Roche ocenila vítěze druhého ročníku Czech DIGI@MED Award. Finanční ceny si odnesly projekty Aireen, IsletNet a Cereb B-Mode Assist

Biotechnologická společnost Roche i letos ocenila vítěze soutěže inovativních digitálních a mobilních řešení ve zdravotnictví Czech DIGI@MED Award. Druhý ročník přinesl tři vítěze, kteří obdrželi finanční prostředky na svůj další vývoj a rozšíření, a tři čestná uznání. Desetičlenná porota složená z renomovaných odborníků působících v oblasti farmacie, medicíny, digitálních technologií, obchodu a marketingu letos hodnotila celkem 22 přihlášených projektů.  

V druhém ročníku soutěže přibyla ke kategoriím EXISTUJÍCÍ PROJEKT a NÁPAD, PROTOTYP, IDEA nová kategorie SBĚR A ANALÝZA KLINICKÝCH, EPIDEMIOLOGICKÝCH A SOCIOLOGICKÝCH DAT A NA JEJICH ZÁKLADĚ VYTVOŘENÉ MODELY. O vítězství v kategorii NÁPAD, PROTOTYP, IDEA se dělí projekty Aireen, diagnostický zdravotnický prostředek, který díky unikátní analýze digitálních snímků očního pozadí pomáhá odhalit civilizační choroby, a IsletNet, webová služba, analyzující mikroskopické snímky Langerhansových ostrůvků pro transplantační léčbu diabetu 1. typu. V kategorii EXISTUJÍCÍ PROJEKT nejvíce zaujal a splnil kritéria software Cereb B-Mode Assist – nástroj pro diagnostiku znaků Parkinsonovy choroby a neurologických onemocnění. Vítězné projekty obdržely dohromady finanční odměnu ve výši 300 000 Kč. 

„Velmi nás potěšil fakt, že se letos do soutěže Czech DIGI@MED Award přihlásilo 22 projektů. Potvrdila se tak naše domněnka, že v Česku je více zajímavých a nadějných inovativních digitálních řešení a týmů lidí, které mají nápady, snahu posouvat možnosti medicíny vpřed a pomáhat tak lékařům a potřebným pacientům,“ okomentoval druhý ročník soutěže David Skalický, ředitel centra Access ve společnosti Roche.

Odborná porota navrhla také dvě čestná uznání, a to v kategorii SBĚR A ANALÝZA KLINICKÝCH, EPIDEMIOLOGICKÝCH A SOCIOLOGICKÝCH DAT A NA JEJICH ZÁKLADĚ VYTVOŘENÉ MODELY pro projekty Virtuální ambulance Distanční Terapie a Medici 2020 – Kompetence a preference. Samostatné uznání Czech DIGI@MED Award si odnesl AfaSlovník.

„Soutěž mi přináší možnost blíže se seznámit s inovativními projekty či náměty a jejich tvůrci a to v oblasti, které se věnuji celý svůj profesní život. Díky členství v porotě mám příležitost přemýšlet o jednotlivých projektech z více úhlů a pokusit se přispět k tomu, aby některé z nich byly zviditelněny a podpořeny, nejenom finančně. Rozpor mezi stále se rozšiřujícími technologickými možnostmi a reálnou praxí je až zarážející a já jsem vděčný za každý projekt, který nás posune dále, mnohdy někam, kam ani naše představy nedosáhly,“ shrnuje svůj názor na soutěž Ing. Martin Zeman, ředitel Národního centra elektronického zdravotnictví Ministerstva zdravotnictví České republiky.

Slavnostní předání cen vítězům proběhlo 1. prosince 2020 v Karolinu z rukou rektora Univerzity Karlovy prof. MUDr. Tomáše Zimy, DrSc.

Cereb B-Mode Assist vyhodnocuje obraz mozkových struktur u Parkinsonovy choroby a neurologických onemocnění 

Tento softwarový nástroj analyzuje medicínské obrazy a umožňuje rychlé, přesné a objektivní vyhodnocení echogenity mozkových struktur. Výsledky zpřesňují diagnostiku neurologických a psychiatrických onemocnění, jako je například Parkinsonova choroba a parkinsonské syndromy, Hungtingtonova choroba, Winsonova choroba či deprese. Do projektu je významně zapojený prof. MUDr. David Školoudík, Ph.D, FESO, FEAN.

Aireen pomocí unikátní analýzy digitálních snímků očního pozadí odhaluje civilizační choroby

S pomocí nejnovější generace umělé inteligence dokáže Aireen zajistit spolehlivý diagnostický screening civilizačních chorob založený na analýze digitálních snímků očního pozadí, bezbolestně, neinvazivně, během několika vteřin i na dálku. Aireen napomáhá včasnému záchytu nemoci. Šetří čas pacienta a kapacitu zdravotnictví tím, že redukuje nezbytné návštěvy. 

IsletNet charakterizuje Langerhansovy pankreatické ostrůvky a pomáhá s experimentální transplantační léčbou diabetu 1. typu

IsletNet je webová služba, která vznikla ve spolupráci s pražským IKEM. Jejím cílem je zjednodušit, zpřesnit a zrychlit proces izolace Langerhansových pankreatických ostrůvků určených pro experimentální transplantační léčbu diabetu 1. typu. Veškerá data jsou zpracována v cloudu a řešení je tak přístupné odkudkoli z celého světa. Celý proces využívá umělé inteligence, strojového učení a nejnovějších technologií.

O společnosti Roche

Společnost Roche je celosvětovým průkopníkem v oblasti léčiv a diagnostiky a zaměřuje se na vědecké pokroky za účelem zlepšování lidských životů. Díky sloučení předností léčivých výrobků a diagnostických metod pod jednu střechu se společnost Roche stala vedoucím představitelem personalizované zdravotní péče, což je strategie, která má za cíl přizpůsobit správnou léčbu každému pacientovi tím nejlepším možným způsobem. 

Roche je největší biotechnologická společnost na světě se skutečně specializovanými léčivými přípravky pro oblast onkologie, imunologie, infekčních onemocnění, oftalmologie a onemocnění centrálního nervového systému. Společnost Roche je také světovou jedničkou v in vitro diagnostice a tkáňové diagnostice nádorů a má významnou pozici v oblasti péče o pacienty s diabetem.

Společnost Roche, která byla založena v roce 1896, nadále hledá lepší způsoby prevence, diagnostiky a léčby nemocí a vytváření trvalého přínosu pro společnost. Spoluprací s klíčovými partnery společnost usiluje o zlepšení přístupu pacientů k inovacím v oblasti zdravotní péče. Třicet léků vyvinutých společností Roche je zařazeno na Modelový seznam hlavních léků Světové zdravotnické organizace, patří mezi ně život zachraňující antibiotika, antimalarika a protinádorové léky. Společnost Roche je již jedenáctým rokem po sobě uznávána za jednu z nejudržitelnějších společností ve farmaceutickém průmyslu podle Dow Jonesových indexů udržitelnosti (DJSI).

Společnost Roche se sídlem v Basileji ve Švýcarsku je aktivní ve více než 100 zemích a v roce 2019 zaměstnávala celosvětově okolo 98 000 lidí. V roce 2019 společnost Roche investovala 11,7 miliardy švýcarských franků do výzkumu a vývoje a oznámila prodeje ve výši 61,5 miliardy švýcarských franků. Společnost Genentech ve Spojených státech je stoprocentně vlastněným členem společnosti skupiny Roche. Společnost Roche je majoritním podílníkem ve společnosti Chugai Pharmaceutical v Japonsku. Pro více informací prosím navštivte webovou stránku www.roche.com.