Praktičtí lékaři jsou zavaleni požadavky pacientů, ulehčit jim má česká aplikace My Medevio

Praha, 8. prosince 2020 – S probíhající koronavirovou krizí a akutním nárůstem nemocných pacientů sílí tlak na ordinace praktických lékařů. Roste jak počet pacientů vyžadující zdravotní péči, tak počet požadavků o vydání receptu a dotazů na příznaky onemocnění Covid-19. Již tak náročná práce praktických lékařů a jejich sester, kteří společně zajišťují první kontakt systému zdravotní péče s pacienty, se proto v posledních měsících a týdnech dostává na hranici zvladatelnosti. Technologická firma Cogvio Medical se proto rozhodla spustit zdarma první část telemedicinské aplikace Medevio, konkrétně webový systém s mobilní aplikací My Medevio, který za pomocí automatizované komunikace pomáhá praktikům odbavovat požadavky pacientů i nabízí možnost rychlé odpovědi pacientovi pomocí SMS zprávy.

Počet požadavků na praktické lékaře se v poslední době zdesetinásobil, průměrná ordinace vyřizuje vyšší desítky telefonátů denně, většina z nich je přitom administrativní nebo velmi rutinní povahy. V době, kdy potřebujeme jejich odbornost nejvíce, tráví sestřička a doktor hodiny denně na telefonu řešením většinou administrativních a stále se opakujících požadavků. Naší technologií jim chceme ulehčit, práci s požadavky automatizovat, prioritizovat, komu zavolat nejdříve či co lze vyřídit pomocí SMS zprávy,” říká MUDr. Tomáš Doležal, spoluzakladatel a CEO firmy Cogvio Medical, která telemedicínskou aplikaci My Medevio vyvinula.

My Medevio v tuto chvíli nabízí praktickým lékařům zadarmo jednoduchý webový systém, který zaznamenává, třídí a prioritizuje požadavky pacientů, typicky otázky na covid-19, nahlášení akutních potíží, vystavení různých potvrzení nebo žádosti o recept, rezervace či změnu termínu návštěvy. Pacient se v systému identifikuje, odpoví na jednoduchou sérii otázek a má hotovo. “Aplikace My Medevio mi umožňuje novou úroveň komunikace s mými klienty, která je výhodná pro obě strany. Její pomocí získám potřebné informace od pacienta předem, z pohodlí jeho domova,” přidává se MUDr. Petra Pelikánová, praktická lékařka pro děti a dorost z Nového Knína, která My Medevio využívá v rámci testovacího provozu aplikace. 

Praktický lékař si přitom aplikaci nemusí instalovat – vytvořit si v prohlížeči zabezpečený profil a spustit vlastní pacientský web, na který může své pacienty odkázat, mu zabere deset minut. MUDr. David Halata, praktik a člen výkonné rady Evropské společnosti venkovského lékařství, a další z doktorů, kteří aplikaci My Medivio používali v rámci zkušebního provozu, říká: „Největší benefit vidím v tom, že lékař nemusí reagovat na dotazy či telefonáty pacientů hned v daném čase. Pacientský požadavek se zaznamenává, třídí a prioritizuje dle akutnosti. Lékař tak není neustále vyrušován od své práce, naopak může potřeby svých pacientů řešit mnohem efektivněji a s větší péčí.” Zkušenosti ze zahraničí jeho slova potvrzují, podobné systémy zvýšili ve Švédsku, které je pro celou Evropu vzorem aplikace telemedicíny do praxe, kapacitu ordinací v průměru o 20 %.

Právě čeští praktici přitom i před počátkem pandemie patřili mezi svými evropskými kolegy mezi ty nejvíce vytížené. Přestože má Česká republika srovnatelný počet lékařů na hlavu se zeměmi OECD, studie ukazují, že čeští pacienti navštěvují doktora dvakrát tak často, zejména kvůli chronickým onemocněním.

