Přerod starých kancelářských prostor v luxusní rezidenční komplex se skly od společnosti Guardian Glass

Bertrange, Lucembursko 26. listopadu, 2020 – „Žijeme v parku a užíváme si město,“ je nápis, který si nedávno nastěhovaní obyvatelé luxusního rezidenčního komplexu Park Hoog Oostduin v nizozemském Haagu prohlédnou při každé cestě autem. Je totiž umístěn na vjezdu do jejich soukromých garáží a perfektně vystihuje charakter čerstvě otevřeného komplexu, který byl vybudován na místě bývalých kancelářských budov společnosti Shell. Skla do projektu dodala společnost Guardian Glass. 

Citlivá přestavba v udržitelném duchu

Projekt je výsledkem přeměny bývalých kanceláří Shell usazených ve vznešené čtvrti plné zeleně Benoordenhout nedaleko haagského centra. Nejdůležitější část původní stavby z roku 1968 tvořil výrazný výškový blok zdálky viditelný na mnoha místech ve městě. V pravém úhlu ke stavbě se nacházela druhá část komplexu – o poznání menší a nižší budova. 

Celý komplex byl esteticky, funkčně i z hlediska stavební konstrukce zastaralý. Cílem bylo jeho udržitelné přetvoření ve vysoce kvalitní rezidenční prostory s komfortními byty zapadající do okolního prostředí a zároveň nabízející vysokou míru pohodlí a nadstandardní vybavení pro jejich obyvatele. 

Skla dodaná společností Guardian Glass byla důležitou součástí přestavby

Klíčovou součástí přestavby jsou vysoké pásy skla a pásy bílého smaltovaného bezpečnostního skla, které respektují modernistický charakter stávající budovy, ale zároveň dodávají nové rezidenční nemovitosti atraktivní vzhled. 

Pro zadní část fasády bylo vybráno sklo Guardian SunGuard® SN 62/34, pro přední fasádu sklo SunGuard® SN 51/28. Tato skla s povlakem a se solární kontrolou nabízejí vysokou propustnost přirozeného světla a pomáhají minimalizovat potřebu umělého světla. Skla se sofistikovanou, neutrální barvou zároveň poskytují vynikající ochranu proti slunečnímu záření a tepelnou izolaci. 

Rezidenční komplex byl otevřen v roce 2009. Návrh celé přestavby vzešel z dílny nizozemského architektonického studia Cepezed. O udržitelnosti celého projektu svědčí, že až 80 % materiálů uvolněných při demontáži stávajícího komplexu bylo znovu použito v jiných projektech. Například dveře, nástěnná svítidla, kancelářský nábytek, podlahové krytiny, chladící instalace i kuchyňská zařízení si našly cestu do jiných projektů. 

Guardian Glass

Guardian Glass, hlavní obchodní jednotka společnosti Guardian Industries, je v celosvětovém měřítku jedním z největších producentů výrobků z plaveného, pokoveného a zpracovávaného skla. Ve svých 25 závodech na výrobu plaveného skla po celém světě vyrábí společnost Guardian Glass vysoce kvalitní sklo k použití v exteriéru (jak komerčních, tak i rezidenčních budov) a na interiérové architektonické aplikace, pro dopravu a technické výrobky. Sklo od společnosti Guardian lze nalézt v domácnostech, kancelářích, automobilech a některých z nejznámějších architektonických pamětihodností na světě. Guardian Glass Science & Technology Center průběžně pracuje na vytváření nových skleněných výrobků a řešení s využitím nejmodernějších technologií s cílem pomáhat zákazníkům see what’s possibble®. Navštivte stránky https://www.guardianglass.com/

Guardian Industries

Guardian Industries je globální společnost se sídlem v Auburn Hills, v americkém státě Michigan. Se závody v Severní a Jižní Americe, Evropě, Africe, na Blízkém východě a v Asii společnost zaměstnává přes 15 000 lidí. Vyrábí vysoce funkční plavená, povlakovaná a zpracovaná skla pro použití v oblasti architektury, rezidenčního bydlení, interiérů, přepravy a technického využití. Rovněž dodávají vysoce kvalitní pochromované a lakované plastové díly pro automobilový průmysl. Vize společnosti Guardian je být preferovaným partnerem našich zákazníků, dodavatelů, zaměstnanců a komunit na základě vzájemného prospěchu. To vede k soustavné snaze zlepšovat životy lidí prostřednictvím produktů a služeb s šetrným využitím zdrojů. Guardian je stoprocentní dceřinou společností Koch Industries, Inc. Navštivte stránky guardian.com.