Třetina úvěrů od Providentu jde na údržbu domova

Na provoz domácnosti peníze stačí většině, na novou pračku už ne

Praha, 30. listopadu 2020 – Konec roku bývá finančně velmi náročný a letos může být v mnoha domácnostech situace ještě složitější. Výpadky příjmů, kterým lidé čelí od jara, postupně ukrajují z úspor. S běžným provozem domácnosti potřebuje pomoct 12 % zákazníků Providentu. 

Pandemie obrátila životy lidí naruby. V mnoha rodinách sice došlo opakovaně k výpadku příjmu, ale na základní platby lidem peníze většinou stačí. Podle údajů Providentu si zatím na běžný provoz domácnosti za posledního půl roku potřebovalo půjčit 6 % zákazníků. Dalších 6 % pak využilo úvěr, když jim chyběly finance na platby za energie. „Přestože v průběhu pandemie hodně lidí odkládá zbytné nákupy a vidíme velký růst úspor domácností, není možné tak činit donekonečna. Z tohoto důvodu očekáváme nárůst spotřeby před Vánoci a koncem tohoto roku. Hlavním rozdílem oproti minulým letům bude způsob nákupu, kde bude výrazně větší část realizována prostřednictvím eshopů,“ říká Luboš Kratochvíl, analytik společnosti Provident

„V současné době tráví lidé více času ve svých domovech. Nevhodné, rozbité nebo chybějící vybavení proto řeší s větší naléhavostí a tyto mimořádné výdaje často financují úvěrem,“ říká Luboš Kratochvíl. Nejčastěji žádají Češi u Providentu o úvěr právě v souvislosti s úpravami domova. 13 % lidí potřebuje zaplatit rekonstrukci, 13 % si půjčuje na vybavení bytu a 11 % na nákup domácích spotřebičů.

Otázka: K čemu úvěr využijete?

Pojištění a splátkové prázdniny jako oblíbené benefity 

„Pečlivě prověřujeme schopnost zákazníků splácet. Pro případ nečekané situace nabízíme zákazníkům pojištění pro případ výpadku příjmu z důvodu úrazu nebo nemoci a splátkové prázdniny,“ říká Luboš Kratochvíl. Účel půjčky je důležitější než kdy dříve. Oprava auta, kterým se jezdí do práce, je nutná. Nákup druhého televizoru může vyčkat do lepších časů. Při výběru půjčky je dobré být opatrný, lidé přitom často opakují ty samé chyby. Přinášíme proto patero odpovědného půjčování, které vychází ze zkušeností obchodních zástupců Providentu:

  1. Půjčte si na to, co skutečně potřebujete.  
  2. Přesně si rozmyslete, kolik potřebujete. Nepůjčujte si pár tisíc navíc jenom pro jistotu.
  3. Neberte hned první nabídku, porovnejte jich víc.
  4. Zajímejte se alespoň o tři parametry: výši splátky, kolik celkem přeplatíte a sankce při problémech se splácením.
  5. Chtějte možnost odkladu splátek (splátkové prázdniny), které se neobjeví jako negativní záznam v úvěrových registrech. 

O společnosti Provident Financial  

Společnost Provident Financial s.r.o. působí na českém trhu již 20 let a od vstupu na trh poskytla úvěr už miliónu klientů. Za transparentních podmínek nabízí hotovostní i bezhotovostní půjčky, které jsou bezúčelové, bez ručitele a bez skrytých poplatků. V České republice zajišťuje zázemí společnosti 600 zaměstnanců a na 1200 obchodních zástupců. Provident je členem České leasingové a finanční asociace. Díky jasným a férovým smluvním podmínkám se Provident Financial umístil mezi nejlepšími finančními institucemi v Indexu odpovědného úvěrování od neziskové organizace Člověk v tísni.   

www.provident.cz  

Mezinárodní skupina International Personal Finance (IPF), mateřská společnost českého Providentu, vznikla v roce 2007 oddělením od britské společnosti Provident Financial plc. Ta působí ve Velké Británii již od roku 1880. IPF pod obchodním označením Provident v současnosti působí v 11 zemích světa: v České republice, Polsku, Maďarsku, Rumunsku, Litvě, Lotyšsku, Estonsku, Finsku, Španělsku, Austrálii a v Mexiku. Prostřednictvím své sítě 30 000 obchodních zástupců poskytuje služby 2,5 milionům zákazníků a zaměstnává na 6 000 lidí. IPF je kotována na londýnské burze cenných papírů od svého vzniku (IPF.L). www.ipfin.co.uk