali například situaci kolem koronaviru v českých regionech nebo právě v Chorvatsku. 

Dovolená ve Vyhledávání Google (léto 2020)

  1. Dovolená v Česku 
  2. Dovolená v Chorvatsku
  3. Dovolená na Slovensku
  4. Dovolená na Santorini
  5. Dovolená v Tunisku
  6. Dovolená v Řecku
  7. Dovolená na Krétě
  8. Dovolená v Bulharsku
  9. Dovolená v Rakousku
  10. Dovolená na jižní Moravě

Tragická úmrtí i české herečky 

Pokud jde o osobnosti, Češi si hledali informace zejména o tragicky zesnulé americké seriálové herečce Naye Riverové. K dalším hledaným osobnostem patřil Afroameričan George Floyd, jehož násilná smrt rozpoutala v USA protesty proti policejní brutalitě a rasové diskriminaci. Z českých celebrit byla v kurzu herečka a hvězda seriálu Slunečná Eva Burešová či herečka Tereza Ramba, která se letos objevila například ve filmu 3Bobule nebo divadelní hře Meda. Pětici nejvíce hledaných osobností uzavírá zesnulý herec Svatopluk Matyáš, jehož proslavila mimo jiné role redaktora Holana v seriálu 30 případů majora Zemana. 

Osobnosti ve Vyhledávání Google (léto 2020)

  1. Naya Rivera
  2. George Floyd
  3. Eva Burešová
  4. Tereza Ramba
  5. Svatopluk Matyáš