MALL Pay získal licenci poskytovatele platebních služeb, ještě před Vánoci začne vydávat vlastní karty a spustí prémiové účty

Tisková zpráva, Praha, 21. září 2020 – Nová úroveň placení na internetu i mimo něj pro každého. Taková je mise fintechu MALL Pay skupiny MALL Group a banky ČSOB, který nově získal od ČNB licenci poskytovatele platebních služeb malého rozsahu. Ta mu umožní spustit zcela nový produkt v podobě prémiových účtů, které budou navázané na samostatnou platební kartu MALL Pay. Proces udělení licence byl sám o sobě unikátní – existuje totiž jen málo případů, kdy by o ni zažádal fintech s tak úzkou vazbou na e-commerce.


Udělení licence znamená pro fintech MALL Pay zásadní posun vpřed. Celý platební ekosystém, jehož nejviditelnější částí je v současnosti odložená platba pro e-shopy a online služby, se výrazným způsobem rozšíří. MALL Pay začíná okamžitě s testováním připravených prémiových účtů spojených s vlastní platební kartou, jejímž issuerem bude ČSOB. Účty s kartou bude zákazníkům nabízet ještě před startem letošní vánoční sezony.

Teprve nové prémiové účty MALL Pay s vlastní kartou dají plně vyniknout benefitům služby, která je připravena na míru pro pravidelné nakupování. Dokážou nabídnout výrazně delší splatnost a vyšší limit na nákupy, využívat odloženou platbu bude možné všude, i na místech, kde zatím není implementována – a to jak v e-shopech, u online služeb nebo v offline prostředí. Zároveň bude možné využívat čerpat řadu výhod – například dopravu zdarma, služby pro domácnost nebo odměny za nákupy.


Skutečnost, že o licenci poskytovatele platebních služeb žádá subjekt takto úzce spjatý s e-commerce, je zatím unikátní i ve světě, natož pak na trhu o velikosti Česka. MALL Pay se díky tomu stává nejen tuzemským, ale i světovým pionýrem sílícího globálního trendu prolínání služeb pro e-shopy se světem bankingu.

“Licenční proces je opravdu náročný. V rámci licenčního řízení ČNB detailně posuzuje, jakým způsobem společnost řídí rizika, jak jsou nastaveny její interní procesy, jak je společnost finančně zajištěna nebo třeba i reálnost předpokladů, na kterých společnost staví svůj byznys plán. Nároky jsou rok od roku přísnější a je vidět, že ČNB k udělování licence přistupuje velmi odpovědně a je důsledná v posuzování, koho na tuzemský finanční trh pustí. I proto jsme v MALL Pay rádi, že jsme v této náročné zkoušce obstáli,” uvádí Richard Kotrlík, CFO a CRO MALL Pay.


Podle Kotrlíka je skutečnost, že se celý proces nakonec podařilo dovést do zdárného konce, důkazem o smyslu partnerství dynamického e-commerce hráče a banky. Nastavení standardů pro spolupráci fintechového světa a e-shopů může navíc posunout české internetové podnikání zase o notný kus dál a posílit jeho globální konkurenceschopnost. Právě platební metody jsou jeden z mála segmentů, ve kterém české e-shopy dlouhodobě zaostávají za světem i kvůli stále oblíbené dobírce.

“Takzvané BNPL platební metody – tedy buy now, pay later – patří v evropském regionu k těm nejrychleji rostoucím. V ČSOB věříme, že právě v doplnění samotné platební transakce o další benefity je cesta, kterou se bude vyvíjet online i offline trh. Karta MALL Pay a s ní propojené MALL Pay účty nabízí podmínky, které jsou nastavené na míru běžnému českému zákazníkovi pro zajištění pohodlí u běžných každodenních nákupů. Jejich propozice navíc budeme dále vylepšovat,” zmiňuje Michaela Lhotková, výkonná ředitelka ČSOB pro platební řešení a inovace.

“Stáváme se jedním z mála e-commerce hráčů, operujících s vlastní licencí. Hodláme toho využít a vybudovat v našem regionu platební nástroj, který na jedné straně poskytne maximální pohodlí pro zákazníky, na druhé straně zajistí maximální přínos pro zapojené e-shopy a online služby. Podíl odložených plateb má v Česku šanci na exponenciální růst a MALL Group chce být jedním z hlavních hybatelů tohoto trendu,” zmiňuje Jakub Střeštík, CCO MALL Group.


MALL Pay je fintech, vlastněný rovným dílem MALL Group a bankou ČSOB. Jeho misí je vytvořit komplexní ekosystém služeb spojených s internetovými platbami. Je jedním z předních poskytovatelů takzvaných BNPL plateb (buy now – pay later), které jsou podle studie Global Payment Report nejrychleji rostoucí platební metodou v regionu. V současnosti je s MALL Pay možné nakupovat takřka na stovce českých e-shopů nebo online služeb, jako je MALL.cz, Vivantis, CZC.cz, Bezrealitky.cz, LeoExpress.cz nebo Patro.cz