Restaurace jsou už podruhé v tomto roce nucené zůstat celodenně zavřené. Některým tak nezbývá než úplně přerušit svůj provoz, popřípadě se podobně jako na jaře snažit prodávat jídlo a pití skrz výdejní okénka nebo je rozvážet. Objevují se ale nové způsoby jak zákazníky oslovit. Například pražská restaurace a vinný bar Vinograf spustila službu Vinný asistent a k prodeji lahví využívá i sociální sítě.
„Zavření podniku nás nepřipravilo pouze o tržby, ale také o kontakt s našimi hosty, který je při provozování jednoho z nejlepších vinných barů v Evropě stěžejní. Hosté měli vždy možnost víno ochutnávat a pít a poznávat ho v osobním kontaktu s našimi prvotřídními sommeliéry, a o to je ani teď nechceme připravit,” vysvětluje Horešovský. „Spustili jsme tedy službu Vinný asistent,” říká.
Vinný asistent je telefonní linka (+420-734-492-160), na které je možné se v pracovní dny od 08:00 do 18:00 dovolat zkušenému personálu a obrátit se na ně s dotazy ohledně vína. „Cílem je volajícím poradit při výběru vína, ideálně z našeho obchodu nebo e-shopu. Můžeme používat i videohovory, abychom si se zákazníkem okomentovali konkrétní vína a např. jejich etikety. Zodpovídat ale budeme i dotazy, ze kterých Vinograf nutně nemusí nic mít v podobě prodeje. Zkrátka, jsme k dispozici pro všechny milovníky vína,” vysvětluje Horešovský.
Cena za volání na vinnou linku se odvíjí od tarifu volajícího bez žádných dalších příplatků.
Kromě Vinného asistenta na telefonu se Vinograf naučil ještě další způsob, jak své produkty prodat, a to pomocí sociálních sítí. Horešovský má totiž na Twitteru solidní základnu sledujících. „Poprosil jsem lidi na Twitteru, aby si u nás koupili víno, a rázem jsme měli kolem 35 objednávek a 200 retweetů. Samozřejmě to takhle nejde dělat každý den, ukázalo se ale, že i Twitter může být prostředek, jak zabojovat,” uzavírá Horešovský.
O Vinografu
Vinograf je vinný bar v centru Prahy na Senovážném náměstí nabízející jak vína z celého světa, tak skvělou „wine-friendly“ kuchyni šéfkuchaře Dušana Mackoviče. Nabízí i spoustu vín na skleničku, ještě více po lahvích, skvělý výběr sýrů a uzenin, erudovaný personál v čele s šéfsommelierkou Klárou Kollárovou a přátelskou atmosféru.