Druhá vlna covidu: Každý čtvrtý Čech musí šetřit

Praha, 19. listopadu 2020 – Kvůli dopadům opatření proti koronaviru musí své výdaje přehodnotit více než čtvrtina Čechů, zatěžují je i náklady na bydlení. Lidé si ale zároveň chtějí více spořit. 

Podzimní vlna pandemie covid-19 dopadá citelně na finanční situaci českých domácností, čtvrtina lidí se obává o své příjmy a 15 % si bude hledat nový přivýdělek. Vyplývá to z bleskového průzkumu, který si Raiffeisen stavební spořitelna nechala zpracovat u společnosti NMS Market Research.

Od prvních případů covid-19 v Česku uplynulo už devět měsíců a přijatá hygienická opatření začínají mít významný vliv na finanční situaci nejen firem a živnostníků, ale i široké veřejnosti. Své výdaje je nyní nuceno přehodnotit 28 % dotázaných. Navíc 15 % Čechů už muselo během pandemie řešit i náklady na bydlení,“ říká Lukáš Kopecký, ředitel PR a marketingu Raiffeisen stavební spořitelny.

Na nejistou finanční budoucnost se zároveň lidé snaží zabezpečit a úspory ve výdajích ukládají do spoření. Více spořit se chystá pětina (22 %) Čechů, naopak jen 6 % bude spořit méně. 

Protože situace na trhu práce ani v podnikatelském prostředí nyní není příliš předvídatelná, je rozhodnutí odkládat si na horší časy a nenadálé situace určitě správné. U nás v RSTS pozorujeme, že je stále populárním produktem stavebko, pravděpodobně právě pro svou stabilitu a jisté zhodnocení,“ dodává Lukáš Kopecký.

Jaký dopad na Vás osobně očekáváte v návaznosti na druhou vlnu pandemie COVID-19?

Zdroj dat: NMS Market Research, vzorek 1 025 respondentů.

O Raiffeisen stavební spořitelně

Raiffeisen stavební spořitelna poskytuje v České republice stavební spoření a výhodné úvěry na rekonstrukce, modernizace i pořízení bydlení. Na český trh vstoupila v roce 1993 jako první stavební spořitelna, ještě pod jménem AR stavební spořitelna a.s. Je součástí Raiffeisen, největší soukromé finanční skupiny působící na rakouském trhu, jejíž tradice sahá až do roku 1862.

Provozuje širokou síť poradenských míst na území celé České republiky a je spolehlivým partnerem pro řešení nejen bytových potřeb. Její finanční poradci klientům poskytují komplexní finanční poradenství v otázkách bydlení, zajištění života, majetku, rodiny i zabezpečení na stáří.