„Věříme, že vztah doktora a pacienta je nenahraditelný, aplikace My Medevio jej má upevnit. Našim cílem je ulehčit lékařům a sestrám o činnosti, které se dají digitalizovat, a dát jim prostor věnovat svou péči cíleně tam, kde je opravdu třeba, webová aplikace My Medevio je jen prvním krokem. Spouštíme ji již nyní, protože jsme si ověřili, že i tohle základní řešení umí lékařům významně ulehčit za současné situace, kdy jsou zavaleni požadavky pacientů, z velké části také dotazy na onemocnění koronavirem,” říká MUDr. Tomáš Doležal, spoluzakladatel a CEO firmy COGVIO Medical. Cogvio přitom před nedávnem spustilo s cílem ulehčit lékařům také chatbota jménem Covid-bot, který pomáhá na základě základních otázek posoudit míru rizika nákazy koronavirem a doporučuje další postup.

Cogvio ve vývoji aplikace My Medevio usilovně pokračuje, pod jednoduchým webovým rozhraním je robustní zabezpečená platforma na zadání požadavků a informací od pacienta. Lékařům nabízí i možnost poslat pacientovi SMS zprávu rovnou z webové aplikace. SMSky zakladatelé Medevia považují za rychlejší a bezpečnější komunikaci mezi lékařem a pacientem. Zpráva se dostane ke každému, včetně těch pacientů, kteří nemají chytrý telefon. V uzavřené betě totiž již My Medevio testuje i mobilní aplikaci, která umožňuje oboustrannou komunikaci lékaře s pacientem i například sdílení dokumentů. Mobilní aplikace pacientům výrazně ulehčí zadávání požadavků na svého praktického lékaře či specialistu. 

V následujících týdnech v aplikaci přibyde přímé napojení na eRecept a lékový záznam, do konce roku také další funkce pro chronicky nemocné pacienty. Medevio se soustředí zejména na tzv. asynchronní komunikaci, kdy pacient nemusí sedět tváří tvář s lékařem v ordinaci nebo přes videohovor. „Pouze videohovory nejsou pro ordinace řešením současné situace. Jestli pacient dorazí do ordinace, nebo lékaři volá – ať s videem či bez něj – zabere lékaři stejné množství času. Náš cíl je lékaři ulehčit práci, to, co lze automatizovat a některé otázky odbavit pomocí jednoduchého chatbota či díky speciální automatizaci, kterou jsme obohatili o naše medicínské znalosti,” dodává Petr Bartoš, CTO Cogvio Medical. 

—–

Informace pro editory

COGVIO Medical je odnož firmy COGVIO, technologické firmy zaměřené na vývoj software, datovou analýzu a strategický consulting pro farmaceutické společnosti a zdravotnictví. COGVIO spojuje doménovou znalost farmacie, medicíny a zkušenost z vývoje rychle škálujících technologických startupů. Díky tomu a navíc bez investora v zádech nyní spolupracují se 17 z top 20 farmaceutickými společnostmi, mj. Pfizer, MSD či Novartis a řadou jiných významných klientů v zahraničí. COGVIO se aktuálně zaměřuje na expanzi do Kanady, západní Evropy, CEE a Gulf regionu.

COGVIO je autorem celé řady softwarových produktů, pro širokou veřejnost spustilo například COVID-bota.Tým COGVIO se sestává z více než 30 vývojářů, datových specialistů, ale také lékařů a expertů v oblasti farmakoekonomiky a veřejného zdraví. 

COGVIO je jednou ze zakládajících firem iniciativy Covid19cz a podílelo se na návrhu a vytvoření technologického řešení Chytré karantény.

Více se o COGVIO můžete dozvědět na jejich webových stránkách či firemním LinkedInu.

Zakladatelé COGVIO jsou Pavel Svítil, Petr Bartoš a Tomáš Doležal. 

Pavel Svítil, CEO COGVIO, má zkušenosti z oblasti vývoje a bezpečnosti léčiv, jejich uvádění na trh a consultingu. Vystudoval medicínu, před COGVIO působil v globálních benefit-risk management týmech inovativních farmaceutických společností.  

Tomáš Doležal, má více než 15 let zkušeností s regulací léčiv, hodnocením zdravotnických technologií (HTA), farmaepidomiologií. Vystudoval medicínu a má titul PhD ve farmakologii. Vede konzultační společnost Value Outcomes. CEO Cogvio Medical.

Petr Bartoš se před ukončením lékařské fakulty rozhodl naplno podnikat v technologiích a společně s Tomášem Čuprem založili e-commerce projekty Slevomat a DámeJídlo, v obou následně působil na pozici CTO. Jeho specializací jsou obory PharmaTech a eHealth a je spoluautorem technologického řešení Chytré karantény. CTO Cogvio Medical.