Češi začali více pěstovat. Dohání je k tomu stoupající ceny ovoce a zeleniny

Praha, 6. října, 2020 – Z průzkumu* české technologické společnosti Seznam.cz vyplývá, že z celkového počtu dotazovaných si hned čtvrtina lidí letos pěstuje více ovoce i zeleniny než loni. Stejně jako pěstování, také následné zavařování je velmi oblíbené. V letošním roce se této aktivitě již věnovalo nebo to ještě plánuje téměř polovina dotázaných lidí. A není se čemu divit. Z dat nákupního rádce a srovnávače akčních cen Kupi.cz vyplývá, že řada druhů ovoce i zeleniny, které se zavařují, výrazně zdražuje. Lidé se proto také dle dat nákupního rádce Zboží.cz častěji poohlížejí po produktech určených pro zavařování.

Češi mají velkou zálibu v zahradničení. Ovoce a zeleninu si doma pěstuje více než polovina dotázaných a rozhodně to není koníček jen pro starší generace. Z celkového počtu dotazovaných si 26 % lidí dokonce pěstuje tento rok více ovoce a zeleniny než v loňském roce. 

Ovoce a zelenina se stále častěji pěstuje i v bytech

Pěstitele najdeme nejen na vesnici, kde si ji pěstují tři čtvrtiny obyvatel, ale často i mezi obyvateli velkých měst. „Je zde patrný trend, kdy se lidé této činnosti věnují třeba i v bytech a nejenom na vlastních zahrádkách,“ říká Darek Pikálek, marketingový a uživatelský výzkumník Seznam.cz. 

Pokud se podíváme na ovoce a zeleninu, které se běžně zavařují, tak je jasné, že se pěstování vyplatí. I kdybychom chtěli ovoce a zeleninu nakupovat ve slevách v akcích, zdražení je výrazné. „V meziročním srovnání akčních cen v období srpen až září byla například průměrná akční cena malin 34,40 Kč, což je o 22 % více než loni. Růst ceny byl i u broskví. Zatímco loni stálo kilo v akci 24,70 Kč, letos za něj dáme zhruba o 40 % víc. Zdražení se nevyhnulo ani borůvkám. Loni přišlo půl kila na 74,90 Kč, letos si za ně dokonce ještě o čtvrtinu připlatíme,“ ilustruje růst cen Petr Miklík, analytik retailových cen Kupi.cz. Takové meruňky nebo okurky na zavařování se podle něj v akci letos vůbec neobjevily.

Roste zájem lidí o produkty určené k zavařování

Stejně jako pěstování ovoce či zeleniny, také jejich zavařování je v česku hodně oblíbené. Letos se této aktivitě již věnovalo nebo to ještě plánuje téměř polovina dotázaných lidí. Přestože je častější mezi lidmi z malých obcí, zavařuje také více lidé z velkých měst. „Lidé kvůli stoupajícím cenám ovoce a zeleniny začali více zahradničit, a tím pádem také zavařovat. Už od letošního května pozorujeme na nákupním rádci a srovnávači Zboží.cz zvýšený zájem o zavařovací hrnce a ostatní zavařovací příslušenství. V meziročním srovnání období počínající červnem letošního roku se o ně zajímá zhruba o pětinu více lidí,“ říká Jan Kriegel, manažer nákupního rádce Zboží.cz.

Zavařeniny jsou i oblíbeným dárkem. „Dvě pětiny z těch, kteří zavařují, nespotřebují všechny své výrobky sami, ale plánují je použít jako dárek pro své blízké. Častěji je tomu tak zejména u starších lidí nebo lidí ve středním věku,“ říká Pikálek.

Když ovoce a zeleninu nakupujeme, preferujeme české pěstitele

Průzkum dále prokázal, že Češi upřednostňují tuzemské výpěstky. Téměř polovina oslovených osob upřednostňuje nákup českého ovoce a zeleniny, i když jsou dražší než zahraniční. Preference je patrná u všech generací, i když o něco častější je mezi ženami a lidmi ve středním a starším věku. 

*Průzkum proběhl formou online dotazování uživatelů služeb technologické společnosti Seznam.cz v době od 25. 8. do 1. 9. 2020 (N = 1 106, 15+).