Veřejné osvětlení musí sloužit lidem, ale zároveň respektovat životní prostředí

S venkovním osvětlením lze kouzlit

Praha, Česká republika – Pomocí správného osvětlení lze zpřístupnit veřejné prostory i po setmění, zajistit bezpečnější rezidenční oblasti či vést návštěvníky v parcích a městské zeleni. Je však nutné k zachovat opatrnost a být šetrný v užívání veřejného osvětlení. Architekti a projektanti jsou odpovědní nejen za ochranu oblohy před světelným znečištěním, ale i za minimalizaci dopadu umělého osvětlení na obyvatele měst i životní prostředí. 

Správně navržené veřejné osvětlení by mělo zabránit nechtěnému rušení obyvatel, například dopadem světla do domů. Navíc bez pečlivého plánování může venkovní světlo negativně ovlivnit chování ptáků, savců, obojživelníků a hmyzu, oslabit jejich schopnost orientace nebo je učinit zranitelnými vůči predátorům. 

Teplota chromatičnosti je klíčová pro zachování bdělosti, ale i soukromí obyvatel

V těchto ohledech je důležité nejen množství vyzařovaného světla ale i jeho vlastnosti. 

Pokud má světlo studenou teplotu chromatičnosti (tj. namodralý vzhled), přispívá k větší jasnosti a podporuje bdělost chodců, řidičů a cyklistů. Nicméně může být rušivým elementem pro přírodu i kolemjdoucí a vede ke zesvětlení oblohy, tedy světelnému znečištění. Naopak teplejší chromatičnost pomáhá snižovat tyto nepříznivé dopady. 

Jak tedy mohou výrobci venkovního osvětlení zodpovědně vyvážit obě priority? Dopomáhá tomu například nová technologie míchání světla NightTune vytvořená společností Thorn Lighting,, člena skupiny Zumtobel Group.

NightTune je systém, který automaticky upravuje množství světla vyzařovaného světleným zdrojem a jeho teplotu chromatičnosti tak, aby vyhovovalo přesnému času v noci a úrovni provozu. 

Technologie vyvinutá společností Thorn pracuje s mícháním světla z teplých a studených LED diod. Samostatným stmíváním obou skupin LED diod lze dosáhnout teploty chromatičnosti v rozmezí od teplých 2 200 kelvinů do mírných 3000 kelvinů při různých úrovních jasů. 

V praxi tak systém NightTune funguje tak, že v první fázi večera za stále existujícího pěšího a silničního provozu zajišťuje mírnou teplotu chromatičnosti. Během postupující noci, kdy jsou ulice klidné, se výkon studených LED diod sníží, tím se ztlumí světlo a je teplejší. Jakmile se přiblíží ráno a provoz se vrací do ulic, výkon studených LED diod se opět zvýší, aby poskytoval jasnější a chladnější světlo splňující vyšší bezpečnostní požadavky.

První produkt, který lze vybavit systémem NighTune, je svítidlo Plurio indirect s montáží na vrch sloupu. Samotné svítidlo je ideálním řešením pro rezidenční části města díky kombinaci vysokého výkonu s vyloučením rušivého světla. Je tak šetrné k přírodě a obyvatelům, poskytuje dostatek soukromí. Vyznačuje se také nízkými provozními náklady a vysokou životností. Doplněné o systém NighTune se tak stává vítaným přírůstkem do světa svítidel pro architekty a projektanty, kteří chtějí splnit požadavky moderních měst a zároveň respektovat ty, s nimiž tyto prostory sdílíme – lidi i zvířata.

Fotografie ke stažení naleznete na následujících odkazech:

Linkoping Univesity, Plurio
Linkoping University, Plurio
Plurio
NightTunem, Thorn
Plurio

O společnosti Thorn:

Společnost Thorn vyvíjí a vyrábí efektivní, spolehlivá a vysoce kvalitní řešení osvětlení. Rozsáhlé portfolio produktů pro vnitřní a venkovní osvětlení je navrženo tak, aby vyhovovalo potřebám velkoobchodníků, dodavatelů i koncových uživatelů a pokrývá širokou škálu aplikací. Značka Thorn je po celém světě synonymem pro kvalitu, spolehlivost a snadné použití. Díky své 90leté zkušeností s vývojem a výrobou osvětlení Thorn získal pověst důvěryhodného partnera, který poskytuje zákazníkům cenné informace a podporu přesahující samotný produkt. Společnost Thorn jako specialista na inteligentní město pomáhá zvyšovat bezpečnost a pohodu komunit prostřednictvím konektivity a inteligence. Thorn je hrdý na to, že je členem skupiny Zumtobel. Více se dozvíte na www.thornlighting.com

O společnosti Zumtobel Group:

Skupina Zumtobel Group je mezinárodní hráč na poli světelného průmyslu a vedoucí dodavatel inovativních světelných řešení, komponent a souvisejících služeb. Skrze klíčové značky Zumtobel, Thorn, Tridonic a acdc skupina nabízí komplexní portfolio produktů a služeb zákazníkům po celém světě. Základ pro vývoj inovací a vstup do nových oblastí podnikání tvoří po desítky let získávané know-how týkající se vlivu světla na člověka. Ve světelném odvětví je skupina lídr na evropském trhu. Skupina Zumtobel Group je obchodována na vídeňské burze cenných papírů (ATX Prime) a zaměstnává přibližně 5 900 lidí. Ve fiskálním roce 2019/2020 vykázala obrat 1 131 milionů euro. Skupina sídlí v Dornbirnu v rakouské spolkové zemi Vorarlberg. Na českém trhu ZG Lighting Czech Republic s.r.o., člen skupiny Zumtobel Group, nabízí profesionální osvětlení značek Thorn a Zumtobel. Pro další informace prosím navštivte: https://z.lighting/en/