Zumtobel Group hostil mladé české architekty u Bodamského jezera

Voralbersko, nejzápadnější spolková země Rakouska, je domovem nejen vysokých hor a krásné přírody, ale i mnoha kulturních akcí a moderní architektury. V městečku Dornbirn nedaleko Bodamského jezera má svou továrnu přední výrobce a dodavatel světelných řešení Zumtobel Group. Ve dnech 18. až 20. října se tam vydali ocenění vítězové Přehlídky diplomových prací pořádané Českou komorou architektů. Doprovázela je média spolu s výkonným ředitelem ZG Lighting Czech Republic Janem Vackem.  

První den na architekty čekal blok přednášek věnovaný jednotlivým produktům značek Zumtobel a Thorn. Účastnící se dozvěděli o ikonických svítidlech ověnčených několika designovými oceněními jako designový panel Teela či kancelářské svítidlo s minimalistickým zpracováním Linetik. Druhá část přednášek se věnovala zejména budoucnosti řešení osvětlení, která je úzce spjatá s IoT. Příkladem je centrála firmy Nestlé ve Švýcarsku, kde řídící systém osvětlení umístěný v kancelářích upravuje na základě sesbíraných dat kvalitu ovzduší, kontroluje obsazenost jednotlivých místností či hladinu hluku. 

Po obědě se skupina vydala do fotometrických laboratoří, které jsou základem pro vývoj a testování světel. Zde se produkty po navržení zkoumají z hlediska světelných vlastností. Celý den završila návštěva Zumtobel showroomu, který bude v brzké době nahrazen svým nově postaveným mladším, ale za to větším sourozencem. 

Hosté se jej vydali objevovat hned druhý den.  Pravděpodobně byli jedni z prvních oficiálních návštěvníků. Jeho slavnostní otevření totiž zhatila koronavirová pandemie.  Kromě mnoha simulací osvětlení a interaktivních ukázek je součástí showroomu i velké auditorium, místo vyhrazené pro konference, výstavy a další akce.

 Závěr dvoudenního výletu všichni strávili v nedalekém Bregenzu, hlavním městě celého Voralberska, který je domovem několika skvostů moderní architektury – mezi ně patří ikonický chrám moderního umění Kunsthaus Bregenz či Muzeum Voralberska. „Návštěva Kunsthausu pro mě byla zlatou tečkou celého výletu, architektura kultovní budovy mě doslova uchvátila,“ o své pocity se podělil mladý architekt Matěj Šebek, celkový vítěz Přehlídky diplomových prací. Tělo muzea je vyrobeno ze skleněných desek, oceli a litého betonového kamene, který tvoří strukturu a prostor uvnitř budovy. Architektonicky unikátní je i Muzeum Voralberska, jehož návštěva završila nabitý den. Návštěvníky na první pohled upoutá svou bílou fasádou osázenou tvary evokující rozkvetlé květy na betonové fasádě, které byly obtisknuty pomocí den PET lahví. Na fasádě o velikosti 1 300 m² se zobrazuje 16.656 květů. Projekt byl oceněn zlatou cenou „best architecs award“ v červenci 2014.

Zumtobel Group se svými světly podílel na architektonických realizacích obou budov.  

Fotografie ke stažení naleznete na následujícím odkazech: 

https://www.flickr.com/photos/pramconsulting/albums/72157716735364538/with/50563366071/

O skupině Zumtobel Group:

Skupina Zumtobel Group je mezinárodní hráč na poli světelného průmyslu a vedoucí dodavatel inovativních světelných řešení, komponent a souvisejících služeb. Skrze klíčové značky Zumtobel, Thorn, Tridonic a acdc skupina nabízí komplexní portfolio produktů a služeb zákazníkům po celém světě. Základ pro vývoj inovací a vstup do nových oblastí podnikání tvoří po desítky let získávané know-how týkající se vlivu světla na člověka. Ve světelném odvětví je skupina lídr na evropském trhu. Skupina Zumtobel Group je obchodována na vídeňské burze cenných papírů (ATX Prime) a zaměstnává přibližně 5 900 lidí. Ve fiskálním roce 2019/2020 vykázala obrat 1 131 milionů euro. Skupina sídlí v Dornbirnu v rakouské spolkové zemi Vorarlberg. Na českém trhu ZG Lighting Czech Republic s.r.o., člen skupiny Zumtobel Group, nabízí profesionální osvětlení značek Thorn a Zumtobel. Pro další informace prosím navštivte: https://z.lighting/en/