Čteme si spolu, i když se nevídáme. Aplikace Readmio, která doprovází čtení zvukovými efekty, spouští prémiovou verzi

Praha, 2. prosince 2020 – Aplikace Readmio, která oživuje čtení pohádek autentickým zvukovým doprovodem reagujícím na čtenářův hlas, přichází po pěti měsících od uvedení na trh s prémiovými funkcemi. Ta je rozšířená o možnost nahrát si čtenou pohádku pro pozdější poslechnutí, zvukové stopy pak poslouží jako osobitá audiokniha. Podle zakladatele projektu Ilyi Novodvorského je nahrávací funkce skvělým řešením například pro tatínky, kteří jsou zrovna na služební cestě, nebo babičky, které bydlí daleko od vnoučat. Dosud dostupná základní verze je přitom pro český a slovenský trh pořád zdarma, placená verze nyní nabídne zmíněné nahrávání, časem přibude například prémiový obsah. Oproti tomu na zahraničních trzích, kam Readmio brzy vstoupí, bude placená většina obsahu. Od spuštění Readmio na českém a slovenském trhu počátkem letošního léta byla aplikace stažená už 55tisíckrát, obsahuje přes 160 pohádek a více než 1 800 originálních audiodoprovodů.

Čtené příběhy v Readmio doslova ožívají pomocí moderní technologie rozpoznávání řeči. „Pokud čte například maminka větu, v níž popisuje, že na dvoře chrochtá prasátko, spustí se zvukový efekt a dítě uslyší zachrochtání prasátka. Čtení je tak pro děti mnohem zábavnější a příběh si dokážou představit živěji a barvitěji,“ vysvětluje princip aplikace Novodvorskiy. Ten chce díky Readmio pomoci většímu zájmu dětí o čtení pohádek a umožnit tak rodinám trávit více času společně. Součástí nabídky jsou pak mimo jiné například vánoční příběhy nebo povídání, které pomáhá snadněji usnout. 

Rozpoznání hlasu v mikrosekundách

Vývoj aplikace, která reaguje na čtenářův hlas, trval zakladatelům Readmio rok a půl. Technologie, obsah a další nutné náklady se vyšplhaly přes 100 tisíc eur, což je více než 2,5 milionu korun. Celý vývoj šel přitom z kapes samotných zakladatelů, kteří na něm spolupracovali třeba i se Slovenskou akademií věd, aby docílili co nejpřesnějšího poznání slovanských jazyků. Nyní finišují také verzi v anglickém jazyce, se kterou plánují brzy prorazit v zahraničí.

Právě funkce rozpoznávání řeči je zásadní. „V samém začátku jsme vyzkoušeli většinu dostupných komerčních služeb pro rozpoznávání řeči. Plně spokojeni jsme však nebyli ani s jednou,“ říká Novodvorskiy. Někde mu vadila cena, jinde rychlost. Pokud rodič čte, musí přístroj rozpoznat sdělení během pár desetin sekund – jinak se zvuk neobjeví na tom správném místě. Kromě toho tu byl problém s nepřesnými překlady pro češtinu a slovenštinu. Pomocí expertů na rozpoznávání řeči se ale startupu nakonec podařilo vymyslet řešení, díky kterému Readmio rozpozná ta správná signální slova během zlomku vteřiny. „Finální produkt je přesný na 99 procent a funguje i bez připojení k internetu,“ potvrzuje zakladatel. 

V Česku a na Slovensku pohádky zdarma

Ačkoliv prémiová verze za 599 Kč na rok bude k mání i v Česku a na Slovensku, a uživatelé z těchto zemí si tak budou moci připlatit za možnost nahrávání, všech 160 současně dostupných pohádek pro tento trh zůstane zdarma. To je velká výhoda oproti zahraničním trhům, na které Readmio hodlá vstoupit počátkem roku 2021 a kde bude zdarma k přečtení 10 pohádek. Jak Newyorčan žijící již několik let v České republice říká: „Jsme tu doma a sami tu máme své rodiny, proto jsme se rozhodli udělat výjimku a našim blízkým krajanům, přátelům, sousedům, více či méně vzdáleným, projevit cenovou výhodou svou náklonnost,“ uzavírá Novodvorskiy.